Episcopii din Polonia cer păstrarea protecției legale pentru copiii nenăscuți: Mesajul s-a citit în toate bisericile
„În calitate de păstori ai Bisericii Catolice din Polonia și, în același timp, de cetățeni ai țării noastre, avem dreptul și datoria de a reaminti atât credincioșilor Bisericii Catolice, cât și tuturor oamenilor de bine că suntem obligați să respectăm ființele umane, în special pe cele mai slabe și lipsite de apărare”, a transmis recent Conferința Episcopilor Catolici din Polonia, într-un mesaj care a fost citit, duminica trecută, în toate bisericile catolice din țară.
O responsabilitate specială în acest sens le revine celor „însărcinați prin mandat de la societate să aibă grijă de binele comun”, adaugă prelații.
Episcopii subliniază că viața umană nenăscută este cel mai bine protejată de o familie iubitoare, bazată pe căsătorie, și că „uciderea unui copil nenăscut provoacă grave suferințe psihice, fizice și spirituale, ducând adesea la destrămarea familiei”.
Ei aduc un omagiu mamelor care își protejează copiii chiar și în cele mai dificile situații și se adresează taților, cărora le cer să protejeze familia și să nu se îndepărteze de angajamentul față de protecția legală a vieții umane.
Episcopii amintesc că Biserica și organizațiile non-guvernamentale le pot pune la dispoziție resurse mamelor în dificultate. În Polonia există cămine pentru mame singure și așa-numitele „Ferestre pentru viață”, unde nou-născuții pot fi depuși în siguranță și sub protecția anonimității, prevenind abandonarea lor sub cerul liber.
„Și statul trebuie să ofere acest tip de ajutor. Suntem cu toții obligați să-l oferim, mai scriu episcopii. Ei le mulțumesc tuturor celor care slujesc viața și le cer tuturor să apere cu fermitate și sacrificiu Evanghelia Vieții și să se roage pentru protejarea vieții copiilor nenăscuți începând de la concepție.
Adunarea Episcopilor Polonezi remarcă în mesaj că a existat „o presiune crescândă pentru a schimba protecția juridică a vieții umane în direcția legalizării uciderii copilului în pântece… Acest lucru este foarte îngrijorător și extrem de periculos pentru siguranța publică. Orice persoană de bună-credință ar trebui să se opună”.
În acest sens, ei îl citează pe Papa Ioan Paul al II-lea, care scria, în enciclica Evangelium Vitae („Evanghelia Vieții”): „Nu poate exista democrație adevărată fără recunoașterea demnității fiecărei persoane și fără respectarea drepturilor sale”.
În urmă cu trei ani, Polonia, care deja avea o protecție legală puternică pentru copilul nenăscut, a pus capăt și avorturilor eugenice, protejând copiii diagnosticați cu dizabilități înainte de a se naște. Înainte de această lege, 98% dintre avorturile din Polonia erau comise în urma unui diagnostic prenatal nefavorabil.
În noiembrie 2023, noul guvern de coaliție a fost semnat un acord de modificare a anumitor părți ale legislației poloneze, care ar cuprinde și legalizarea avortului până în primul trimestru de sarcină.