criza de sarcinăfilm artistic​Film&Foto

„Bella” – un film care celebrează viața

După Marșul pentru Viață 2014, Studenți pentru Viață și-a invitat prietenii și pe toți cei interesați să participe la o proiecție de film la Casa de Cultură a Studenților din București. Sala a fost plină, iar seara s-a încheiat într-o notă optimistă. De altfel, unii membri ai Asociației Studenți pentru Viață au fost de multe ori cu adevărat în postura personajului principal din film, aceea de a ajuta o femeie aflată în criză de sarcină.

2014.03.23-film-Bella-WEB

…o zi din viața agitată a New Yorkului. Chelnerița Nina întârzie pentru a doua zi la rând, iar Manny, patronul restaurantului, o concediază. Bucătarul-șef, José, fratele lui Manny, o urmează instinctiv pe Nina pe stradă, simțind că este foarte tulburată, și află că este însărcinată. Care va fi pasul următor? Va câștiga viața sau moartea? Ce poate determina o femeie singură, fără sprijin familial și fără niciun venit să păstreze un copil pe care nu-l aștepta și nu-l dorea?

Cum ajuți o femeie în criză de sarcină

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dar cum poți ajuta o femeie aflată în situația Ninei? Doar fiind alături de ea, indiferent de decizia spre care înclină. Filmul este povestea felului în care José reușește să fie alături de această femeie în dificultate, fără să-i țină predici, fără să o judece și fără ca măcar să-i spună ce are de făcut.

Pentru cei care s-ar putea întâlni cândva în viață cu o astfel de situație, iată ce pot face:

– să fie alături de femeia aflată în criză de sarcină și să o asculte
– să o introducă într-un mediu familial
– să îi ofere ajutor, de la mici comisioane la lucruri mai importante, cum ar fi găzduire pentru o perioadă

La acestea, filmul prezintă și alte lucruri pe care unii dintre noi le putem face: să-i facem femeii cunoștință cu persoane care ar putea și ele să ajute în vreun fel (controale medicale, slujbă part-time etc); când se arată deschisă, să-i vorbească despre alternativele pe care le are.

Povestea filmului Bella

Acest film realizat în 2006 este regizat de regizorul mexican Alejandro Gomez Monteverde, avându-i în rolurile principale pe vedeta de origine mexicană Eduardo Verastegui (care e și coproducător al filmului) și pe actrița Tammy Blanchard.

Eduardo Verastegui, desemnat cândva drept unul din cei mai chipeși artiști de origine latino-americană, a declarat într-un interviu că filmul a marcat un punct de cotitură în viața sa, exact când simțea, după 12 ani de carieră, că celebritatea, banii, plăcerile și succesul nu îl făcuseră să se simtă împlinit. Atunci s-a decis să se implice în proiecte artistice cu un mesaj pozitiv și moral. Astfel a ajuns la rolul principal din Bella.

Pe parcursul documentării, actorul a vizitat o clinică de avort. Acolo, un cuplu de mexicani care l-au recunoscut s-au răzgândit și nu au mai întrerupt sarcina nedorită a soției. Ba chiar au decis să-i dea copilului salvat de la avort numele de Eduardo, după al actorului.

„Intenția filmului este să promoveze valorile vieții și familiei”, a declarat Verástegui pentru revista pro-viață Focus on the Family Citizen.

Actorul a mai declarat pentru CBN News că mesajul filmului este atât de puternic, încât unele femei au renunțat la avort după ce l-au văzut: „Niște bebeluși trăiesc și zburdă chiar acum – unul la Miami, altul la Los Angeles – iar acesta este numai datorită filmului Bella”.

Povestind despre perioada de dinaintea acestui film, actorul mexican a spus: „Mi s-a rupt inima când mi-am dat seama că de fapt eu îl supăram pe Dumnezeu cu talentul pe care mi-l dăruise”.

Verástegui produce acum filme care afirmă credința, în acest scop înființând compania de producție Metanoia films: „Înțelesul spiritual al numelui este acela de întoarcere la Dumnezeu, exact ce mi s-a întâmplat mie, de convertire, de schimbare a gândirii”, a declarat el, citat de Christian Post.

Reacția criticilor și primirea de către public

Filmul a fost întâmpinat de critici cu sentimente amestecate. New York Times l-a calificat drept „un sirop mediocru” care ilustrează nevoia disperată a oamenilor de a vedea povești cu final fericit, „oricât de ridicol ar fi acesta”. Însă aceeași publicație arată că „filmul își pune inima însângerată pe tavă și își iubește personajele la nebunie – nici măcar incoerența unor aspecte din scenariu nu te împiedică să te lași cucerit de îmbrățișarea atotcuprinzătoare, dulce și luminoasă a filmului”.

Într-adevăr, publicul a primit la rândul său filmul cu brațele deschise, ratingul utilizatorilor de pe site-ul Rotten Tomatoes ridicându-se la 96,5, cel mai mare din anul 2007. Bella a mai primit și premiul publicului la Festivalul de Film de la Toronto din 2006.

Filmul a fost numit de Wall Street Journal „cea mai mare surpriză” și a făcut un box office de peste 10 milioane de dolari, intrând în top 10 filme independente cu cele mai mari încasări din 2007.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button