familie

Sergiu Moroianu: „Dreptul la referendum este crucial pentru exprimarea suveranității poporului român”


Sergiu Moroianu, cercetător la Institutul de Matematică din cadrul Academiei Române (IMAR), fost membru USR și soțul lui Clotilde Armand, membră a Consiliului Local al Primăriei Sectorului 1 din București (din partea USR), și-a scris de curând pe profilul său de Facebook opinia despre amânarea continuă a referendumului pentru căsătorie cerut de trei milioane de români. Redăm mai jos textul integral al postării sale.


Dreptul la referendum este crucial pentru exprimarea suveranității poporului român (art. 2 din Constituție). Popoarele libere își exercită plenar acest drept: în Elveția au avut loc 20 de referendumuri naționale în ultimii doi ani, din care unele la inițiativă populară. În întreaga istorie a României nu au existat decât 9 referendumuri, toate la inițiativa guvernului. Unele dintre ele au fost aprobate dar nu au fost niciodată puse în aplicare (reducerea numărului de parlamentari, 2007). Altele au conținut întrebări al căror răspuns era decis dinainte (referendumul ceaușist din 1988 pentru reducerea cheltuielilor de apărare cu 5%) sau nu era compatibil cu Constituția (adoptarea parlamentului unicameral, 2007). Unele referendumuri au fost instrumentate pentru lupta dintre politicieni (suspendările lui Băsescu din 2007 și 2012) în timp ce altele au fost viciate (adoptarea constituției din 2003, unde votarea s-a prelungit două zile pentru a forța atingerea cvorumului). Practic, singurul referendum serios din țara noastră rămâne până azi plebiscitul constituțional din 1864 la inițiativa domnitorului A.I. Cuza prin care s-a consfințit introducerea instituției Senatului.

Democrația noastră va rămâne o formă fără fond atâta timp cât o inițiativă populară legal formulată, constituțională și susținută de un număr uriaș de cetățeni nu se materializează într-un interval rezonabil de timp într-un referendum.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button