Marşul pentru Viaţă

Să învățăm să facem binele, nu doar să ne ferim de rău: Marșul pentru Viață 2025 la Rădăuți

Sute de localnici au participat marți la Marșul pentru Viață 2025 de la Rădăuți, județul Suceava. Manifestarea s-a încheiat cu mărturii ale unor oameni care au ieșit din zona de confort pentru a naște sau a ajuta la nașterea de copii, informează Basilica.ro.

Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Rădăuți în parteneriat cu Asociația Valoarea Familiei și a debutat la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” cu o rugăciune oficiată de Părintele Bogdan Lupăștean și slujitorii bisericii.

Au participat părinți de la Centrul Eparhial din Suceava, alți clerici locali, credincioși de toate vârstele și reprezentanți ai autorităților locale: Primarul Rădăuților, Bogdan Longhin, și Primarul Vasile Iliuț din Vicovu de Sus.

Simona Mihalescu, președinta Asociației Valorile Familiei, a fost amfitrioana Marșului pentru Viață 2025 de la Rădăuți, jud. Suceava, marți, 25 martie 2025. Foto: Chorals

Participanții au străbătut orașul cu mesaje pro-viață, oprindu-se la Esplanada de la Statuia lui Bogdan Vodă. La punctul final, au ascultat mărturii inspiraționale ale unor localnici și cântece interpretate de Corul „Lumină lină” al Școlii Gimnaziale „Iulian Vesper” din Horodnicu de Sus, dirijat de prof. Teodora Rotari Pitic.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Tema noastră de anul acesta, Fiecare om contează, înseamnă că fiecare poate face un lucru cât de mic, sau poate mai mare – de exemplu a salva o viață, acolo unde Dumnezeu l-a pus”, a spus Simona Mihalescu, președinta Asociației Valoarea Familiei și moderatoarea evenimentului.

„Să învățăm să facem binele, nu doar să ne ferim de rău”, a îndemnat ea.

„Rugați-vă și nu vă îngrijorați!”

Viorica Teleagă, mamă a opt copii, dintre care unul încă nenăscut, a vorbit despre familia ei și ajutorul primit de la Dumnezeu.

Viorica Teleagă, mamă a opt copii, a vorbit la Marșul pentru Viață de la Rădăuți marți, 25 martie 2025. Foto: Chorals

„Suntem pe acest drum de 20 de ani și de fiecare dată ne-am ridicat împreună. Prima minune a fost că Dumnezeu mi-a dat omul pe care I l-am cerut, a doua minune a fost să ne dea copii, chiar dacă medicii au spus că nu putem să avem, a treia minune este că i-am născut pe toți natural”, a spus ea.

„Când mi-a fost greu, am căutat modele”, a adăugat Viorica Teleagă. „Am căutat-o pe doamna preoteasă Floarea Argatu. Am auzit că are 15 copii și am vrut să văd cum a procedat, pentru că am înțeles că a avut mașină de spălat rufe abia la al optulea copil.”

„Bunul Dumnezeu ne-a purtat de grijă și ne-a dat de toate, dar noi a trebuit să-L rugăm. Deci rugați-vă, luptați pentru visul dumneavoastră și bucurați-vă de copii și nu vă îngrijorați ce va fi”, a mai spus Viorica Teleagă.

„Vreau să-mi găsesc mama”

Cătălin Crăsnaru a dat mărturie că se bucură de viață, deși a avut o copilărie foarte grea. Foto: Alexandru Lungoci

Cătălin Crăsnaru are 36 ani și a avut o copilărie foarte grea, fiind abandonat la naștere și trecând prin mai multe instituții sociale. Cu toate acestea, nu regretă nicio clipă că s-a născut și are două obiective în viață: să-și întemeieze o familie și să-și găsească mama biologică.

„Vreau să transmit și persoanei care mi-a dat viață că o iubesc, o iert și vreau ca Bunul Dumnezeu să mă învrednicească ca, într-o bună zi, să o găsesc și să o strâng în la piept”, a spus el.

El a transmis și un mesaj de conștientizare cu privire la valoarea fiecărei vieți umane, indiferent de circumstanțele în care apare: „În Constituția României spune că omul are dreptul la viață – acesta este primul drept din Constituție”.

A sprijinit o mamă să aleagă viața pentru copilul ei nenăscut

Pancartă la Marșul pentru Viață 2025 de la Rădăuți. Foto: Chorals

Nicoleta Posteucă din Rădăuți a povestit că, în urmă cu opt ani, a fost întrebată pe stradă de o femeie unde este Clinica de Ginecologie din Rădăuți.

