Evoluția ideologică a limbii române: semnificația cuvântului „GEN” din anii 1950 și până în anii 2000
Anul 1955
GEN, genuri, s. n. (…) 3. Categorie gramaticală exprimată prin forma luată de substantivele nume însuflețite pentru a indica sexul ființelor [subl. ed.] pe care le denumesc și care s-a extins, prin analogie, la substantivele nume neînsuflețite, precum și la cuvintele flexibile care determină substantivul. În limba romînă substantivul poate fi de genul masculin, feminin sau neutru. (…)
Dimitrie Macrea, Emil Petrovici (coord.); Al. Rosetti et al.,
DICŢIONARUL limbii romîne literare contemporane,
Editura Academiei Republicii Populare Române, 1955-1957
Anul 2009
GEN, genuri, s. n. (…) 3. Categorie gramaticală bazată pe distincția dintre ființe și obiecte, precum și dintre ființele de sex masculin și cele de sex feminin. (…)
Dicționarul explicativ al limbii române, Academia Română și
Institutul de Lingvistică ”Iorgu Iordan – Al. Rosetti”,
Editura Univers Enciclopedic Gold, București, 2009
Anul 2011
„Gen” va însemna rolurile, comportamentele, activităţile şi atributele construite social [subl. ed.], pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi;
Convenția Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea
violenței împotriva femeilor şi a violenței domestice, Istanbul, 11.V.2011,
https://rm.coe.int/168046253e
Anul 2016
Termenul de GEN este diferit de SEX, iar cei doi termeni nu se pot folosi ca sinonime, deoarece au semnificații diferite. Prin „gen” se definește deci un construct sociologic, cultural, care include o identitate de gen, respectiv rolurile, responsabilitățile și relațiile, trăsăturile cheie de personalitate, atitudinile, comportamentele, interesele și valorile pe care societatea le atribuie [subl. ed.] în general femeilor și bărbaților.