Marşul pentru Viaţă

Mesajul IPS Irineu către Marșul pentru viață 2022: Întruchiparea dragostei dumnezeiești se realizează prin persoana mamei

de Redacția Stiripentruviata.ro

Arhiepiscopul Alba Iuliei a transmis un mesaj cu ocazia Marșului pentru viață 2022, în care explică semnificația pro-viață a sărbătorii Bunei Vestiri și afirmă că dragostea de mamă este întruchiparea dragostei lui Dumnezeu pentru om, făptura Sa.

Text integral:


24 martie 2022

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Preacuvioși și Preacucernici Părinți,
Iubiți frați, iubite surori,

Iubirea este cea care ne-a adus la viață pe fiecare dintre noi. Icoana Trinității, ca „structură a supremei iubiri”, se reflectă în taina familiei creștine. Prin aceasta, Dumnezeu ne arată marea Lui iubire, iar noi învățăm să răspundem chemării Sale iubitoare, având, astfel, privilegiul de a-L cunoaște și de a ne apropia de El. Întruchiparea dragostei dumnezeiești față de creatura Sa se realizează prin persoana mamei. Dintru începuturile existentei noastre, acest înger păzitor ne umple inima cu razele iubirii, ne mângâie cu gingășia olarului iscusit, ne alintă cu dulcele grai omenesc și ne adăpostește cu sfințenie în ieslea templului său. Această vocație a femeii este calea mântuirii ei, după cum ne spune Apostolul Pavel: ,,Ea se va mântui prin naștere de fii, dacă va stărui, cu înțelepciune, în credință, în iubire și în sfințenie” (I Tim. 2, 15).

După căderea în păcatul neascultării a protopărinților noștri Adam și Eva, Dumnezeu a pregătit, la ,,plinirea vremii” (Gal. 4, 4), salvarea lumii prin Rodul suprem al maternității feminine, zicând șarpelui diabolic: ,,Dușmănie voi pune între

tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei; aceasta îți va zdrobi capul, iar tu îi vei

înțepa călcâiul” (Fac. 3, 15). De atunci, pentru orice femeie, nașterea pruncilor a reprezentat aspectul esențial al împlinirii ei spirituale și comunitare. Sfânta Scriptură ne descrie, pe de o parte, bucuria venirii pe lume a unui nou-născut, iar pe de altă parte, suferința celor care n-au primit încă acest dar, conștientizându-ne că viața este numai în pronia lui Dumnezeu. Pentru aceasta, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că

„nașterea de copii este cea mai mare mângâiere dăruită de Dumnezeu oamenilor pentru pierderea Raiului”.

Dimensiunea universală a maternității a fost impregnată în întreaga creație și în legea firii. Cu toate că, în cele mai îndepărtate perioade  ale istoriei  omenirii,  femeia nu s-a bucurat întotdeauna de un statut pe măsura rolului ei comunitar și familial,
toți filosofii antici vedeau în femeia-mamă un element de bază în rânduirea casei și în propășirea socială. Chiar și păgânii cultivau ideea maternității cu respect și cu venerație, aducând elogii femeii care oferă viață. Făcând o sinteză a gândirii creștine și precreștine în ceea ce privește menirea femeii în lume, teologul Paul Evdokimov, în celebra sa carte, Femeia și mântuirea lumii, ne spune faptul că „totul în natura femeii o pregătește pentru maternitate”, iar sustrăgându-se de la acest dar ea „riscă să resimtă amărăciunea unei ființe ratate”.

Ideologiile seculare și ateist-umaniste ale zilelor noastre încearcă să diminueze rolul și importanța femeii-mamă pentru familie și pentru  societate, în  detrimentul unei percepții senzualiste și pasionale. Această tendință anti-creștină deformează substanțial modelul antropologic natural rânduit de Dumnezeu. Numai viețuind după Legea lui Hristos, noi, creștinii de azi, putem aduce o speranță certă pentru viitorul țării. Prin maternitatea naturală se nasc pruncii pentru viața civică a societății, aducând prosperitate și armonie. Însă, suntem datori să cultivăm și maternitatea spirituală, care face din fiii Patriei fii ai lui Dumnezeu, născuți din nou în Duhul, prin care lumea capătă pace, sens și binecuvântare. În acest fel înțelegem cuvintele Cuviosului Paisie Aghioritul: „Părinții, care îi nasc pe copii și le dau trupul, trebuie să contribuie și la renașterea lor spirituală”.

În această minunată zi de sărbătoare, ne aducem aminte de începutul mântuirii noastre prin Vestea cea bună adusă Fecioarei Maria de către îngerul Gavriil. Acceptul smerit al Maicii Domnului de a-L primi în pântece pe Mântuitorul Hristos reprezintă pentru noi exemplul de netăgăduit prin care trebuie să primim cu bucurie și cu iubire  viața ca un dar divin, oferit făpturilor Sale. Nu de multă vreme, o tânără mamă, ce născuse de curând al treilea copil, a fost întrebată: ,,Nu  crezi că îți va fi prea greu? Cu ce îi vei hrăni și îmbrăca bine? Cum îi vei educa?” Această tânără a răspuns: ,,În marea iubire pe care i-o port fiecăruia dintre ei, privesc cu nădejde și credință spre Dumnezeu. Și atunci nu mai este deloc nevoie să îi număr, ci doar, pur și simplu, să îi iubesc”.

Cu prețuire și binecuvântare,

†IRINEU
Arhiepiscop al Alba Iuliei


Descarcă mesajul în format *pdf de aici.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button