Vorbind cu ea, a aflat că era însărcinată și voia să facă avort, deoarece nu-și permitea să nască un copil. Nicoleta Posteucă și-a oferit sprijinul și a căutat resurse în comunitate pentru această femeie.

„Minunile au curs una după alta și ne-au ajutat să susținem această tânără, să ducă sarcina la termen”, a spus ea. „Cel mai frumos moment a fost când s-a născut copilul.”

Să fim noi înșine o asociație

Adrian Vornicu a vorbit la Marșul pentru Viață de la Rădăuți marți, 25 martie 2025. Foto: Chorals

Adrian Vornicu, antreprenor specializat în micronutriție și bioelectronică, ajută multe mame cu sfaturile și produsele sale. El a vorbit despre nevoia ca fiecare să ne implicăm la fel cum fac diverse asociații.

„Să căutăm ca fiecare dintre noi să fim o asociație”, a spus el. „Interesați-vă în blocul vostru, în scara voastră, vecinul vostru, colega, prietena fiicei dumneavoastră de la școală: mama ei poate mai are un copil și auzi că nu are cu ce să se descurce.”

El a mai vorbit despre exemplul unor familii din Moldova și Bucovina care au avut mulți copii, dând culturii române genii: Ciprian Porumbescu a mai avut opt frați, dintre care doar el și alți doi au supraviețuit; iar George Enescu a fost unicul copil care a supraviețuit din cei 12 copii născuți sau nenăscuți (sarcini pierdute) ai familiei.

Mărturie despre un copil cu diagnostic considerat „incompatibil cu viața” după naștere

Valentin Luța, primarul comunei Horodnicu de Sus, județul Suceava, a vorbit despre băiețelul lui, Ioan, care a trăit doar opt luni după naștere. Familia nu regretă că a adus pe lume acest copil cu diagnostic incompatibil cu viața. Foto: Chorals

O altă mărturie impresionantă a fost oferită de Valentin Luța, primarul comunei Horodnicu de Sus, județul Suceava, care a avut un băiețel, Ioan, cu Sindrom Edwards. După naștere, acesta a mai trăit opt luni înconjurat de dragostea părinților și a celor șase frați.

„Dacă ar fi să se repete astăzi sau mâine sau oricând situația pe care am trăit-o noi, vă garantez că am alege aceiași cale”, a spus Valentin Luța, a cărui familie a refuzat să renunțe la sarcină după aflarea diagnosticului.

„Ionuț a fost pentru noi o minune. Ionuț a fost cea mai mare minune din viața mea personală. Ionuț m-a adus mult mai aproape de adevăr. M-a făcut să văd mult mai real lucrurile pe care le vedeam superficial. Nimic din ceea ce se întâmplă în viața noastră nu este întâmplător.”

Gest simbolic

Marșul pentru Viață 2025 de la Rădăuți s-a încheiat cu un gest simbolic: eliberarea a 100 de baloane cu heliu, în memoria copiilor care nu au apucat să se nască. Foto: Chorals

Marșul pentru Viață 2025 de la Rădăuți s-a încheiat cu eliberarea a 100 baloane cu heliu, care au simbolizat viețile copiilor care nu au apucat să nască. Patru mame le-au eliberat în timp ce preoții au rostit o rugăciune.

Tinere participante la Marșul pentru Viață 2025 de la Rădăuți, desfășurat marți, 25 martie. Foto: Chorals

Despre Marșul pentru Viață

Marșul pentru Viață este o mișcare globală. Specificul mișcării în România și Republica Moldova este că marșul are loc în preajma Bunei Vestiri, sărbătoarea zămislirii Mântuitorului Iisus Hristos, și este integrat într-o serie mai amplă de evenimente care poartă numele de Luna pentru Viață (martie).

Propunerile mișcării vizează sprijinirea mamelor și copiilor, valorizarea și protejarea vieții umane începând de la concepție.

Anul acesta, marșurile sunt programate pentru 29 martie, dar unele – cum ar fi cele din Episcopia Maramureșului și Sătmarului – s-au desfășurat deja. În Arhiepiscopia Alba Iuliei au început recent, urmând ca evenimentul de la Alba Iulia să se desfășoare duminică, 30 martie, ora 14:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor.


Preoteasa Daniela Morar, mamă a zece copii: Dacă ar fi să dau timpul înapoi, tot o familie numeroasă aș alege



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button