Marxism culturalopinii

Free speech: Stânga a distrus morala socială, tradiția și bunele maniere, iar acum vrea să le reglementeze prin forță

de Robert Gabriel Ciobanu, Facebook

Free speech: în ultimii o sută de ani gânditorii de stânga au atacat sistematic edificiul social în care oamenii luau decizii și acționau și care le modela comportamentele și valorile, făcând astfel co-existența posibilă și plăcută. S-au folosit pentru asta de toate mijloacele și strategiile de care dispuneau: sofisme adaptate contextului social și cultural, teorii pseudo-științifice, psihanaliză, marxism, structuralism, deconstructivism, toate diluate în grade diferite și cu accente diferite. Au produs și întreținut revoluții culturale, mișcări de contestare a normelor sociale, a tradițiilor și a standardelor intelectuale și umane, au creat generații întregi de oameni mutilați sufletește, oameni care nu se simt bine cu ei înșiși, oameni frustrați care își caută sensul în diferite activisme sociale și politice, oameni lipsiți de responsabilitate, oameni fără caracter și valori, oameni care nu cred în nimic, dar au impresia că totul li se cuvine.

Odată ce au distrus asumpțiile morale pe care societățile se sprijineau și care, în evoluția lor, au acționat ca un liant, au răspândit în toate mediile nihilismul și anomia. Rezultatul este cel care se vede astăzi: mase care cred că tot ce vor este un drept, indivizi iresponsabili cu ei, cu cei apropiați lor și cu comunitățile cărora le aparțin, oameni care contestă autoritatea morală și intelectuală („Il est interdit d’interdire”) și pentru care constrângerea sau auto-constrângerea sunt semne ale opresiunii (o notă marginală: nici măcar Freud nu a atacat auto-constrângerea morală, a cărei necesitate în construcția și perpetuarea civilizației o recunoștea; primul care a atacat-o a fost, din câte cunosc, H. Marcuse), oameni complet dezorientați, care mestecă aceleași sloganuri și pensé-uri pe care le primesc de la gânditorii și intelectualii stângii.

Și acum au observat că există o problemă: oamenii au început să se revolte împotriva lor, să-și strige nemulțumirile, să le adreseze cuvinte dintre cele mai nepoliticoase și obscene. Și s-au gândit că cel mai bine este să le interzică dreptul (da, dreptul! și chiar unul fundamental!) la liberă exprimare. Le răspundem acestora astfel: după ce ați distrus morala socială, tradiția și bunele maniere care îi opreau pe oameni să scoată la suprafață ce este mai urât în ei, care le impuneau anumite constrângeri de comportament și care au făcut posibile relațiile sociale, acum vreți să reglementați asta prin forță. E aberant și idiot. Acum nu faceți altceva decât să culegeți roadele a ceea ce ați făcut. Trebuie să suportați! Altceva nu se poate face.

Citește mai multe opinii de Robert Gabriel Ciobanu

 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button