avort

Consilierea în criza de sarcină ajută femeia, copilul și familia / 7 / O operație în premieră mondială a salvat viața unui copil nenăscut, la 17 săptămâni, pentru care se recomandase avortul

Părinții care așteaptă nașterea unui copil nu trebuie să mai fie așa de temători față de posibilitatea existenței unor defecte congenitale la copii, datorita unei descoperiri recentă în chirurgia prenatală.

O fetiță din Miami, Lyna Gonzalez, a suferit o intervenție chirurgicală, efectuată în premieră mondială, care i-a salvat viața, pe când avea vârsta de 17 săptămâni și se afla în pântecele mamei sale. Astăzi singurul semn al operațiunii este o cicatrice mică de pe buza ei.

Operația din mai 2010 a eliminat un teratom oral, o tumoră benignă de mărimea unei mingi de tenis, care se formase în gura lui Lyna.

Atunci când a fost pus pentru prima dată diagnosticul, medicii au spus că Lyna se va naște moartă sau după naștere va avea nevoie să fie conectată la aparate pentru a rămâne în viață și apoi o să facă numeroase operații. Ginecologul mamei a recomandat să fie ca fetița să fie avortată. ”Este cel mai îngrozitor sentiment pe care cineva și-l poate imagina vreodată: fizic, emoțional, mintal” a declarat Tammy, mama fetiței, în vârstă de 37 de ani, pentru CBS.

Eforturile părinților de a căuta o soluție i-au condus la doctorul Ruben Quintero, specialist în chirurgie prenatală, de la spitalul pentru copii al Universității din Miami/Jackson Memorial Medical Center, autorul unui număr record de premiere mondiale în chirurgia prenatală. Ruben Quintero împreună cu doctorița Eftichia Kontopoulos au efectuat o operație ghidată prin ultrasunete și au eliminat tumoarea cu ajutorul unui endoscop.

Operația a durat 68 de minute, mamei i-a fost făcută anestezie locală, iar incizia prin care s-a ajuns la fetiță a măsurat doar 3,8 mm. Nu au existat complicații nici pentru mamă, nici pentru fetiță.
Unele dintre instrumentele folosite în cadrul operației au fost inventate de Ruben Quintero.
”Acesta a fost o oportunitate pentru a extinde ceea ce am dezvoltat până acum în tratarea defectelor congenitale in utero” a spus doctorul.

După operație sarcina a continuat firesc. La 38 de săptămâni mama a intrat în travaliu și a născut  pe cale naturală, fără complicații. Lyna s-a născut sănătoasă, cu o greutate  circa 3,200 kg. Scorul Apgar a fost 9 la un minut și la cinci minute după naștere. În prezent ea este o extrem de energică fetiță de un an și opt luni.

Eftichia V. Kontopoulos,  Marc Gualtieri și Rubén A. Quintero, autorii articolului în care este descris cazul în revista de specialitate American Journal of Obstetrics & Gynecology, au mulțumit în finalul textului celor implicați în rezolvarea cu succes a problemei mediale a Lynei: Michaela Tregembo, Jill Osit, Masohmeh Haghayeh, Jazlene Daniel, Jennifer King, Bruce Saltzman, Gaurav Saigal, Maria Rodriguez, cât și instituțiilor Miller School of Medicine de la Universitatea din Miami și Jackson Memorial Hospital.

Teratomul oral apare într-un caz la 100.000 de sarcini. Cu peste 4 milioane de copii născuți în America în fiecare an de această procedură pot beneficia mulți copii.

„Aceasta este ceea ce se întâmplă atunci când ne permitem să ne concentrăm asupra copilului nenăscut ca pacient și ca persoană – găsim proceduri medicale extraordinare de salvare a vieții” a declarat Monica Rafie, vorbind în numele organizație pentru viață Be Not Afraid (Nu te teme), organizație care oferă sprijinul părinților săraci care se confruntă cu probleme medicale prenatale.

Monica Rafie l-a felicitat pe doctorul Quintero: ”Binecuvântat să fie doctorul Quintero, echipa sa și toți cei ca el, care sunt dispuși să-și asume provocarea de a ajuta copii in utero”.

În același timp Monica Rafie i-a avertizat pe părinții care află despre problemele de sănătate ale copiilor lor nenăscuți să nu acorde credit total diagnosticului, fie bun, fie rău, căci sunt cazuri în care ele nu se realizează.

Puteți viziona aici un reportaj video cu Lyna, familia ei și echipa de doctori care au operat-o.

Având în vedere faptul că în România se află în dezbatere legea privind înființarea cabinetelor pentru femeile în criza de sarcină, cazul de mai sus arată cât de importantă este sprijinirea mamei pentru a găsi o soluție prin care atât viața copilului să fie salvată cât și situația ei de după naștere să fie stabilă. Organizațiile de genul Be Not Afraid nu pot să străbată zilnic spitalele pentru a-și oferi sprijinul mamelor care ar putea să beneficieze de el, dar personalul specializat de la cabinetul de consiliere în criza de sarcină poate cu ușurință să o sprijine pe mamă în contactarea organizației potrivite să rezolve problemei ei.

Traducere și adaptare după LifeSiteNews.

Proiectul de lege privind înființarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină NU interzice avortul, ci sprijină femeia, copilul și familia!
Citiți aici textul proiectului.
Susțineți acest proiect scriindu-le celor care pot lua o poziție publică în această privință.

Cei care doresc să traducă din limba engleză mărturii ale femeilor care au trecut prin criza de sarcină sunt rugați să scrie un mail la adresa blog.stefania1@gmail.com. Dacă ați trecut printr-o situație similară cu cele prezentate până acum și puteți da mărturie despre acest fapt scrieți-ne pe aceeași adresă.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button