„O lungă istorie a bărbaților care se poartă urât” / „Avortul, ultima exploatare a femeii” (14)
Din punct de vedere sexual, femeile erau instrumente pentru plăcerea bărbaților. Philip Schaff, istoric al bisericii, observă: „Virtutea castității în sensul creștin al cuvântului le era aproape necunoscută păgânilor. Femeia era în mod esențial o sclavă pentru pasiunile inferioare ale bărbatului” [40].
Plutarh menționează că miresele-copil erau o practică frecventă, fetele fiind măritate și de la 12 ani. Aceste fete nu aveau de ales și nici nu aveau vreun cuvânt de spus cu privire la soțul lor.
Și în cultura iudaică din secolul I femeile se bucurau de prea puțină stimă. De exemplu, Talmudul conține următoarea observație: „Lumea nu poate exista fără bărbați și femei – dar fericit e cel ai cărui copii sunt de parte bărbătească și durere celui care are numai de parte femeiască” [41]. Mărturia unei femei era considerată suspicioasă sau nu era acceptată. Josephus, istoric evreu din secolul I d.Hr., scrie: „Dar nu acceptați mărturia femeii, căci sexul ei este ușuratic și îndrăzneț…” [42]
Înainte de apariția creștinilor, care au luptat mult împotriva acestei practici, în regiunile Indiei unde predomina hinduismul, văduvele erau de obicei arse în foc. Se considera de datoria femeii să se sacrifice pe rugul funerar al soțului. O zicală hindusă spune: „Dacă soțul e fericit, soția e fericită; dacă el e trist, și ea trebuie să fie tristă; iar dacă el moare, trebuie să moară și ea” [43]. Această datorie le era impusă cu forța văduvelor, fie că voiau, fie că nu. Era o practică răspândită și în Scandinavia precreștină, în China, în Noua Zeelandă, precum și la unele triburi amerindiene, înainte de sosirea lui Columb [44].
În China, timp de secole, o practică obișnuită a fost legarea picioarelor femeilor. Fetelor li se înfășurau strâns și dureros labele picioarelor, pentru a împiedica creșterea lor normală. Adesea, aceasta rezulta în dizabilități, dureri cronice și mobilitate redusă. De ce bărbații din China au instituit și promovat legarea picioarelor? Pentru că femeile care mergeau cu pași mărunți li se păreau mai atractive [45].
Se pot aduce o mulțime de argumente că bărbații au găsit nenumărate feluri în care să maltrateze, să tortureze și să abuzeze de alți oameni (prin sclavie, de exemplu), dar nu există exemple la nivelul unei nații prin care femeile să fi legat picioarele bărbaților sau să îi oblige să poarte anumite articole de îmbrăcăminte, să-i folosească ca pe propria proprietate sau în scopul satisfacerii propriilor lor plăceri. Nici nu a existat undeva dreptul femeii de a-și ucide soțul.
De-a lungul istoriei, când au existat inegalitate și abuzuri în interacțiunea celor două sexe, acestea au fost exercitate de către bărbați asupra femeilor. Inegalitatea femeilor, exploatarea și relele tratamente nu se rezumă la istoria antică, ci apar în toate culturile. Și America are o lungă istorie de inegalitate a femeii cu bărbatul.
NOTE
[40] Philip Schaff, The Person of Christ: The Miracle of History (Boston: American Tract Society, 1865), p. 210. Citat în: Alvin J. Schmidt, How Christianity Changed the World (Grand Rapids, Michigan: Zondervan, 2001, 2004), p. 101. [41] Talmud, Sotah, 19a, Citat în: Gary R. Habermas and Michael L. Licona, The Case for the Resurrection of Jesus (Grand Rapids, Michigan: Kregel Publications, 2004), p. 72. [42] Gary R. Habermas și Michael L. Licona, The Case for the Resurrection of Jesus (Grand Rapids, Michigan: Kregel Publications, 2004), p. 72. [43] Sakuntala Narasimhan, Sati: Widow Burning in India (New York: Anchor Books, 1990), p. 27. [44] Dorothy K. Stein, „Women to Burn: Suttee as a Normative Institution”, Signs: Journal of Women Culture and Society (Winter 1978) 253. Citat în: Schmidt, How Christianity Changed the World, p. 116. [45] Schmidt, How Christianity Changed the World, pp. 118-9.
Pe 8 decembrie 2014, ProValori Media a lansat a lansat cartea Avortul, ultima exploatare a femeii, de Brian E. Fisher, fondatorul organizației americane Online For Life, care, de la înființarea ei, în 2007, a salvat de la avort peste 2.000 de copii.
Acest volum, dintr-o perspectivă originală și provocatoare, pune în discuție tocmai drepturile femeii și ale copilului nenăscut, explorând rolul bărbaților în impunerea și răspândirea practicii avortului în cea mai puternică națiune din lume și apoi în alte țări.
Pe parcursul mai multor săptămâni ne propunem să vă prezentăm fragmente din acest volum.
Cartea “Avortul, ultima exploatare a femeilor” se poate achiziționa de la Librăria bizantină, din rețeaua de librării Supergraph și online de pe site-ul Librăriei Sophia.
De asemenea, cartea este disponibilă și gratuit, în format digital, la adresa de web www.avortulexploateazafemeile.