TEXT + VIDEO. Dep. Ioan Cupșa: „Peste trei milioane de români au săvârșit un act de demnitate națională care ar trebui să fie urmat de reacții pe măsură ale reprezentanților poporului în Parlament. Politicienii n-au depus suficient efort”

Discursul dep. Ioan Cupșa (PNL) la Conferința Internațională „Referendumul pentru căsătorie și familie. Analiză și implicații”, care a avut loc marți, 25 aprilie 2017, la Parlamentul României:
Vă mulțumesc pentru oportunitate și vă cer permisiunea de a mă adresa dumneavoastră în calitatea mea de jurist, de avocat, de membru al Comisiei Juridice.
Voi discuta despre acest lucru minunat care se întâmplă de peste un an de zile prin prisma aprecierii pe care o fac că este un moment de mare demnitate națională.
De asemenea, permiteți-mi să mă raportez la demersul nostru așa cum este corect să o facem: nu este nimic împotriva nimănui, ci este un demers în mod esențial pozitiv.
Ceea ce ni se înâmplă de peste un an este extraordinar: peste trei milioane de români, de concetățeni, au săvârșit un act de mare demnitate, de o importanță socio-politică covârșitoare. Este evident că poporul, fiecare dintre concetățenii noștri lucrând ca persoană, au ales să exercite atributul fundamental pe care-l au, cel privitor la suveranitate, la națională: au decis că, fără mijlocire, fără să mai apeleze la reprezentanți, își vor exercita acest drept.
Au decis că este nevoie ca a noastră Constituție să fie revizuită și au făcut ceea ce vremurile […].
Este un act de mare demnitate națională așa cum văd eu, care ar trebui să fie urmat de reacții pe măsură ale reprezentanților poporului în Parlament.
Cu voie sau fără voie, însă, de o bună perioadă de timp, împiedicăm desfășurarea acestu proces legitim și pozitiv. Suntem de criticat. Sau sunt de criticat în mod special politicienii care au puterea de decizie, cei care conduc partidele politice și care n-au depus suficient efort pentru ca ceea ce-și doresc cei care ne-au trimis în Parlament să se întâmple.
Ar fi trebuit ca fiecare dintre noi – vorbesc aici de politicieni – să ne comportăm ca niște persoane și, ca niște ființe omenești demne, să ne manifestăm liberatea și responsabilitatea și să facem ceea ce trebuie.
Acest lucru se va întâmpla până la urmă, sunt convins, pentru că niciunul dintre politicieni nu poate să treacă cu vederea peste această voință suverană.
Pe de altă parte, demersul pe care l-am îmbrățișat și eu este unul pozitiv, de protejare, de ocrotire, nu unul îndreptat împotriva cuiva anume sau a unui lucru anume. Cred că am decis că instituția căsătoriei așa cum noi o cunoaștem, cu toată încărcătura sa istorică, socială, religioasă, culturală și nu în ultimul rând juridică, în România, merită și trebuie să fie ocrotită.
Care este sensul demersului nostru? În ultimă instanță, ocrotim căsătoria așa cum noi, apărându-ne indentitatea, credem că ea trebuie sa fie. Nu facem altceva decât să îi păstrăm sensul esențial – acela de a stabili o uniune între un bărbat și o femeie, uniune care are ca ultim scop să dea naștere, să crească și să educe copiii nștri.
Și eu o fac și cred că noi toți o facem pentru că un atribut esențial al libertății este de a năzui și de a-ți urmări năzuințele.
Cred că toți cei care sprijinim acest demers năzuim să devenim veșnici ca parte dintr-un lanț neîntrerupt de mame, de tați, de fii și de fiice.
Este o exercitare a libertății noastre, cum spuneam, de a năzui și de a ne urma năzuințele. Dorim să devenim și în acest fel veșnici, ca parte din lanțul neîntrerupt de fii și fiice.
În încheiere, pentru a sublinia caracterul paradoxal al vremurilor pe care le trăim, dați-mi voie să adresez un îndemn pe care l-am mai făcut și nu a fost bine perceput, dar cred că e exemplificator: tolerați-ne voi, cei puțini, pe noi, cei mulți!
Vă mulțumesc.
VIDEO:
Clic aici pentru a vedea clipurile VIDEO cu toate discursurile de la conferință.