Marşul pentru Viaţă

Înainte și după naștere suntem același om: Studentă medicinistă la Marșul pentru viață 2024 Rădăuți (INTEGRAL)

de Redacția Stiripentruviata.ro

Marșul pentru viață Rădăuți a publicat discursul integral al studentei la Medicină Anastasia Chirvase:


Dragi participanți la Marșul pentru Viață 2024 de la Rădăuți,

Vă mărturisesc că, în urmă cu 5 ani, participam la Marșul pentru viață, dar aveam mai degrabă o atitudine pro-alegere: consideram că problemele cu care se confruntă femeile însărcinate le privesc doar pe ele – deci să le rezolve așa cum consideră de cuviință!

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În general, când zicem cuiva aflat în dificultate „Descurcă-te singur”, nu facem ceva prea bun, dar mi se părea că în situația aceea atitudinea mea era corectă.

Evenimentul de astăzi îmi oferă șansa de a împărtăși cu dumneavoastră convingerile mele pro-viață în calitate de tânăr și de viitor medic. Și mai ales de ce am aceste convingeri și cum s-au format ele.

Am devenit pro-viață când am realizat ce înseamnă sarcina.

Sarcina este a femeii, dar sarcina este și cineva distinct de ea.

Schimbarea de perspectivă s-a produs când am realizat umanitatea copilului nenăscut. Mi-am dat seama de ceva simplu, dar atât de ignorat. Și chiar contestat!

Mi-am dat seama că omul este om din primul moment al existenței sale, cu 9 luni înainte de a se naște. Și că în toate cele 9 luni este om – și nu altceva.

Poate părea ciudat că un student la medicină are nevoie să parcurgă un proces de înțelegere pentru a-și da seama de asta.

Etapele de dezvoltare intrauterină le știm de la biologie, de când ne pregătim pentru admitere: zigot, morulă, blastocist, embrion, făt.

Însă nu era o problemă de medicină.

Când am înțeles că acești termeni descriu primele etape ale vieții unui om, am înțeles de ce greșeam când credeam că o femeie însărcinată trebuie să se descurce singură.

Am înțeles că o femeie însărcinată este firesc să fie ajutată pentru că ea ajută tot timpul un alt om: copilașul din burtică.

Acum etapele dezvoltării sarcinii au căpătat un sens nou; aș pune chiar că au căpătat sens: ele descriu un om înainte de naștere, așa cum etapele copil, adolescent, tânăr, matur, vârstnic descriu un om după naștere. Înainte și după naște, suntem același om!

Prin acest sens, privesc fiecare sarcină ca o minune ce se întâmplă sub ochii tuturor, chiar dacă ascunsă în burtica mamei.

În lumina acestei minuni, iată câteva date științifice deosebit de emoționante.

Primul lucru: este cu adevărat excepțional că medicina zilelor noastre a reușit să măsoare de câte ori bate inima până când ne naștem.

Aveți idee de câte ori?

Dacă ne naștem după ce stăm 9 luni în burtica mamei, atunci inima noastră a bătut de 54 de milioane de ori până la naștere!

Da, a ceva de lucru!

Tot medicina contemporană a descoperit un rezultat uimitor: celulele care întrețin activitatea cardiacă încep să funcționeze la doar 16 zile după concepție – 16 zile!

O să spun ceva despre simțirea durerii.

Sigur, la niciunul nu ne place când ne doare ceva. Dar fără durere nu am conștientiza pericolul și nu am lua măsuri să îl îndepărtăm. De exemplu, dacă astăzi ar fi mult mai frig și nu am simți frigul ca să ne îmbrăcăm, consecința ar fi că ne-am îmbolnăvi, fără ca trupul să ne semnalizeze că a început să sufere din cauza frigului.

Medicina ultimilor ani ne-a arătat că bebelușii pot simți durere încă din primul trimestru de sarcină și tot în această perioadă pot avea mișcări intenționate coordonate.

Așa se explică de ce, într-un celebru și tragic film documentar, „Strigătul mut”, din 1979, vedem cum un copil nenăscut încearcă să fugă de canula de aspirație care îi va curma viața.

Un ultim element pe care îl prezint, ne arată cât de mult distrugem când curmăm viața unui copil nenăscut.

Procesul celular și molecular care asigură etapele de început ale vieții este unul deosebit de complex, care se poate opri dacă există cea mai mică greșeală.

Un grup de cercetători a calculat probabilitatea de a se naște un om, având în vedere cât de multe elemente trebuie să funcționeze bine. Rezultatul a fost că există o șansă de 1 la 400 de trilioane să fie parcurs cu bine întregul proces de la concepție la naștere.

Trilionul înseamnă o mie de miliarde.

Deci a existat o șansă de 1 la 400 de trilioane ca fiecare dintre noi să se nască pentru a se putea bucura de întâlnirea de astăzi!

Rezultatul unei șanse de 1 la 400 de trilioane, al unui proces de creștere și dezvoltare parcurs complet și, nu în ultimul rând, o ființă creată de Dumnezeu poate fi neplanificat de oameni, dar el ne aduce un sens mai înalt decât planificare umană. Și anume ne aduce o viață nouă – unică, irepetabilă și de neînlocuit.

Iată doar câteva dintre datele științifice concrete care m-au convins că a apăra viața pusă în primejdie a unui copil încă nenăscut înseamnă a salva o viață umană.

În fața copilului din burtică putem să ne minunăm că există și să nu îl împiedecăm să se dezvolte. Mecanisme interioare cu un reglaj incredibil îi fac să se dezvolte continuu, până este capabil să supraviețuiască în afara uterului. Trebuie doar să rămână suficient timp în burtica mamei, ocrotit și alimentat prin cordonul ombilical.

Dar a fi pro-viață nu este doar despre viața copilului nenăscut, ci și despre viața femeii însărcinate!

Pe cât este de absurd să distrugi intenționat ceva care a depășit 400 de trilioane de situații în care putea să își întrerupă dezvoltarea, pe atât de împlinitor este să ajutăm o femeie însărcinată să depășească toate problemele și să își nască copilul.

Așa cum femeia însărcinată și copilul alcătuiesc o echipă, sprijinirea lor se face tot în echipă. De aceea tema Marșului pentru viață 2024, Construim împreună pentru viață, ne invită să punem o parte din timpul și energia noastră împreună, pentru a construi un viitor pro-viață.

Participarea dumneavoastră la evenimentul de astăzi este un pas în această construcție.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care sunteți la primul pas pro-viață – aș vrea să vă felicit în mod special pentru prezență și să vă transmit că ați făcut un pas într-una dintre cele mai înalte și frumoase forme de caritate și de dragoste.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button