opinii

Prof. Adrian Papahagi: „Războiul ideologic vizează în principal schimbarea definițiilor”

de Adrian Papahagi, Facebook

Definirea este o acțiune normativă: cine impune definiția, impune norma – nu degeaba Revoluția franceză a început printr-o enciclopedie. Odată schimbată norma, se schimbă în timp și percepția generală asupra normalității (în ordine naturală, norma urmează realitatea; în ordine ideologică, norma se substituie realității).

Toate mișcările revoluționare, anarhiste, „progresiste” redefinesc normalitatea și impun norme noi începând de la cuvinte. Astfel, ce era marginal și deviant este considerat central și normal, iar cele care ocupau centrul sunt demonizate și împinse în margine. Nu există nicio toleranță în acest război care începe lingvistic și se termină penal.

Să nu cedăm deci controlul limbii și să nu ne jucăm cu vorbele! „Fascist”, „iliberal” sau „fundamentalist” înseamnă ce înseamnă, nu ce vrea desantul ideologic stângist.

Citește mai multe articole de Adrian Papahagi

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button