Marşul pentru Viaţă

Marșuri pentru Viață în Croația: Știința și societatea croată au parcurs un drum lung față de legea socialistă a avortului

Două din cele 15 marșuri pentru viață programate în Croația anul acesta au avut loc sâmbătă în capitala Zagreb și în localitatea Vinkovci. Tema din acest an este „Vocea celor născuți pentru viața celor nenăscuți!”

Pe scena evenimentului au fost prezentate mai multe mărturii, printre care și cea a unei mame, Tee Bekavac, care a decis să dea naștere fetiței ei, Rita, în ciuda diagnosticului dificil al copilului.

Marșul pentru Viață de la Zagreb s-a desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković

„Vreau să spun fiecărei mame că suntem aici pentru ea. Tu, mamă, care ești însărcinată și speriată, poate ai primit un diagnostic dificil pentru copilul tău sau nu ai sprijinul tatălui copilului și al celor din jur. Poate trăiești în condiții economice dificile. Poate că te-au convins că singura soluție este să renunți la viața copilului tău”, a spus Tee Bekavac.

„Dragă mamă, îți spun din experiența mea personală, fii purtătoarea vieții, naște-ți copilul pentru că noi dăm viață. Mamele nu le iau viața copiilor. Crede-mă, mamă, vei avea pace în inimă, ca să-ți poți continua viața.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Dragi tați, protejați-vă copiii și soțiile! Fiți curajoși, iubiți-vă soțiile și sprijiniți-le în momentele dificile”, a continuat femeia.

Mesaje pe pancartele de la Marșul pentru Viață de la Zagreb de sâmbătă, 18 mai 2024: „Iubim și mama, și copilul.” „La 52 de zile de la concepție, copilul poate sughița.” Foto: S. Ćetković

Zorka Pivac, mamă a opt copii, a împărtășit experiența ei: „Fiecare nouă viață din familia noastră a adus și aduce cu ea în fiecare zi o mare bogăție de experiențe și emoții, momente vesele, frumoase, dar și triste. Fiecare nouă viață din familia noastră ne-a ajutat să acceptăm și să ne respectăm reciproc diferitele caractere, trăsături, defecte și slăbiciuni”.

„Dragi mame, dragi părinți, vă rog să aveți grijă de copiii voștri și de ai celorlalți. Protejați-le viețișoara. Iubiți-i în ciuda furtunilor prin care treceți. Fiți deschiși către noile vieți, pentru că fiecare nouă viață este un adevărat miracol și acel miracol merită să fie văzut, merită să crească și să se dezvolte și să facă parte din societatea noastră”, a mai spus Zorka Pivac.

Alberta Vrdoljak, președinta Asociației Betlehem din Zagreb, Croația, și o mamă croată pe scena Marșului pentru Viață de la Zagreb de sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković

Alberta Vrdoljak, președinta Asociației Betlehem din Zagreb, a spus că organizația lor ajută mamele care aleg viața pentru copiii lor, oferind sprijin material, spiritual, psihologic și de orice alt fel este nevoie.

 „Nu le suntem alături doar în timpul sarcinii și la nașterea copiilor, ci și mai târziu, în educarea mamelor și copiilor. Suntem deosebit de sensibili la victimele violenței domestice. Oferim un loc sigur, o atmosferă de familie pentru femeile și copiii cărora dorim mai întâi să le dăm dragoste și un cămin. Și de aceea trebuie să știți că acest marș și această mărturie în favoarea protejării vieții nu este niciodată în zadar, ci este eficientă”, a subliniat Alberta Vrdoljak.

Marșul pentru Viață de la Zagreb 2024 s-a desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković

Marcin Perlowski, directorul Centrului pentru Viață și Familie, o organizație pro-viață care organizează Marșul pentru viață în Polonia, a subliniat că Polonia a protejat prin lege copiii nenăscuți, încă din 1993, imediat după căderea comunismului, și aceasta este dovada ca viața poate fi susținută.

Marșul pentru Viață de la Zagreb a ajuns anul acesta la a noua ediție.

Unul dintre cei mai tineri participanți la Marșul pentru Viață de la Zagreb desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković

La Vinkovci, manifestarea, desfășurată tot sâmbătă, 18 mai 2024, a ajuns la a treia ediție.

„Suntem adunați în jurul faptului științific că viața umană începe la concepție. Pe parcursul primelor 9 luni de viață, un copil are nevoie în mod special de dragostea și protecția unei mame, iar o mamă are nevoie de protecția și ajutorul tatălui copilului și de protecția noastră, a tuturor, a întregii societăți”, a spus Ivan Ćaleta, coordonatorul Marșului pentru Viață de la Vinkovci, Croația.

„Nu există dreptul de a pune capăt vieții unei ființe umane nevinovate în pântecele mamei. Există doar dreptul la viață. Unii spun că nimeni nu e de neînlocuit, dar nu este adevărat. Fiecare persoană este unică și de neînlocuit! Marșul pentru Viață mărturisește că fiecare viață umană are valoare în sine.”

Marșul pentru Viață de la Zagreb s-a desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković

„Vrem să asigurăm și să protejăm prin lege acea bătaie a inimii care apare încă din a 18-a zi de la concepție. Căutăm un cadru legal bazat pe știință, nu pe ideologie și pe cultura morții! Atât știința, cât și societatea croată au parcurs un drum lung față de legea socialistă a avortului, veche de 46 de ani!” a mai spus Ivan Ćaleta.

„Cu toată inima ne dorim să protejăm acea nouă inimioară care bate, fie ea sănătoasă sau bolnavă, fără a avea puterea și capacitatea de a-și exprima voința de a trăi.”

Marșul pentru Viață de la Zagreb s-a desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković

Gordana Štrbo, mamă biologică a patru copii și mamă adoptivă pentru alți cinci, și bunică deja, a spus pe scena marșului de la Vinkovci:

„Toată familia l-a primit pe fiecare dintre copii, iar fiecare a adus ceva nou familiei noastre. Acceptându-ne unul pe celălalt, ne schimbăm în bine fără să ne dăm seama. Dragostea este cea care mișcă lumea și de aceea ne deschidem inimile pentru fiecare nouă viață!”

Marșul pentru Viață de la Zagreb s-a desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković
„Viața începe la concepție” – mesaj la Marșul pentru Viață de la Zagreb desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković
„Voi respecta în mod absolut viața umană (din Jurământul lui Hipocrate)” – mesaj la Marșul pentru Viață de la Zagreb desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković
„Aceasta este o alegere (pancarta din dreapta sus). Acesta este un copil (pancarta din dreapta jos)” – mesaj la Marșul pentru Viață de la Zagreb desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković
„Acum fi bărbat și sprijină viața!” (pancarta din stânga); „La 9 săptămâni de la concepție ăși suge degețelul” (pancarta din stânga) – mesaje la Marșul pentru Viață de la Zagreb desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković
„Așa arăt la 10 săptămâni” (pancarta cu copil fotografiat în pântece) – mesaj la Marșul pentru Viață de la Zagreb desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković
Pancarte la Marșul pentru Viață de la Zagreb desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković

„Iubim și mama, și copilul” – pancartă la Marșul pentru Viață de la Zagreb desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković
„Corpul meu, alegerea mea” (sus și jos) – pancartă la Marșul pentru Viață de la Zagreb desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković
Marșul pentru Viață de la Zagreb s-a desfășurat sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button