Declarat în moarte cerebrală, deși dădea semne de viață. Au vrut să-i recolteze organele, deși se zbătea pe masă

Procuratura din statul american Kentucky investighează un caz de declarare greșită a morții cerebrale, în scopul prelevării de organe, iar Congresul a deschis o anchetă asupra activității organizațiilor implicate în transplant.
Incidentul care a declanșat investigațiile a avut loc la un spital din Richmond, Kentucky. Membri ai personalului medical și familia unui pacient au depus mărturie că s-a încercat recoltarea de organe în ciuda faptului că pacientul dădea semne vizibile că nu era în moarte cerebrală.
Anthony Thomas “TJ” Hoover II a ajuns la spital în stop cardiac în 25 octombrie 2021.
„Ni s-a spus că TJ nu avea reflexe, nu reacționa, nu avea unde cerebrale, nu avea activitate cerebrală. Și ni s-a spus asta pe 26, 27, 28, 29 și 27 octombrie. Ca familie, am luat decizia de a-l deconecta de la aparate”, povestește sora lui, Donna Rhorer.
Chiar pe drumul spre sala unde urma să i se recolteze organele, TJ a deschis ochii și s-a uitat în jur. „Ni s-a spus că sunt doar reflexe, un instinct normal, dar el nu este acolo”, a povestit sora lui, citată de National Public Radio.
Natasha Miller se pregătea să-și facă treaba – să pună la păstrare organele care urmau să fie recoltate din corpul lui TJ – când acesta a fost adus în sala de operație zbătându-se pe pat. „Când m-am apropiat de el, îi curgeau lacrimile. Plângea vizibil”, a declarat ea. Deși donatorul fusese declarat mort, arăta cât se poate de viu.
Cei doi medici care erau acolo să recolteze organele lui TJ au refuzat să participe.
Natasha Miller a auzit-o pe coordonatoarea de caz sunându-și superiorul de la organizația de transplant Kentucky Organ Donor Affiliates (KODA). Superiorul a țipat la ea „să găsească alt medic care să se ocupe de caz”, pentru că era cazul lor, al organizației. A amenințat-o pe coordonatoare că o dă afară dacă nu rezolvă, iar aceasta a început să plângă.
Prelevarea organelor a fost anulată, iar o parte din angajații KODA au demisionat ulterior. Unul dintre ei a fost și Nyckoletta Martin: „Mi-am dedicat întreaga viață donării și transplantului de organe. Este absolut înfricoșător că astfel lucruri sunt permise și că nu există mai multe măsuri pentru a proteja donatorii”, spune ea.
Nyckoletta Martin nu era repartizată în sala de operații în acea zi, dar, fiindcă se așteptase să fie, se uitase pe fișa donatorului înainte. Și s-a alarmat când a citit că acesta dăduse semne de viață când medicii i-au examinat inima, ca să se asigure că era viabilă pentru transplant la alt pacient.
„Donatorul se trezise în timpul procedurii de cateterism cardiac. S-a zbătut pe masă”, a relatat Nyckoletta Martin pentru National Public Radio.
„Când TJ s-a trezit, de ce a fost sedat și paralizat în loc să fie dus imediat înapoi la Terapie Intensivă, pentru a i se repeta examenul neurologic? De ce viața lui TJ nu a fost respectată și nu a fost tratat ca un pacient?”, s-a întrebat Nyckoletta Martin, citată de Fox 56 News.
„Toată lumea vrea să creadă că acesta este un incident izolat, dar nu este așa. Și pare foarte șocant. Trebuie să poți avea încredere în oamenii care au grijă de tine, iar în acest caz, viața lui TJ era literalmente în mâinile lor. Deci, unde este încrederea ?”
După ce reprezentanții organizației de transplant KODA au minimalizat incidentul, Nyckoletta Martin a fost consternată: „E cel mai urât coșmar al tuturor, nu-i așa? Să fii în viață în timpul unei operații și să știi că cineva te va deschide și îți va scoate părți din corp! Este îngrozitor”.
„TJ are o mulțime de probleme de memorie pe termen scurt {de la operație}, dar știe ce s-a întâmplat. TJ spune: De ce eu? De ce au vrut organele mele? Și încă se simte vinovat pentru că nu a murit, ca oamenii să-i poată lua organele, pentru a le salva viețile”, a explicat Nyckoletta Martin, care a rămas în legătură cu familia.
„Este oribil pentru mine. Nimeni nu ar trebui să fie pus vreodată în această situație. Nu despre asta este vorba în misiunea noastră.”

Criticii sistemului de prelevare de organe din SUA spun că nu sunt surprinși de acuzații. Cu peste 103.000 de persoane pe lista de așteptare pentru un transplant, organizațiile de prelevare de organe sunt supuse unei presiuni enorme pentru a crește numărul de organe obținute. În plus, există o dezbatere continuă cu privire la modul în care pacienții sunt declarați morți.
Greg Segal, care conduce Organize, un grup de supraveghere a sistemului de transplant de organe, și bioeticianul Thaddeus Pope, profesor de Drept la Facultatea Mitchell Hamline din Saint Paul, Minnesota, menționează cazuri similare și în alte părți: aici și aici.
„În inima mea simțeam că ceva nu era în regulă, dar eram ca David în luptă cu Goliat. Cine eram eu să mă opun unui întreg sistem medical?” a spus Donna Rhorer, sora pacientului, citată de The Guardian.