TEXT + VIDEO. Pr. Constantin Necula: „Nu avem de cerșit un referendum, avem să ni se respecte un drept câștigat”
Discursul Pr. Constantin Necula la Conferința Internațională „Referendumul pentru căsătorie și familie. Analiză și implicații”, care a avut loc marți, 25 aprilie 2017, la Parlamentul României:
Hristos a-nviat!
Mă adresez dumneavoastră în calitate de fanatic acum – cu distincția necesară că, atunci când confunzi minoritatea religioasă cu minoritatea sexuală ai cel puțin o problemă de aptitudine a rezonanței sociale.
Mă adresez în aceeași măsură ca unul care am fost făcut când idiot de către un jurnalist, când cretin de către altul, dar sunt foarte mândru că am fost făcut și creștin, și idiot în numele democrației și în numele rezistenței la ignoranțe [?] ieftine, pentru că nu putem decât așa să ne asumăm lucrurile pe care le avem de făcut.
În ultima vreme, tot studiind viața Mântuitorului Hristos, am constatat că nu poți trăi în Biserică fără ștergar și fără cruce. Acestea sunt centrele spre care avem nevoie să ne îndreptăm toți: când ștergarul, când crucea. În afara lor, nu prea avem autoritate.
Mulțumim mult colegilor din Coaliției, cei care au fost fondatori ai acestui demers, care au acceptat să aibă și un preot ortodox. Nu e toată Patriarhia în Coaliție. Deocamdată, dintre membrii fondatori, am fost singurul preot care a primit binecuvântarea să-mi asum această responsablitate și mă bucur foarte mult, pentru că aceasta dovedește încă o dată că România nu e făcută numai din unii și numai din alții, ci e făcută din toți.
Ajung să vă spun ce am învățat din acest an de demers – dincolo de faptul că ne-am obișnuit să stăm în stand-by atunci când e vorba de drepturi democratice în raport cu oamenii care ajung democratic să ocupe locurile. Primul lucru și cel mai important: când un om a cerut ca 3,6 milioane de oameni să dea semnătura pentru a decide dacă copiii lor să facă sau nu religie, s-a socotit un act democratic. Când 3,6 milioane de oameni semnează pentru un drept constituțional, se socotește un act antidemocratic. De unde rezultă de ce prefer întotdeauna Biserica oricărei alte organizări.
În paralel cu ora de religie, atacul la familie și atacul la tot ce înseamnă rezistență creștină în anii aceștia dovedește foarte clar că nu avem de a face cu o serenadă sub un balcon a unui îndrăgostit, ci avem de a face cu un concert foarte bine dirijat, care încearcă să dărâme și balconul, și să fure și inima iubitei. Deci trebuie să fim atenți că nu sunt atacate doar instituțiile bisericii sau bisericilor, ci este atacată inclusiv structura de rezistență a statului. De aceea declar și voi menține această declarație: socotesc că orice fel de acțiune îndreptată împotriva familiei este un act de subminare a rezistenței naționale.
Apoi am mai învățat să mai stau măcar din când în când de vorbă cu Sorin Cigher, prietenul baptist. Locuiam în același oraș și nu ne-am văzut până când Coaliția nu ne-a aliat. Probabil că nu sunt singurul care m-am întâlnit cu baptiștii, cu penticostalii, cu catolicii și greco-catolicii. Să dăm slavă lui Dumnezeu că din când în când ne „virusăm” social și, în astfel de situații grele, ne vedem unii pe alții și alcătuim structura creștină a României.
Le mulțumesc colegilor noștri care s-au alăturat Coaliției și care alcătuiesc Coaliția.
Trebuie să spunem că noi nu suntem o alcătuire de alăturați. Suntem o alcătuire de oameni și, dincolo de instituțiile pe care le reprezentăm, am știut să ne călcăm peste orgolii și să fim smeriți în slujba ștergarului lui Hristos. Cred că din asta este cel mai mare câștig al acestei întâlniri.
Și ultimul [lucru] pe care vreau să-l spun este că am constatat cu foarte multă evlavie în ce mod orice fel de informație pozitivă pe care o transmite biserica o distorsionează cei care nu o văd bine, cei care nu ar vrea-o în viața socială. Că, atunci când te implici social, nu e bine, când stai nu e bine, când mergi nu e bine, când zbori nu e bine. Niciodată nu e bine. Dar am ajuns la concluzia fundamentală – împreună cu studenții alături de care am făcut o cercetare lungă de teren în această perioadă – că mai bine nu e bine cu ceilalți decât să nu-ți fie bine cu Hristos. E de preferat să-ți fie bine cu Hristos până la capăt.
Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că, într-un fel sau altul, să știți că cele trei milioane de semnături, în ciuda gândurilor „harismaticilor” din ONG-uri, nu le-am strâns pe bază de wi-fi. Oamenii s-au întâlnit, și-au dat mâna, am ascultat mii, sute de oameni vorbind, cum am ascultat și câțiva reprezentanți ai ONG-urilor care și-au permis să facă pe seama Coaliției pentru Familie fel de fel de scenarii.
Îmi pare rău că nu trăiesc într-un stat de drept care ar trebui să-mi protejeze drepturile democratice ale oamenilor [sic]. Regret profund acest lucru. Nu este posibil la nesfârșit să fie de vină când patriarhul, când mitropolitul, când „popii”, când pastorii, când toți ceilalți. Nu mai cine e de vină nu e de vină niciodată.
Și ultimul aspect: cred că avem nevoie să ieșim cu aceeași decență mai departe, cu limpezime, nu avem de cerșit un referendum, avem să ni se respecte un drept câștigat de toți aceia care, în situația dată din societatea românească, cred că au muncit ceva mai mult decât noi. Prefer să cerșesc pentru săraci o bucată de pâine decât referendumul de la cei pe care i-am ales în mod democratic. Și, cum bucata de pâine înotdeauna te apropie de cel sărac, sper să învățăm că nu suntem împotriva nimănui, ci toți suntem în favoarea celorlalți.
Ca duhovnic, am trăit șocul cel mai mare din viața mea din ultimii doi ani, când, în ultimele trei posturi mari au venit la mine cetățenii României cu orientare sexuală nedefinită – cu mult mai mult decât altădată, pentru că au înțeles că nu sunt un duhovnic împotriva lor, ci un prieten care îi poate aduce către Hristos.
Sper să rămânem așa până la capăt, sper să nu alunecăm niciodată într-o joncțiune politică periculoasă și să învățăm că drepturile garantate de Evnaghelie sunt cele păzite de Hristos – „un pic” mai mare decât ceilalți garanți ai celorlalte documente!
Extrase VIDEO:
Clic aici pentru a vedea clipurile VIDEO cu toate discursurile de la conferință.