avort

Manifestul Asociației Pro-vita pentru Născuți și Nenăscuți – București


Valorile pe care se întemeiază activitatea Pro-vita


Viața umană de la începuturile sale (de la concepție), ca valoare supremă; familia, ca centru al organizării sociale; educația, ca instrument pentru dezvoltarea personală; credința în Dumnezeu, ca fundament al întregii vieți.

Preambul


Asociația Pro-vita pentru Născuți și Nenăscuți București recunoaște și respectă demnitatea și valoarea inerente fiecărui om de la concepție și până la moartea naturală. Pro-vita ajută la construirea unei culturi a vieții, văzând în fiecare existență un bun în sine, necondiționat de utilitatea pe care aceasta o are pentru alții sau pentru stat ori alte structuri sociale.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ființa umană nu trebuie să demonstreze nici conștiință de sine, nici vreo abilitate cognitivă pentru a fi considerată om. Nici progresul științific și nici dorința de a-i ajuta pe alții nu pot justifica sacrificarea vieții unei ființe umane. Fiecare om, născut sau nenăscut, merită protecția egală a legii. Instituirea și apărarea acesteia constituie scopul final al activității Pro-vita.

Avortul


Puține acte aduc atingere atât de profund sanctității vieții umane precum avortul. O sarcină nu ar trebui pur și simplu „întreruptă”, ca și cum ar fi ceva impersonal și problematic, iar acest act nu poate rămâne fără consecințe fizico-emoționale.

Știința a stabilit că viața umană începe odată cu concepția. Din momentul în care oul este fertilizat, începe o viață nouă, distinctă de cea a părinților, care se dezvoltă după propriul ritm. A nega această certitudine a biologiei nu este o expresie a „lipsei de credință” și ca atare a respingerii unor învățături morale sau religioase, ci pur și simplu lipsa unor cunoștințe de bază despre genetica umană. Dacă un adevăr este susținut și de o religie, aceasta nu îl face să înceteze a mai fi un adevăr științific.

Afirmația că proprietatea asupra corpului său îi conferă femeii un presupus „drept la avort” este complet contrazisă de fapte, căci nici embrionul, nici fetusul nu sunt părți sau organe ale corpului femeii.

Nu doar din punct de vedere științific, ci și din perspectivă sociologică, psihologică și teologică, rezultă, în mod necesar, că omul este om de la zămislire, fiind o unitate psihosomatică unică și irepetabilă care trebuie să se bucure, fără excepție, de protecție. Cu toate acestea, legea nu recunoaște răul făcut de avort, iar societatea românească în ansamblul său a transformat avortul într-un act banal, benign și foarte accesibil. Pro-vita utilizează toate mijloacele legitime pentru a prezenta publicului și legiuitorilor aceste adevăruri, pregătind cu răbdare ziua în care starea de fapt se va schimba.

Eutanasia și problemele legate de finalul vieții


Bolile și handicapurile grave, inclusiv acelea în care diagnosticul este fără speranță, sunt tragice. Totuși, nu există nici o viață fără valoare, care să nu merite a fi trăită. Fiecare viață are un sens și o misiune, chiar dacă este dezavantajată de boală, handicap sau vârsta înaintată. Pro-vita consideră că suprimarea deliberată a vieții prin eutanasie sau asistarea la sinucidere este profund imorală. Adevărata compasiune înseamnă găsirea unei căi pentru a ușura suferința fiecărei persoane, păstrandu-i intacte viața și demnitatea.

Biotehnologiile și ingineria genetică


Cuceririle științei și tehnologiei au îmbunătățit în mod evident sănătatea și bunăstarea, însă în același timp au scăzut valoarea vieții ființei umane. Celulele stem, ingineria genetică și alte tehnologii noi trebuie să fie evaluate într-un context atât științific, cât și etic. Pro-vita consideră că știința „bună” este totodată o știință etică și de aceea se opune distrugerii, vătămării sau manipulării embrionilor umani, însă susține, în același timp, cercetarea și terapiile bazate pe celulele stem adulte (precum cele din cordonul ombilical sau măduva spinării), care nu ridică probleme etice și care deja au dat rezultate concrete în tratamente. Totodată, Pro-vita se opune oricăror forme de clonare umană, întrucât aceasta alterează grav însuși sensul existenței umane.

Protecția conștiintei personalului medical și subvenționarea avortului din fonduri publice

Pro-vita apără dreptul personalului medical și al farmaciștilor de a refuza, pe motive religioase, filosofice sau de conștiință, practicarea de proceduri anti-viață precum avortul, sterilizarea, fertilizarea artificială, cercetările distructive pe embrion, eutanasia etc. Nici statul și nici organismele de licențiere profesională nu pot impune vreunei persoane executarea sau participarea la practici care să violeze conștiința acesteia. Din același motiv, Pro-vita consideră că subvenționarea din fonduri publice a acestor proceduri, și în special a avortului la cerere, este inacceptabilă.

Pro-vita respinge ideologizarea medicinei moderne prin echivalarea sarcinii cu o stare de boală, care necesită terapie, și condamnă modificarea lipsită de temei, în sensul permiterii practicării avortului și eutanasiei, a jurămintelor medicale, care la origine obligau medicul să protejeze viața în toate stadiile sale. Încurajăm medicii să se opună ideologizării și să rămână credincioși, în spirit, literă și practică, acestei nobile meserii.

Sănătatea femeilor


Avortul, departe de a-i conferi „putere” și control asupra propriei vieți, este distrugător pentru femeie. Implicațiile majore și efectele ireversibile ale practicilor avortive se răsfrâng direct și pe termen lung asupra femeii, asupra familiei și societății. Diverse forme de cancer, infertilitate, dereglări hormonale și alte suferințe fizice ori psihice, divorțul și chiar suicidul sunt câteva din urmările directe ale avortului.

Pro-vita consideră că femeia trebuie să fie pe deplin informată înainte de a lua orice decizie care îi privește sănătatea, inclusiv cea maternală și reproductivă. Sănătatea nu poate fi îmbunătățită decât atunci când femeia are cunoștințe temeinice despre factorii de risc, despre dezvoltarea și îngrijirea în sarcină și postpartum, despre riscurile și efectele fiziologice, psihologice și spirituale ale avortului precum și despre alternativele pozitive la acesta. Pro-vita susține informarea onestă a femeilor, într-un cadru care să includă partenerii și familiile lor și totodată promovează acordarea de sprijin emoțional, material, financiar și educațional.

Pro-vita subliniază că doar maternitatea în contextul mariajului promovează și protejează în mod optim sănătatea femeii, fiind calea cea mai sigură spre împlinirea personală a acesteia.

Educarea adolescenților și tinerilor

Pro-vita consideră că cea mai eficientă strategie pentru prevenirea oricăror atentate contra vieții, și în special pentru prevenirea avortului, este educația morală și etică. Simpla informare despre corpul uman și funcțiile sale fiziologice nu poate fi suficientă, ci se impune cu necesitate deprinderea de către tineri a valorilor, pentru ca noile generații să adopte o atitudine responsabilă, demnă și coerentă în ce privește sexualitatea, procrearea și viața în general.

Vezi și:Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button