avortMarxism cultural

Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din SUA despre instalarea Președintelui Joe Biden: Continua nedreptate a avortului rămâne principala noastră preocupare

de Redacția Stiripentruviata.ro

Declarația arhiepiscopului catolic de Los Angeles, José H. Gomez, Președintele Conferinței Episcopilor Catolici, prilejuită de instalarea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite.


„Astăzi mă rog pentru noul nostru președinte și familia lui.

Mă rog să-i dea Dumnezeu înțelepciune și curaj să conducă națiunea noastră măreață și să-l ajute să facă față încercărilor acestor vremuri, să vindece rănile produse de pandemie, să aplaneze intensele noastre dezbinări politice și culturale și să aducă oamenii laolaltă cu înnoit devotament față de scopurile pentru care a fost întemeiată America: acela de a fi un popor al lui Dumnezeu profund angajat în asigurarea libertății și egalității pentru toți.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Episcopii catolici nu sunt jucători partizani în politica țării. Suntem păstori responsabili pentru sufletele a milioane de americani și suntem apărători ai nevoilor aproapelui. În fiecare comunitate din țară parohiile catolice, școlile, spitalele și lucrările filantropice fac parte dintr-o cultură esențială a compasiunii și grijii, slujind femeilor, copiilor și vârstnicilor, săracilor și bolnavilor, celor întemnițați și celor călători, marginalizaților, indiferent de rasa sau religia lor.

Când ne spunem părerea despre probleme din viața publică a americanilor, încercăm să îndrumăm conștiințe și să arătăm principii. Aceste principii își au rădăcina în Evanghelia Domnului Iisus Hristos și în învățăturile sociale ale Bisericii Sale. Iisus Hristos a dezvăluit planul lui Dumnezeu de iubire pentru Creație și adevărul despre persoana umană, care este făcută după chipul lui Dumnezeu, înzestrată cu demnitate de Creator, cu drepturi și responsabilități și chemată la un destin transcendent.

Pe baza acestor adevăruri, care sunt reflectate în Declarația de Independență și în Carta Drepturilor Omului, episcopii și credincioșii catolici împlinesc porunca lui Hristos de a-L iubi pe Dumnezeu și pe aproapele, lucrând pentru o țară care protejează demnitatea umană, extinde oportunități egale pentru fiecare și are inima deschisă față de cei în suferință și de cei vulnerabili.

De mulți ani, Conferința Episcopilor Catolici din Statele Unite încearcă să ajute catolicii și alte persoane bine intenționate în reflecțiile lor cu privire la chestiuni politice, publicând ceea ce am denumit Formarea Conștiinței Cetățeanului Credincios. Cea mai recentă ediție discută o mare varietate de subiecte de interes. Printre acestea: avortul, eutanasia, pedeapsa cu moartea, imigrația, rasismul, sărăcia, grija pentru mediu, reforma sistemului de justiție penală, dezvoltarea economică și pacea internațională.

Cu privire la acestea și la altele asemenea, datoria de a iubi și principiile noastre morale ne-au condus la judecăți prudente și luări de poziție care nu coincid perfect cu încadrările politice la stânga sau la dreapta eșichierului politic și cu platformele celor două partide politice principale din țară. Lucrăm cu toți președinții și cu toate formulele politice din Congresul SUA. În unele chestiuni ne situăm mai degrabă înspre Democrați, în altele ne găsim alături de Republicani. Prioritățile noastre nu sunt partizane. Suntem în primul rând catolici, încercând doar să-L urmăm cu credincioșie pe Hristos și să Îi promovăm viziunea de frăție și comuniune între oameni.

Aștept cu nerăbdare să lucrez cu Președintele Biden și Administrația sa, precum și cu noul Congres. Ca în cazul fiecărei Administrații, vom avea domenii în care suntem de acord și domenii în care vom avea un dezacord principial și opoziție puternică.

Colaborarea cu Președintele Biden va fi totuși unică, deoarece este primul nostru președinte din ultimele șase decenii care își declară deschis credința catolică. Într-o epocă în care secularismul crește și devine agresiv în cultura americană, într-o epocă în care credincioșii practicanți se confruntă cu numeroase provocări, va fi reconfortant să cooperăm cu un președinte care înțelege clar, într-un mod profund și personal, importanța credinței și instituțiilor religioase. Evlavia și povestea personală a domnului Biden, mărturia sa emoționantă despre ușurarea pe care i-a adus-o credința în vremuri de restriște și tragedie, îndelungatul său angajament față de prioritatea Evangheliei pentru săraci — toate acestea oferă speranță și inspirație.

