viaţa de familie

Harry Potter și Superman, mai celebri decât Adam și Eva

 harry

de Celeste McGovern, The Christians, 13 februarie 2014

Odată cu scăderea credinței, britanicii confundă Biblia cu aventurile de la Hollywood.

Dintr-un recent sondaj de opinie făcut în rândul britanicilor reiese că peste o treime din adulți cred că povestea vrăjitorului adolescent Harry Potter este inspirată din Biblie. Peste un sfert au identificat și povestea lui Superman ca având origini biblice. Iar peste jumătate au spus același lucru despre seria „Jocurile foamei”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În schimb, dintre copiii, o treime nu au știut că povestea nașterii lui Iisus face parte din Biblie.

Ignoranță larg răspândită

La sondajul de opinie comandat de Societatea Biblică, au participat peste 5.700 de adulți și 804 copii. Studiul a fost făcut pentru a pregăti campania „Pass It On” („Dă mai departe”), care îi încurajează pe părinții britanici să le citească Scriptura copiilor.

Rezultatele reflectă practica religioasă în scădere din țară. În ultimul deceniu, numărul de creștini auto-declarați din Anglia și din Țara Galilor a scăzut cu 4 milioane, deși ei încă sunt majoritari (60%). Dar numărul celor care se declară „fără religie” aproape s-a dublat în același timp, de la 7,7 milioane la 14,1 milioane și reprezintă un sfert din populație. Cum oamenii dispar din biserică, la fel dispare și minima cultură religioasă.

Deși sondajul a descoperit că 43% dintre părinți consideră important pentru copii să cunoască istorisirile din Biblie, datele au mai arătat și că un sfert dintre copii nu au auzit niciodată despre Nașterea Domnului sau despre Arca lui Noe, iar 40% nu știau nimic despre Adam și Eva sau Răstignirea lui Iisus.

Două treimi nu știau istoria biblică a Creației, trei sferturi nu au auzit niciodată despre Daniel în groapa cu lei și peste 90% nu auziseră de Regele Solomon.

„Prea puțini copii au ocazia să afle despre această carte care-ți schimbă viața și să reflecteze la ea. Chiar și cei care aud de ea în copilărie, ajung la maturitate să creadă că e vorba doar de niște povestiri interesante”, a spus Episcopul Anglican al Londrei, Richard Chartres.

Cărțile care nu se văd se uită

Rezultatele arată că ignoranța devine galopantă. De exemplu, numai jumătate (50%) dintre părinții cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au identificat corect faptul că Arca lui Noe este din Biblie, în comparație cu două treimi (66%) dintre cei cu vârste peste 55 de ani.

„Deși milioane de oameni din Marea Britanie și din lume cred în influența Bibliei asupra societății, facem prea puțin acasă și la școală pentru a menține cartea vie în conștiința urmașilor noștri”, e concluzia sondajului.

„Este momentul să ne amintim că nu există decât o metodă prin care putem păstra vie această carte clasică în memoria generațiilor viitoare: cărțile care nu se citesc se uită”.

Raportul nu a speculat și despre cum va arăta peisajul social și moral al Marii Britanii în contextul dispariției acestor cunoștințe, iar multor comentatori online pare să nu le pese. După cum a spus un cititor al ziarului online Daily Mail:

„De ce trebuie să le bagăm pe gât biblia copiilor noștri? Dacă vor să o citească după ce cresc, e treaba lor, nu a părinților, care oricum merg la biserică. Dați-le copiilor posibilitatea de a alege…”

Sursa: The Christians

Traducere: Alexandra Maria Vieru


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button