avort

Elveția: inițiativă împotriva avorturilor


O nouă inițiativă populară, initulată “Să protejăm viața pentru a recupera pierderea a miliarde de vieți, a fost lansată marți, 26 feb. 2013, in Elveția, de către mișcările anti-avort.

Inițiatorii acestei acțiuni critică aspru societatea modernă și mentalitatea acesteia de contracepție, care contravine poruncilor lui Dumnezeu date oamenilor de a crește și a se înmulți.
Mediile anti-avort lansează o nouă inițiativă populară intitulată “Să protejăm viața pentru a recupera pierderea a miliarde de vieți”. Pană la data de 26 august 2014 trebuie să strangă  cele 100.000 de semnături necesare pentru aprobarea ei, așa cum citează Revista federală, apărută marți, 26 feb. 2013.
Textul își propune să completeze constituția cu o singură propoziție: «viața umană este protejată». Scopul comitetului de inițiativă, condus de Heinz Hürzeler, reprezentant al cantonului Glarus, ex-consilier municipal din partea Uniunii Democratice Federale, în prezent membru al Mișării socio-liberale, este de a împiedica avorturile, dar și ajutorul dat suicidului sau cercetărilor efectuate asupre celulelor stem.
Avorturile sunt nefaste pentru economia elvețiană, întrucat conduc la reducerea PIB-ului și a consumului, estimează comitetul într un comunicat de presă. Astfel, el susține că cei 100.000 de copii care nu s-au născut în cursul ultimilor zece ani, din cauza unor întreruperi voluntare de sarcină, au determinat o pierdere economică de 333 miliarde de franci.
Cel puțin trei copii
Comitetul susține: «concetățenii noștri ar trebui să creeze din nou familii, să conceapă și să crească copii». La argumentele economice se adaugă argumente de ordin religios.
Pe site-ul de pe Internet al promotorilor acestei inițiative sunt afișate citate din Geneza și sunt aspru criticate societatea modernă și mentalitatea sa de contracepție, care contravin prouncilor lui Dumnezeu de a crește și a se înmulți. «Prea multe femei sunt sclavele pilulelor«. Pentru inițiatori, ar fi ideal ca familiile să aibă «cel puțin trei copii».
O altă inițiativă
Alte cercuri anti-avort au depus deja un text prin care se cere scoaterea taxei pentru întreruperea voluntară a sarcinii din sistemul asigurărilor de sănătate. Susținută de anumiți membri ai Uniunii Democratice de Centru (UDC) și ai Partidului Democrat Creștin, inițiativa se află în prezent la Adunarea federală.
Abrogarea incriminării avortului a fost aprobată în Elveția de către 72,2% dintre persoanele cu drept de vot, în anul 2002. Astfel, prin regimul termenului, așa cum se numește el, întreruperea voluntară a sarcinii este legală în primele 12 săptămani de sarcină (embrionul avand la acel moment cel mult 10 săptămani).
Femeia trebuie să invoce o situație dificilă, de suferință, iar medicul este obligat să o informeze asupra efectelor fizice și psihice ale intervenției, precum și asupra alternativei adopției.
După termenul de 12 săptămani, avortul nu poate fi practicat decat la recomandarea medicului, care demonstrează că avortul este necesar pentru evitarea unui pericol grav la adresa integrității fizice sau o stare de suferință extremă a femeii însărcinate.
Odată cu introducerea acestei reglementări, Elveția a atins unul dintre cele mai joase nivele ale avorturilor din lume. Astfel, statisticile sunt de 6,4 întreruperi voluntare de sarcină la 1.000 de femei cu varstele între 15 și 44 de ani, sau la aproximativ 11.000 de intervenții anual.
Traducere din limba franceză de Ilinca Lavric


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button