adolescenţidizabilităţisindrom DownUncategorized

Părinții și rudele persoanelor cu Sindrom Down: Nu lăsați asistenții personali fără salariu!

cover-13-1473754230

Asociațiile de părinți și specialiștii care îngrijesc persoane cu Sindrom Down trag un semnal de alarmă cu privire la noile reglementări prevăzute de Ordinul 1306/1883/2016 din 17.11.2016: mulți dintre copiii cu sindrom Down vor pierde dreptul la însoțitor și, implicit dreptul lor la recuperare și la o viață mai bună.

Deja sunt persoane cu dizabilități, în speță sindromul Down, cărora în baza reglementărilor Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 li s-a schimbat încadrarea din handicap GRAV cu însoțitor în handicap accentuat, fără însoțitor.

Căutând în textul Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 nu am întâlnit nicăieri cuvântul “discernământ”. Or, în ceea ce privește copiii cu sindrom Down în peste 97% din cazuri, lipsa discernământului este o componentă esențială a afecțiunii.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Este de notorietate faptul că persoanele cu sindrom Down nu pot încheia acte juridice, nu pot să-și dea acordul pentru o intervenție chirurgicală care îi privește personal, nu pot să-și dea acordul pentru a se căsători, etc.

În aceste condiții este evident că ei au nevoie de o persoană care să fie permanent în preajma lor, pentru a suplini lipsa de discernământ. În prezent, această persoană este asistentul personal.

Tot căutând în textul Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 nu am întâlnit referiri la prevenție. Faptul că nu ni se va mai da voie să prevenim prin îngrijirea copilului mic, nedorindu-se să mai fie plătiți asistenți personali din rațiuni pur economice, va conduce la o mulțime de copii care nu vor mai putea fi ajutați corespunzător, vor avea multiple tulburări de comportament și, implicit vor deveni o povară asupra societății, care va fi obligată să îi susțină, într-un fel sau altul.

Nu trebuie ca un copil cu sindrom Down să ajungă o legumă pentru a-i recunoaște dreptul de a avea un însoțitor. Persoana cu sindrom Down trebuie să aibă un însoțitor tocmai pentru a se putea integra în societate.

SEMNEAZĂ PETIȚIA: STOP  Ordinului 1306/1883/2016 ce concediaza asistentii personali

În petiție se spune:

Deoarece prin acest ordin nu se tine seama de discernamantul persoanei cu dizabilitati si se desfiinteaza preventia, nedorindu-se sa mai fie platiti asistenti personali din ratiuni pur economice.

Aceasta situatie va conduce la transformarea asistentilor personali in someri, la falimentul si distrugerea unor familii si asa greu incercate si la inchiderea persoanelor cu dizabilitati in centre de plasament fara nicio sansa de recuperare, aruncand la gunoi toata munca depusa pana in prezent de parinti, medici si specialisti.

Sursă: CulturaVietii.ro

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button