Fost europarlamentar despre legalizarea prostituției în Olanda: Sacrificarea drepturilor unei majorități a femeilor violate și abuzate pentru o minoritate care se prostituează voluntar
Fostul președinte Traian Băsescu a spus ieri la un post de televiziune că legalizarea prostituției ne-ar proteja fetele de răpire și traficare cu scopul exploatării sexuale. De aceea, ar fi utilă evocarea afirmațiilor făcute în 2014 la Parlamentul României de un politician străin care descrie rezultatul legalizării prostituției în țara sa.
Olandezul Leo van Doesburg, Director pentru Afaceri Europene la Mișcarea Politică Creștină Europeană (ECPM), a vorbit în 2014 în Parlamentul României despre experiența Olandei, care a legalizat prostituția în anul 2000. El a calificat aceasta drept „sacrificarea demnității și drepturilor unei mari majorități a femeilor, care sunt violate și abuzate, pentru a proteja o mică minoritate care se prostituează voluntar”. El a mai declarat:
„S-a constatat o legătură între legalizarea prostituției și creșterea traficului de persoane. De aceea, traficul de persoane poate fi combătut doar împreună cu combaterea fenomenului prostituției. (…) Extinderea UE a fost un punct de cotitură. În Germania se estimează că 85% din victimele traficului de persoane sunt românce și bulgăroaice. Rapoartele menționate arată în mod clar că liberalizarea prostituției în Olanda și Germania a eșuat și, în loc să protejeze prostituatele și să le asigure condiții mai bune de muncă, a avut exact efectul contrar. Legalizarea (prostituției) a dus în multe locuri la creșterea criminalității, la dependența de prostituție și la sprijinul traficanților.
Olanda, prin legea prostituției, pleacă de la ideea falsă că majoritatea femeilor fac aceasta de bună-voie. Dar un raport KLPD, al Poliției Naționale Olandeze, din 2008, spunea că între 50% și 90% din prostituatele cu forme legale lucrează involuntar.”
STUDII și RESURSE
Olanda [1]: La aproape un deceniu de la legalizarea prostituției (anul 2000), studiile au descoperit că marea majoritate a femeilor nu se prostituau de bunăvoie
Studiul „Daalder” [2] realizat de Ministerul Justiției în 2007 dezvăluie că:
- Nu a avut loc nici o îmbunătățire semnificativă a situației persoanelor din prostituție;
- Bunăstarea emoțională a prostituatelor s-a redus în toate aspectele;
- Rata utilizării sedativelor a crescut;
- Cererile de a părăsi industria au fost foarte mari, în timp ce doar 6% din autoritățile locale oferă o astfel de asistență.
Poliția Olandeză, în 2008: 50% până la 90% din femeile din prostituție lucrează involuntar
Aceste date au fost furnizate în 2008 de poliția națională într-un studiu privind sectorul prostituției legalizate, intitulat „Păstrarea aparențelor” [3]. În acest studiu, poliția olandeză oferă o evaluare foarte îngrijorătoare a legalizării proxenetismului. Cauza directă a studiului este „cazul Sneep”, în care 2 proxeneți turco-germani, împreună cu alți 30 complici, au fost condamnați pentru exploatare și violență împotriva a mai mult de 100 femei din Olanda, Germania și Belgia. Ceea ce frapează e faptul că toate femeile care au fost exploatate prin violență extremă în Olanda se găseau în bordeluri legale, cu impozite plătite către stat!
Crima organizată a păstrat controlul asupra sectorului legal al industriei prostituției
În 2011, viceprimarul din Amsterdam, Lodewijk Asscher, a declarat că dezincriminarea a fost o „eroare națională” [4] și că guvernul a fost foarte naiv. Un raport realizat în comun de municipalitatea Amsterdam și de ministerul Justiției [5] arată că, într-adevăr, o mare parte a sectorului legal al industriei pornografice perpetuează exploatarea și traficul de ființe umane. Jumătate din afacerile autorizate de prostituție și cafenelele unde se pot consuma droguri (marijuana) sunt conduse de indivizi cu cazier judiciar.
Dezincriminarea proxenetismului și legalizarea industriei sexului nu previne creșterea prostituției „ascunse” sau „ilegale”
În 2010, RIEC, agenție guvernamentală care se ocupa cu prevenirea criminalității organizate, a arătat într-un studiu [6] că doar 17% din publicitatea la prostituție este plasată de bordelurile autorizate.
Polițist din Germania, țară unde PROSTITUȚIA e LEGALĂ din 2002: 90% din femei sunt FORȚATE să se prostitueze
SURSE:
[1] ‘On legalised prostitution in the Netherlands’, Karin Werkman, 2012.[2] Daalder, A. L. (2007). Prostitution in The Netherlands since the lifting of the brothel ban [English version]. The Hague: WODC / Boom Juridische Uitgevers.
[3] KLPD (Korps Landelijke Politiediensten) – Dienst Nationale Recherche (juli 2008). Schone schijn, de signalering van mensenhandel in de vergunde prostitutiesector. Driebergen.
[4]http://www.lemonde.fr/m/article/2011/12/23/pays-bas-flop-de-la-legalisation-de-la-prostitution_1621755_1575563.html
[5] Gemeente Amsterdam, Ministerie van Veiligheid en Justitie; Projectgroep Emergo (2011). Emergo – De gezamenlijke aanpak van de zware (georganiseerde) misdaad in het hart van Amsterdam. Achtergronden, ontwikkelingen, perspectieven. Amsterdam: Boom Juridische Uitgevers.
[6] RIEC Noord Holland (19 October 2010). Methodiek ‘Inzicht in prostitutiebranche’.