de Redacția Stiripentruviata.ro
În Maramureșul istoric, o minoritate românească ține credința strămoșească și își naște toți copiii dați de Dumnezeu. La 170 de kilometri distanță de localitatea ucraineană Solotvino (Slatina) și vreo 375 de kilometri distanță de localitatea românească Sighetu Marmației se găsește satul ucrainean Poroșkovo, unde peste 5% din locuitori vorbesc o română arhaică, cum se vorbea cu trei-patru secole în urmă, presărată cu cuvinte împrumutate din alte limbi. La începutul anilor 1990 s-a aflat pentru prima dată de existența lor. Un român a observat că localnicii unui sat prin care trecea vorbeau aceeași limbă cu el.
Părintele ieromonah Eftimie Mitra de la Schitul Huța (jud. Bihor) a explicat originea acestei comunități pentru infoprut.ro: „Vitregia vremii a făcut ca ei să se retragă departe de neamul lor când, după înfrângerea unor revolte țărănești din Ardeal, înăbușită de armatele împăratului austriac, au fost nevoiți să ia calea exilului spre nord. Ardealul fiind atunci sub ocupație Habsburgică”. În documentele oficiale ale Imperiului Austro-Ungar, termenul de Olachus/Blachus/Voloch îi desemna pe românii din Transilvania.
Creșterea demografică în comunitatea de volohi este foarte mare, astfel că peste jumătate dintre volohi sunt copii. Adesea, românii din Maramureș fac pentru ei colecte de carte școlară. Din păcate, acești copii nu își continuă studiile la nivel superior, iar comunitatea este destul de marginalizată, fiind oameni obișnuiți să muncească pământul.
După câteva vizite la Poroșkovo, părintele ieromonah Eftimie Mitra a decis să îi ajute să-și construiască o biserică în care să se bucure de slujbe în limba română. „Noua biserică va fi în aceeași curte unde este și școala. Este singurul teren pe care-l avem și încercăm să-l folosim pentru ambele lucruri. Inițial ne-am gândit doar pentru școală, nu ne-am gândit să facem și o biserică, dar pentru că volohii, cei care au rămas ortodocși…, au dorit să aibă o școală în limba maternă, atunci am zis să-i ajutăm, pentru că oamenii aceștia chiar vor cu adevărat, așa că s-a ajuns să se pună ideea unei noi biserici care, până la urmă, văd că se va pune în practică”, a declarat părintele Eftimie Mitra, citat de ziarul cernăuțean Libertatea Cuvântului.
Astfel, la data de 28 decembrie 2019 a avut loc sfințirea locului unde se va construi prima biserică a volohilor din Poroșcovo.
Autoritățile le propuseseră să-și facă o parohie care să țină de biserica greco-catolică sau de noua biserică ortodoxă autocefală din Ucraina, cu promisiunea că slujbele vor fi în limba română. Dar, pentru că nicio parohie românească din Ucraina nu a acceptat până acum aceste propuneri, și volohii din Poroșkovo, la fel ca ceilalți români din Transcarpatia, din Cernăuți și din Odesa, au rămas credincioși Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice.
În satul Poroșkovo sunt două parohii, iar a românilor „volohi” va fi cea de a treia. Biserica va avea hramul Sf. Proroc Ilie și pe lângă ea va funcționa Centrul social „Maica Domnului – Bucuria celor necăjiți”.
Click aici pentru un video de pe Facebook în care copiii volohi colindă în Munții Orăștiei (23 decembrie 2019).