familie

Familia Nan și-a pus copiii la adăpost în România, dar cei doi părinți încă mai riscă o condamnare în Norvegia, unde poliția l-a arestat abuziv pe tată

14884468_704784896342594_2385269287574241830_o

Cu o lună în urmă, Tribunalul din Nord-Troms (Tingretten), Norvegia, dăduse în unanimitate hotărârea ca Bianca-Mihaela și Dragoș-Dumitru, cei doi copii ai familiei Nan (imigranți români din Norvegia), să se reîntoarcă la părinții lor după separarea forțată decisă de Barnevernet, serviciul norvegian de protecția copilului. Deoarece nu a existat și o interdicție de părăsire a țării, imediat după reîntregirea familiei, Mihaela, mama copiilor, și cei doi copii au plecat pentru câteva zile în România, pentru a-și vizita familia.

Între timp, luni, 21 noiembrie 2016, Poliția Norvegiană l-a arestat pe Dumitru Nan, tatăl celor doi copii, acuzațiile nefiind cunoscute, fără a fi condamnat și fără a i se emite un mandat de arestare.

Pe rol mai există un proces în urma căruia se va decide dacă părinții vor fi închiși sau acuzațiile sunt nefondate.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La finele săptămânii, Dumitru Nan a fost eliberat din arestul poliției. Mihaela Nan își va lăsa copiii în România și se va întoarce singură în Norvegia, să aștepte sentința din 2 decembrie a instanței norvegiene. Aceasta va hotărî dacă îi va lăsa liberi pe părinți.

Părintele Episcop Macarie va depune toate diligențele ca familia Nan să fie asistată de autoritățile române și îi îndeamnă pe toți credincioșii să se roage ca soții Nan să aibă parte de un proces echitabil.

Extrase din comunicatul de susținere de la Părintele Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord (foto sus, centru)

În cei opt ani de când îi slujesc pe românii ortodocși din țările scandinave, stând de veghe la mântuirea lor, am văzut multe situații grele, unele chiar dramatice. Dar încercările prin care trece și acum familia Nan, depășesc cu mult tot ceea ce credeam că pot să văd în materie de suferință umană.

Aparent fără nici un motiv, poliția norvegiană a intrat luni seară, 21 noiembrie, în casa familiei Nan și l-a arestat pe Dumitru. Mihaela, soția, cu cei doi copii se află în vizită în România, în scopul atenuării șocului emoțional la care au fost supuși prin despărțire, vreme de un an. În tot acest timp este pe rol un proces pe care statul norvegian l-a intentant celor doi soți, însă fără specificația de a părăsi – fie și temporar – Norvegia. Cu toate acestea, în absența unei hotărâri judecătorești și nesocotind cele mai elementare drepturi, Dumitru Nan a fost azvârlit în închisoare.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button