adopţie

Ce se întâmplă cu orfanii care se refugiază în România

de Redacția Stiripentruviata.ro

Organizația Tzuby’s Kids, care oferă informare și consiliere în vederea adopției și a plasamentului familial și instruire în îngrijirea competentă a copiilor cu istoric de traumă, a făcut publice o serie de precizări utile cu privire la situația orfanilor refugiați pe teritoriul României din cauza conflictului din Ucraina.


  • Copiii care intră pe teritoriul României însoțiți de cel puțin un părinte au statut de refugiat iar părinții decid dacă solicită azil în România sau doresc să călătorească mai departe spre alte țări unde pot avea rude sau cunoștințe.
  • Copiii care intră pe teritoriul României lipsiți de îngrijire părintească vor fi preluați în evidență de către DGASPC din județul de care aparține punctul de trecere a frontierei și vor identifica soluții de plasare a copiilor în regim de urgență. Acești copii NU pot fi duși în tabere, pensiuni sau alte facilități unde nu este posibilă instituirea măsurii de plasament, ci DOAR în servicii rezidențiale acreditate sau la persoane sau familii care vor avea parte de evaluarea DGASPC în vederea instituirii plasamentului în regim de urgență.

În privința copiilor lipsiți de îngrijire părintească, Alianța România Fără Orfani (ARFO) și membrii acesteia acționează doar în colaborare cu autoritatea centrală și autoritățile locale pentru a facilita accesul acestora la resursele comunității.

Atragem atenția asupra faptului că situațiile de conflict cresc gradul de vulnerabilitate și rata de incidență a oamenilor exploatați și a victimelor traficului de persoane. Vă încurajăm să coordonați acțiunile individuale cu autoritățile locale și, în cazul în care identificați cazuri de copii fără părinți să vă asigurați că au fost luați în evidența DGASPC din județul sau sectorul în care se află.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

IMPORTANT:

👉 Semnalați orice suspiciune de trafic de persoane la HelpLine ANITP 0800.800.678 (în România) sau la Crisis Textline-ul eLiberare 0757.749.845.

👉 Informatii despre procedura de azil si modul de intrare in Romania a persoanelor din Ucraina: Call – Center (pe WhatsApp) pentru informații despre azil și informații pentru ucraineni (limba engleză, rusă și ucraineană). +4.0765.861.888 – LOGS Grup de Inițiative Sociale

👉 Call – Center pentru consiliere socială și psihologică pentru ucraineni care s-au refugiat deja în România +40 745 139 747 – ASproAS Romania


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button