Marşul pentru Viaţă

Marșul pentru Viață Croația cere legea nașterii anonime pentru femeile neasigurate și „cutii pentru bebeluși” la spitale

Asociația Hodu za život („În Numele Familiei”), care desfășoară Marșul pentru Viață Croația, a trimis un memoriu Parlamentului, Președintelui și Guvernului și autorităților competente, în care propune să se legifereze nașterea sub protecția anonimatului la spital, precum și instalarea de cutii pentru bebeluși în pereții spitalelor, unde părinții să-și poată lăsa în mod anonim copiii nou-născuți pe care nu-i pot crește și îngriji.

Dr. Željka Markić, director executiv al asociației Hodu za život, a explicat că opțiunea de naștere anonimă le permite mamelor în dificultate să nască la spital fără să plătească serviciile medicale, iar copiii astfel născuți pot fi dați spre adopție. În Croația pentru fiecare copil disponibil pentru adopție, există șase cupluri care doresc să adopte.

Dr. Željka Markić, director executiv al asociației Hodu za život („În Numele Familiei”), la Marșul pentru Viață desfășurat la Zagreb, Croația, sâmbătă, 18 mai 2024. Foto: S. Ćetković

În Austria, legea care permite nașterea anonimă există din 2001. În primii 18 ani, au fost înregistrate 606 nașteri anonime.

„Deși acest tip de reglementare încalcă parțial dreptul copiilor de a-și cunoaște originea,  datele arată că, în Austria, de la introducerea posibilității de naștere anonimă, procentul mortalității nou-născuților a scăzut semnificativ, iar cercetările nu au înregistrat dificultăți în dezvoltarea copiilor născuți anonim, ceea ce indică necesitatea implementării acestor măsuri și în Croația”, a subliniat Dr. Željka Markić.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Măsurile cerute în acest an de Marșul pentru Viață Croația au fost inspirate de un caz care a șocat țara: descoperirea unui nou-născut abandonat în frig, la lada de gunoi.

Prin instalarea în zidul spitalelor de Baby Boxes, cutii speciale pentru depunerea bebelușilor după naștere, dotate cu climatizare și instalație care anunță personalul când este adus un copil, s-ar putea combate pruncuciderea, iar prin nașterea anonimă la spital ar scădea numărul nașterilor făcut în condiții improprii.

În plus, ar scădea numărul cazurilor de neglijare și abuz asupra copiilor, precum și riscul de traficare a nou-născuților,  scrie organizația în documentul transmis autorităților.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button