familie

Europarlamentarul Maria Grapini despre cazul Smicală: „Dreptul copiilor care doresc să stea cu părinții trebuie să primeze”

Europarlamentarul Maria Grapini a scris, din nou, Comisiei Europene, solicitând măsuri urgente de rezolvare a dramei Cameliei Smicală, din Finlanda, ai cărei copii au fost preluați de către autorități din căminul matern fără temei legal și împotriva voinței lor:

Cazul familiei medicului Camelia Smicală a fost în toată presa din lume. Am prezentat și eu cazul în Plenul Parlamentului, am transmis scrisori oficialilor din Finlanda, care au decis sa despartă doi copii minori de mamă și, la rândul lor, copiii sa fie separați prin plasarea în instituții distincte. Mihai și Maria își doresc să stea cu mama lor și există înregistrări în acest sens. Doamna comisar Jurová mi-a răspuns că deciziile se iau la nivel național, dar nu avem obligația să intervenim atunci când drepturile copiilor sunt încălcate? Ce pârghii legale considerați că are Comisia pentru a rezolva acest caz?

Comisarul Vera Jourova i-a răspuns precizând că UE nu are competența generală de a interveni pe lângă statele membre în domeniul drepturilor fundamentale:

Conform articolului 51 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, dispozițiile cartei se adresează statelor membre numai în cazul în care acestea pun în aplicare dreptul Uniunii. Pe baza informațiilor disponibile, acest lucru nu pare a fi cazul în situația descrisă de distinsa membră. În astfel de cazuri, responsabilitatea de a garanta respectarea și protejarea efectivă a drepturilor fundamentale în conformitate cu legislația națională și cu obligațiile internaționale din domeniul drepturilor omului le revine statelor membre și autorităților judiciare ale acestora. Cazurile individuale în materia protecției copiilor sunt de competența autorităților naționale.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Maria Grapini se declară nemulțumită de neimplicarea Comisiei:

Din păcate, nu putem să-i ajutăm pe românii care trăiesc în alte țări, în ceea ce privește protecția copiilor! Mi se pare absurd, un nonsens, în opoziție totală cu valorile europene! Dreptul copiilor care doresc să stea cu părinții trebuie să primeze paselor instituționale! Este menirea UE!

Sursa: Facebook

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button