Marxism cultural

KARL MARX dizolvă GDS-ul? LIICEANU: „Dacă în᾽89 aș fi știut că aici mi se va explica «importanța culturală» a lui Marx, n-aș fi pus piciorul în GDS”

de Mirela Florescu, Stiripentruviata.ro

Gabriel Liiceanu a demisionat din Grupul pentru Dialog Social (GDS), prima organizație a societății civile constituită legal după căderea comunismului, la 31 decembrie 1989. Filosoful și-a explicat gestul printr-o scrisoare în care reclamă că pe membrii GDS nu-i mai unesc aceleași valori și că nu mai sunt respectate criteriile de primire a noilor membri.

El critică nepotismul din organizație, sugerând că GDS a devenit un fel de organizație de familie a senatorului USR Vlad Alexandrescu, pe care îl numește „un Dinu Păturică al vremilor noastre” și îl face răspunzător de destrămarea GDS.

Liiceanu se plânge că membrii GDS nu mai împărtășesc aceleași valori, unii având simpatii declarat neomarxiste. El scrie:

„…astăzi nu ne mai unesc în mod spontan aceleași valori. …dacă în ᾽89-᾽90 aș fi știut că urmează să intru într-un Grup în care mi se va explica cândva „importanța culturală” a lui Marx – adică a celui care a instilat în mentalul omenirii URA IMPERSONALĂ și necesitatea exterminării prin vini colective (ceea ce Lenin și urmașii lui de pretutindeni au pus în practică printr-o metodologie a crimei pe categorii umane) –, n-aș fi pus piciorul în GDS. …Andrei Cornea ne-a explicat că nu putem trece peste o personalitate de asemenea rang, care face parte din marea cultură a Europei. Eu sunt de acord că face, dar face din cultura crimei și a întemeierii ei ideologice.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Se pare că domnul Liiceanu uită cum s-a înființat GDS. Fondatorii au fost (conform datelor făcute publice de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic în perioada Guvernării Cioloș – foto jos) Silviu Brucan, fost ideolog comunist și membru al guvernului de uniune națională FSN după Revoluție, și sociologul Alin Teodorescu, viitorul președinte al Fundației Soros și cancelar PSD. Într-o fotografie din ianuarie 1990, Brucan apare la GDS împreună cu George Soros (foto sus), finanțatorul revoluțiilor neomarxiste din întreaga lume: suporter tradițional al ONG-urilor internaționale pro-avort și al campaniilor de redefinire (homosexuală) a căsătoriei.

De altfel, domnul Liiceanu a fost acolo încă de la înființare. Dar poate că banii și prestigiul din primii ani de după căderea comunismului l-au împiedicat să observe că valorile anticomunismului gedesist se construiau cu ideologii (neo)comunismului.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button