Totodată, ca păstori, episcopilor națiunii le-a fost încredințată datoria de a proclama Evanghelia în adevărul și puterea ei, cu vreme și fără vreme, chiar și atunci când învățăturile ei sunt  incomode sau în răspăr cu direcțiile largi din societate și cultură. Așadar, sunt nevoit să subliniez că noul nostru președinte a făgăduit să realizeze politici care promovează răul moral și amenință viața și demnitatea umană, cel mai grav în domenii precum avortul, contracepția, căsătoria și identitatea de gen. O îngrijorare profundă suscită subiecte ca libertatea Bisericii și libertatea credincioșilor de a trăi după cum le dictează conștiința.

Angajamentele noastre în chestiuni precum sexualitatea umană și familia, la fel ca angajamentele din alte domenii — cum ar fi cel pentru abolirea pedepsei cu moartea sau căutarea unui sistem de servicii medicale și a unei economii care să slujească cu adevărat persoanei umane — sunt călăuzite de marea poruncă dată nouă de Hristos, de a iubi și a fi solidari cu frații și surorile noastre, mai ales cu cei mai vulnerabili.

Pentru episcopii națiunii, continua nedreptate a avortului rămâne „principala preocupare”. Principala nu înseamnă „unica”. Suntem profund îngrijorați cu privire la multe amenințări la adresa vieții și demnității umane în societatea noastră. Dar, după cum învață Papa Francisc, nu putem rămâne tăcuți când țara noastră abandonează anual prin avort aproape un milion de copii nenăscuți.

Avortul este un atac direct asupra vieții, care rănește femeia și subminează familia. Nu este doar o problemă particulară, ci ridică semne tulburătoare și fundamentale de întrebare cu privire la fraternitate, solidaritate și incluziune în comunitate. Și este și o problemă de justiție socială. Nu putem ignora realitatea că rata avortului este mult mai mare în rândul săracilor și al minorităților și că această procedură este folosită în mod curent pentru a elimina copiii care s-ar naște cu dizabilități.

În loc să impună extinderea suplimentară a avortului și contracepției, așa cum a promis, sper ca noul președinte și administrația sa să coopereze cu Biserica și cu alți actori sociali bine intenționați. Speranța mea este să putem începe un dialog cu privire la factorii complecși de natură culturală și economică ce favorizează avortul și descurajează familiile. Și mai sper să putem lucra împreună pentru a realiza o strategie coerentă de sprijinire a familiilor din această țară, o strategie care recunoaște importanța crucială a căsătoriilor puternice și a părinției pentru bunăstarea copiilor și stabilitatea comunităților. Dacă președintele, în deplin respect față de libertatea religioasă a Bisericii, s-ar angaja în această conversație, ar face un pas imens spre restaurarea echilibrului cetățenesc și spre vindecarea nevoilor țării.

Chemarea Președintelui Biden la vindecare națională și unitate este binevenită la toate nivelurile. Este nevoie urgentă de acest lucru, căci ne confruntăm cu trauma produsă în țară de pandemia de coronavirus și cu izolarea socială care nu a făcut decât să agraveze dezbinările care mocneau de mult între concetățenii noștri.

Ca și credincioși, înțelegem că vindecarea este un dar care vine doar de la Dumnezeu. Și mai știm că reconcilierea necesită ascultare răbdătoare a celor care nu sunt de acord cu noi și voința de a ierta și de a depăși dorința noastră de a ne revanșa. Iubirea creștină ne cheamă să ne iubim vrăjmașii și să-i binecuvântăm pe adversari, tratându-i pe ceilalți cu aceeași compasiune pe care și noi ne dorim să o primim. 

Suntem cu toții sub ochii veghetori ai Domnului, singurul care cunoaște și poate judeca intențiile din inima noastră. Mă rog ca Dumnezeu să-i dea noului nostru președinte și nouă, tuturor, harul de a căuta binele comun cu toată sinceritatea.

Îmi încredințez speranțele și îngrijorările din acest nou moment blândei inimi a binecuvântatei Fecioare Maria, Maica Domnului și ocrotitoarea excepționalei noastre națiuni. Să ne călăuzească pe căile păcii și să ne dea nouă înțelepciunea și harul adevăratului patriotism și adevăratei iubiri de țară.”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button