familie

O comisie parlamentară vrea să viziteze Finlanda pentru evaluarea cazului Smicală. Deputatul Matei Dobrovie: este „un alt caz Bodnariu”

camelia-smicala-cu-copiii-finlanda (1)

În ședința din 21 februarie 2017 a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a fost invitată Excelența Sa, doamna Päivi Pohjanheimo, ambasador al Republicii Finlanda la București, pentru clarificari vizând situația minorilor româncei Camelia Smicală Jalaskoski, rezident finlandez.

15109399_669921643182745_8137855513231075864_n

Deputatul Matei Dobrovie, vicepreședinte al Comisiei (foto sus), i-a prezentat ambasadorului cazul, care implică:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

– separarea copiilor de mamă de către Serviciile de Protecția Copilului din Finlanda, contrar hotărârii judecătorești dispuse în urma divorțului, prin care minorii au fost încredințați in custodie comună, cu domiciliul la mamă
– motivarea slabă a deciziei de a separa minorii de mama lor (aceasta s-a motivat dor prin „interesul superior al copilului”)
– lipsa unui proces echitabil în justiție
– separarea copiilor unul de celălalt, aflați în două orfelinate la cca. 20 km distanță unul de celălalt
– nerespectarea principiului încredințării acestora rudelor apropiate
– refuzul Agenției de a oferi informații și suspiciuni de erori în investigarea cazului

PäiviHaastattelu

Doamna Päivi Pohjanheimo (foto sus), ambasador al Republicii Finlanda la București, a menționat că nu cunoaște cazul din cauza regulilor de confidențialitate, că instanțele finlandeze locale sunt singurele abilitate să cunoască și să decidă în astfel de cazuri, că Finlanda își tratează egal toți rezidenții și că publicitatea poate dăuna cazului.

Deputatul Matei Dobrovie a relatat întâlnirea pe pagina sa de Facebook, unde a mai scris:

Personal voi continua monitorizarea cazului cu sprijinul instituțiilor de resort. Împreună cu colegii din comisie și reprezentanții MAE vom stabili oportunitatea de a efectua o vizită de lucru în Finlanda, la nivel parlamentar, în vederea clarificării și soluționării acestui caz în interesul copiiilor, luând în considerare obiectivul Comisiei de a-i sprijini și proteja pe cetățenii români din afara granitelor.

Mai multe informații despre cazul copiilor Cameliei Smicală aici.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button