De ce nivelul mare de testosteron îi asigură boxeurei Imane Khelif un avantaj incorect față de celelalte sportive
Un meci de box feminin de la Jocurile Olimpice de la Paris a redeschis recent dezbaterea despre gen și fair-play în sport.
Pugilista italiană Angela Carini s-a retras în secunda 46 a meciului, după ce adversara sa algeriană, Imane Khelif, i-a aplicat o lovitură puternică în față.
Angela Carini a refuzat să-i strângă mâna lui Khelif după anunțarea înfrângerii sale, apoi a căzut în genunchi în ring și a început să plângă. Italiana a declarat ulterior pentru BBC Sport: „Ar fi putut fi meciul vieții mele, dar a trebuit să-mi păstrez și viața în acel moment”.
„Am urcat în ring pentru a-mi onora tatăl. Mi s-a spus de multe ori că sunt o războinică, dar am preferat să mă opresc pentru sănătatea mea. Nu am mai simțit niciodată un pumn ca acesta”, a mai spus Angela Carini, citată de New York Times.
Meciul a stârnit reacții puternice în Italia, unde premierul Giorgia Meloni a spus că „sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui să fie admiși la competițiile feminine”.
Sportiva algeriană Imane Khelif a fost autorizată să concureze la Jocurile Olimpice, deși fusese exclusă anul trecut, după ce oficialii din box au declarat că nu îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru a concura într-o probă feminină. Aceasta înseamnă că fie a fost detectată cu cod genetic de bărbat la un test ADN, fie cu o condiție care îi conferă un nivel prea înalt de testosteron comparativ cu celelalte sportive.
O altă sportivă exclusă de la Campionatele Mondiale de anul trecut, în circumstanțe similare, Lin Yu-ting, a fost autorizată să lupte la Jocurile Olimpice de la Paris.
Asociația Internațională de Box, fostul organism de conducere pentru boxul amator, dar pe care organismul olimpic nu îl mai recunoaște, a emis propria declarație referitoare la excluderea lui Imane Khelifa și a lui Lin Yu-ting anul trecut.
Sportivele au fost excluse de la Campionatele Mondiale din 2023 deoarece testele au arătat că ultima pereche de cromozomi din codul lor genetic este XY, specifici sexului masculin. Această informație nu apare în comunicatul Asociației Internaționale de Box, dar a fost oferită Agenției de presă TASS de președintele Asociației, Umar Kremlev, conform unei relatări Reuters.
Asociația a declarat doar că testarea „a indicat în mod concludent că ambele sportive nu îndeplineau criteriile de eligibilitate necesare și s-a constatat că aveau avantaje competitive față de alte concurente”.
Imane Khelif a contestat inițial descalificarea de anul trecut la Curtea de Arbitraj Sportiv, „dar și-a retras ulterior contestația în timpul procesului, ceea ce a făcut decizia Asociației Internaționale de Box obligatorie din punct de vedere juridic”. Lin Yu-ting nu a contestat descalificarea de anul trecut.
Organizațiile de reglementare din sport argumentează că mai sunt și alte cazuri care nu întrunesc criteriile de eligibilitate pentru competițiile feminine.
Astfel, Federația Internațională de Atletism Amator arăta, într-un caz anterior, că atleții cu „diferențe de dezvoltare sexuală”, cunoscuți și ca intersexuali – în special femeile care posedă testicule și niveluri naturale de testosteron de sex masculin – obțin un avantaj inechitabil în probele feminine, deoarece au mai multă masă musculară, forță mai mare și capacitate suplimentară de transport al oxigenului.
Curtea de Arbitraj Sportiv, care soluționează litigiile din sportul internațional, a hotărât că reglementările unor federații care impun restricții sportivelor cu niveluri prea înalte de testosteron, chiar dacă par discriminatorii, sunt „necesare, rezonabile și proporționale”, pentru a menține fair-play-ul în cadrul evenimentelor de sport feminin.