valorile familiei

România, fruntașă la scăderea demografică: „Nimeni nu înţelege că situaţia se poate ameliora dacă sprijinim familia şi copiii”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Catalogul CIA World Factbook a actualizat marți pagina dedicată populației României. Informațiile agenției americane arată că România este pe locul 2 în lume la rata mortalităţii, cu 15,26 decese la mia de locuitori. Pe locul întâi este Serbia, cu 16,39 decese la mia de locuitori, pe locul şase Ucraina, cu 13,77 decese la mia de locuitori, și pe locul șapte Rusia, cu 13,36.

Totodată, cu 8,76 naşteri la mia de locuitori, România se află în coada clasamentului mondială în funcție de rata natalității: pe locul 207 din 228 de ţări catalogate.

Cu o rată de creştere a populaţiei de –1,09%, România se situează tot pe un loc codaș în lume: 231 din 237 de ţări monitorizate.

Rata emigrării este de asemenea una înaltă, de 4,37 la mie. Pentru comparație, doar 0,29 bulgari dintr-o mie vor pleca din ţara lor în 2022.

„Această criză îşi are originile în (anii) ’90 (după Revoluție – n.red.) şi s-a accelerat în anul 2007 (anul aderării României la UE – n.red.). În tot acest timp, tinerii au plecat din ţară masiv. Şi fenomenul continuă. Între timp, aceşti tineri au avut şi copii, dar aceştia nu sunt în România”, a explicat sociologul Alfred Bulai pentru adevarul.ro.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Plecarea tinerilor către Vest a făcut ca în ţară să rămână doar cei care, să spunem, nu mai pot ajuta la creşterea demografică din cel puţin două motive. Vorbim de persoane în vârstă sau de indivizi care simt că nu sunt sprijiniţi de stat. Adică vorbim de un sprijin real pentru copii din partea statului, pentru că cel oferit în prezent poate fi catalogat drept o glumă. Cu toate acestea, nimeni nu înţelege că situaţia demografică se poate ameliora dacă sprijinim familia şi copiii”, a adăugat sociologul.

Datele preliminare ale recensământului popoulație în desfășurare în prezent arată că în România sunt puține familii numeroase, care să aibă mai mul de trei copii.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button