Intervenție curajoasă despre dreptul la reproducere asistată la adunarea patronatelor și sindicatelor din Franța
Vă prezentăm mai jos extrase din curajoasa intervenție susținută de Annick du Roscoat, membră a Consiliului Economic, Social și de Mediu, în ședința plenară a acestui organism al patronatelor și sindicatelor franceze, când s-a discutat extinderea dreptului de a accesa reproducerea asistată din alte motive decât cele medicale (n.red. – respectiv, de către cupluri de același sex, care nu pot avea copii prin natura lor):
Paris, 22 octombrie 2013
Domule Președinte,
Doamnă Ministru,
Dragi colegi
Elisabeth Guigou, ministru al justiției, era sinceră, cred, pe 3 noiembrie 1998, când a proclamat, în timpul dezbaterii privind Pactul de Solidaritate Civilă: „Refuzul meu de a acorda dreptul la adopție pentru cuplurile homosexuale se bazează pe interesul copilului”.
Sunt în egală măsură convinsă că marea majoritate a celor care se opun atât procedurii de folosire de mame-surogat, cât și procreării asistate medical din alte motive decât cele de ordin medical au impresia că acestea nu ne pot fi impuse.
Mi-ar plăcea să aveți dreptate, dar faptele și jurisprudența care încep să curgă, precum și cuvântul „căsătorie”, care e suficient pentru a asigura drepturi în fața Curții Europene, dovedesc contrariul.
După ce a fost refuzată o petiție semnată de 700.000 de persoane, Biroul s-a autosesizat, dar nu pentru a răspunde direct la întrebarea pusă, ci pentru a examina consecințele unei legi care punea sub semnul întrebării însuși fundamentul societății noastre.
Avizul prezentat azi consacră un mic capitol extinderii finanțării de către sistemul de asigurări sociale și către alte categorii de cetățeni care accesează mijloace de reproducere asistată. Dar se elimină problema de fond, ceea ce alungă dezbaterea democratică de la masa discuțiilor și ne interzice exprimarea de viziuni diferite.
Și instituția noastră era abilitată să abordeze subiectul, nu numai comisia de etică. Altfel cum se explică faptul că doamna ministru Bertinotti a solicitat părerea Asociațiilor Familiale Catolice și a Uniunii Naționale a Asociațiilor Familiale, precum și un raport de la doamna Irene Thery (n.red. – specialist în drepturile familiei, președinte al EHESS, Școala de Înalte Studii în Științe Sociale)?
Cu siguranță se găsesc lucruri interesante în aviz, am studiat pe larg situația îngrijorătoare a familiilor monoparentale… dar nu am tratat chestiunea centrală: dreptul copiilor, nu dreptul de a avea copii.
Citeste mai mult despre extinderea dreptului de a adopta copii sau de a accesa reproducerea asistată pentru cuplurile de același sex.
Prin extinderea accesului la reproducere asistată medical și stabilirea dreptului de a folosi o mamă-surogat, drepturile și interesele copiilor – care ar trebui să primeze – sunt sacrificate în interesul adulților. Dar copilul nu este un obiect, nici un proiect, ci o persoană. Nici noile tehnici de reproducere, nici inovațiile juridice nu trebuie să legitimeze fabricarea deliberată de copii pentru adopție doar pentru că așa vor unii adulți.
Era datoria noastră să alertăm guvernul în legătură cu acest subiect, dar nu am reușit!
Nu vreau ca peste câțiva ani, poate chiar și mai curând, să exclam: „Dacă aș fi știut!”
Acum știți! Voi vota împotriva acestui aviz.
Sursă: La manif pour tous
Traducere: Geta Vlaicu