familie

Pr. Constantin Sturzu: Demersul Coaliției pentru Familie, în deplin acord cu valorile unei Uniuni Eu­ropene ce pune accent pe respectarea spe­cificului fiecărei națiuni

Publicăm extrase dintr-un articol publicat în Revista 22 de Pr. Constantin Sturzu, preot misionar la Episcopia Română a Spaniei și Portugaliei, în urma declarației Președintelui Iohannis care sugera că inițiatorii referendumului de schimbare a constituției sunt fundamentaliști:

(…) Dorința acestei co­a­liții ar fi să se menționeze explicit, în ar­ti­co­lul 48, alineatul 1, că „familia se în­te­me­iază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie“, nu „între soți“, așa cum apare acum. (…)

1. (…) Nu există niciun ar­gument real în sprijinul teoriei că ar fi vor­ba aici despre o „încercare a Bisericii Or­todoxe Române de a-și reface ima­gi­nea (sic!) după cazul Colectiv. (…) Pe de altă parte, aceleași voci acu­za­toare de azi sunt cele care cereau ve­he­ment BOR o mai mare implicare în so­cial, o reacție mai promptă și mai grijulie vizavi de solicitările venite din spațiul pu­blic (sau chiar din stradă). Pe ce motiv ar fi trebuit ca Biserica să ignore acum ape­lul acestei Coaliții civice, mai ales în con­dițiile în care acțiunea acesteia este nu doar perfect legală, ci și în deplin acord cu valorile creștinismului?

2. Ar fi o premieră postdecembristă ca elec­toratul să fie chemat la urne altfel de­cât la inițiativa clasei politice. Este un exer­cițiu democratic de care avem mare nevoie, mai ales în condițiile în care, din­tre toate puterile statului, cea legislativă (parlamentul) are cea mai scăzută cotă de încredere în România. Ce poate fi mai îmbucurător decât faptul că românii, alt­minteri sastisiți de politică, se implică în viața cetății, cu acțiuni menite să întă­reas­că ideea că vocea societății civile poa­te, cu adevărat, să conteze?

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

3. Acțiunea Coaliției pentru Familie nu es­te îndreptată împotriva niciunui cetățean român. Presupunând că va fi modificată Constituția României în sensul dorit de acest organism civic, nimănui din țara aceasta nu i se va lua niciun drept pe ca­re acum îl deține. Căsătoria este definită și acum, în Codul Civil, ca fiind mariajul dintre un bărbat și o femeie. Atunci, de unde izvorăsc tonul arțăgos și istericalele la adresa acestei inițiative? Nu cumva din­tr-o mentalitate totalitară a celor ce nu acceptă să-și impună punctul de ve­dere prin mijloace democratice, ci doar prin lovirea cu pantoful corectitudinii poli­tice în masa de votanți?

4. Democrație înseamnă să se țină cont de părerea majorității. Sunt țări din lume unde au fost legiferate parteneriatele ci­vi­le sau chiar căsătoriile pentru persoane de același sex prin decizii nevalidate d­i­rect de electorat (pe ușa din dos, prac­tic). Excepție face Irlanda, unde acest lucru a fost decis prin referendum. Avem însă și exemplul Sloveniei, țară în care a fost respinsă de două ori, tot prin re­fe­rendum, propunerea de legalizare a că­să­toriilor între persoanele de același sex. În România, cui îi este frică de referendum, cine se teme atât de tare de consultarea democratică a poporului?

5. (…) Demersul acestei Coaliții pentru Familie este în deplin acord cu valorile unei Uniuni Eu­ropene ce pune accent pe respectarea spe­cificului fiecărei națiuni în parte. (…)

6. Căsătoria tradițională nu este, juridic vorbind, definită în funcție de orientarea sexuală a soților, aceasta este o ches­tiu­ne privată. Mai mult, sunt homosexuali care susțin actuala formă a familiei. Crea­torii de modă gay Domenico Dolce și Ste­fano Gabbana au declarat, anul trecut, re­vistei italiene Panorama: „Singura familie este cea tradițională. Sunt lucruri care nu trebuie schimbate. Unul dintre ele e familia“. (…)

Așa cum puteți sesiza, acestea nu sunt de­cât niște biete întrebări retorice. Răs­pun­sul și-l dă fiecare, în fața propriei con­științe.

Citește și Patriarhia Română: Precizări cu privire la interpretările demersului Coaliției pentru Familie

Citește și OPINIE. „Mă autodenunț: sunt fanatic religios!”

Citește și Reacțiile comentatorilor de pe Facebook la declarația Alinei Gorghiu, Copreședinte PNL, că se alătură polonezelor care protestează „în negru”

Citește și Reacții în social media. Posibile implicații electorale ale declarației Președintelui Johannis despre familie

Citește și Reacții în social media. Pagina oficială de Facebook a Președintelui Iohannis, inudată de mesaje de la alegători nemulțumiți de părerea sa despre demersul de protejare a familiei naturale prin Constituție (1)

Citește și Reacții în social media. Pagina oficială de Facebook a Președintelui Iohannis, inudată de mesaje de la alegători nemulțumiți de părerea sa despre demersul de protejare a familiei naturale prin Constituție (2)

Citește și Pastor american de origine română, tată a zece copii: „Domnule Președinte, ați ratat ocazia de a fi mare!”

Citește și Premierul Cioloș consideră că menționarea căsătoriei bărbat-femeie în Constituție nu este în contradicție cu toleranța

Citește și Adrian Coman, care a reclamat la CCR că nu îi este recunoscută căsătoria cu un bărbat efectuată în străinătate, cere guvernului să-și reconsidere poziția în această chestiune

Citește și Pr. Constantin Sturzu: Demersul Coaliției pentru Familie, în deplin acord cu valorile unei Uniuni Eu­ropene ce pune accent pe respectarea spe­cificului fiecărei națiuni

Citește și Doctor în filosofie politică: Președintele Iohannis „nu e capabil să facă diferența între somația unui pastor agitat și un demers semnat de trei milioane de români”

Citește și Curtea Constituțională a României publică decizia de constituționalitate a inițiativei cetățenești de protejare a familiei naturale prin Constituție

Citește și Unanimitate la CCR: Inițiativa cetățenească referitoare la căsătoria între un bărbat și o femeie îndeplinește condițiile

Citește și La Parlament, a intrat în circuitul legislativ inițiativa cetățenească de declanșare a referendumului pentru definirea căsătoriei în Constituție ca uniune între un bărbat și o femeie

Citește și Președintele IOHANNIS este PENTRU CĂSĂTORIA între PERSOANE DE ACELAȘI SEX: „Este greșit să mergem pe calea fanatismului religios”

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button