#merglacatedrală, Titi Bălteanu, pentru că I Like Catedrala Mântuirii Neamului
Pe 25 noiembrie se sfințește Catedrala Națională. Este cel mai important eveniment din istoria recentă a românilor. Ideea construirii Catedralei a apărut după Războiul de Independență și a fost susținută de Eminescu, Slavici și de alți intelectuali ai vremii. La 100 de ani de la Marea Unire, românii au șansa să-și recapete unitatea spirituală prin credință. Vom publica o serie de citate de la oamenii care au înțeles valoarea și unicitatea acestui moment istoric.
Titi Bălteanu, artist:
Și înainte ca unii dintre voi să săriți ca arși de aghiasmă, citiți mai jos argumentele mele; voi încerca să fiu suficient de coerent, pentru a nu mai fi nevoit să răspund unor comment-uri stupide:
1. În primul rând voi contra-argumenta teoria atât de mult frecată, cum că mai bine s-ar cheltui banii pentru spitale și școli…
Ei bine, iată câteva cifre ce poate nu le știați:
Costul lucrărilor efectuate pentru Catedrală în 10 ani (2008 – 2018), se ridică la circa 120 milioane Euro.
Bugetul Ministerului Educației doar în 2018 = 1,78 miliarde Euro !!
Bugetul Ministerului Sănătății doar în 2018 = 1,88 miliarde Euro !!
Bugetul Primăriei Bucureștiului doar în 2018 = 1,24 miliarde Euro !!
În contextul acestor cifre, dacă cineva dintre voi mai poate susține că sumele alocate Catedralei, sunt cauza situației grave din spitalele și școlile din țara asta, înseamnă că nu prea le are cu matematica… Oricum, gândirea asta superficială nu face decât să acopere un sistem politic responsabil de situația gravă din sănătate și educație și incapabil de aproape 30 de ani, să facă și altceva decât să-și urmărească propriile interese, sifonând bugete de stat de miliarde de euro. Să nu mai discutăm de alte miliarde de euro disponibile din fondurile europene, ce s-ar putea folosi și ele pentru dezvoltare, dar care nu sunt accesate, tot de către autoritățile astea laice ale noastre, centrale sau locale…
2. Un alt aspect mult hulit, este acela legat de necesitatea acestei Catedrale, vezi doamne, ce nu are nimic deaface cu tradiția bisericilor noastre mici…
Cel mai important, Catedrala Mântuirii Neamului, este dedicată oficial memoriei tuturor ostașilor români căzuți în toate războaiele din istoria acestei țări.
Ei bine, pentru cei care poate nu știu, ideea unei Catedrale monumentale reprezenative în București, a apărut după Războiul de Independență din 1877, ca nevoie a unui simbol al suveranității României. Astfel, in 1884 Regele Carol I, susținut de toată elita acestei țări de la acea vreme, a promulgat o lege în acest sens, bugetul alocat fiind de 5 milioane Lei Aur, adica 5% din bugetul României de atunci!
După primul război mondial și după Marea Unire, preocuparea privind constuirea unei Catedrale simbol în capitala României Mari, s-a reaprins. În acest sens Regele Ferdinand, susținut iarăși de elita acestei țări de la acea vreme, a dat în 1920 un hrisov Regal pentru construirea unei Catedrale Monumentale în amintirea victoriei armatei Române în războiul de întregire.
Deci, se poate trage o concluzie simplă, că ideea acestei Catedrale a venit și s-a întărit după două momente esențiale ale acestei țări, Independența și apoi Marea Unire, ambele dobândite prin război și cu multe jertfe.
Până la urmă vorbim de un simbol arhitectonic dar și de un omagiu, care da, trebuie să fie monumental!
Din păcate nu mai știm sau nu mai vrem să vedem un pic mai departe de propriile noastre probleme sau necesități, uitând că datorăm totul unor generații de sacrificiu și multor sute de mii sau milioane de soldați români morți în nenumărate războaie. Toate astea trebuiesc afirmate și glorificate cumva, chiar și prin intermediul unui edificiu precum aceasta, daca nu pentru noi, măcar pentru generațiile viitoare.
Și chiar dacă ne convine sau nu, credem sau nu, practicăm sau nu, credința asta creștin-ortodoxă, cu popii lor auriți dar și cu părinți plini de har și bunătate, a reușit să mențină cumva în jurul ei aprinse, în decursul secolelor, spiritul național și limba română, chiar și atunci și acolo unde s-a încercat ștergerea sau amestecarea a tot ce însemna românesc (vezi Transilvania).
Fiecare este liber să creadă, să fie ateu, să fie de stânga sau de dreapta, însă peste toate astea, nu ar trebui să considere că i se cuvine totul, pe gratis.
Eu mă mândresc cu faptul că în timpul generației mele se ridică un astfel de edificiu ce va fi admirat sute de ani de acum înainte.
I like it!
Sursă: Facebook