adopţiecriza de sarcină

„Fereastra veții”: În Bucovina de Nord funcționează o „cutie pentru bebeluși” abandonați

de Redacția Stiripentruviata.ro

Un bebeluș abandonat în august 2019 la „Fereastra vieţii” din Storojineţ, Ucraina, a ajuns de Anul Nou  într-o nouă familie, informează publicația cernăuțeană online Libertatea cuvântului. Potrivit Valentinei Manciulenko-Melinyciuk, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul raional central din această localitate nord-bucovineană, bebelușul va fi adoptat de o familie din raion (județ).

Copilul a fost salvat de „cutia pentru bebeluși” abandonați din Storojineț, care funcționează la Spitalul raional central. Creată pe modelul „baby box”, concept funcțional în state precum Germania, Austria, Belgia, Cehia, Ungaria, Japonia, Canada, „cutia pentru bebeluși” este ca un sertar care se deschide o singură dată la exterior și în care femeile își pot pune copilul pe care nu și-l doresc.

În interior femeile găsesc o scrisoare ca o chitanță, pe care o pot păstra, în cazul în care se răzgândesc și vor să-și recupereze bebelușul. Personalul medical al spitalului este înștiințat când este acționată clapeta „cutiei pentru bebeluși” și merge să preia copilașul. Astfel se previne abandonul sugarilor sub cerul liber, pradă intemperiilor. În ultima vreme, abandonul în stradă, la gropi de gunoi sau în pungi de plastic a crescut îngrijorător în Ucraina și în lume.

VIDEO

Leagănele vieții: Baby box, o soluție salvatoare de viață pentru copiii și mamele în dificultate

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button