AFRfamilie

Alianța Familiilor din România: STUDII. Parteneriatele civile le dăunează copiilor

Are concubinajul impact pozitiv pentru societate? Este necesar sa legifereze Romania această instutitie sub numele de „parteneriat civil”? Nu cumva o astfel de lege nu va face decât să șubrezească și mai mult sanatatea sociala a natiunii?

Să lăsăm studiile să vorbească.

Iunie 2016 – Barna Group, Statele Unite

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Datele sondajului ingrijoreaza. Concubinajul a devenit norma de convietuire in America. 65% dintre americani cred ca concubinajul inainte de casatorie e o idee buna. Regretabil, numai 41% dintre persoanele care se considera crestine in America au obiectii puternice impotriva concubinajului. 88% dintre persoanele fara religie cred ca concubinajul e o alternativa viabila casatoriei. La generatia tanara procentul acesta e de 72%. La nivel practic aceste pozitii teoretice se reflecta in nivelul ridicat al concubinajului: 57% dintre tinerii americani au convietuit inainte de casatorie.

Studiu 2008 – United Families International

In 2008 United Families International (UFI), un think tank din Arizona, a publicat un studiu extensiv cu un titlu sugestiv: A Guide to Family Issues – The Marriage Advantage („Un ghid privind aspecte de familie: avantajul casatoriei”) pe care il aflati aici: http://unitedfamilies.org/wp-content/uploads/2015/09/Marriage-Guide.pdf. Notati anul cind a fost publicat acest studiu – 2008. Veti observa, speram, declinul fulgerator al casatoriei ca institutie in tarile care au legiferat casatoriile homosexuale si parteneriatele civile. Declinul familiei si al casatoriei nu foloseste societatii. Studiul UFI discuta un sondaj de opinie facut in America in 2004 conform caruia 88% dintre americani afirmau, la vremea aceea, ca „marriage is a lifelong commitment” („casatoria e un legamint pe viata”) Conform aceluiasi studiu, cea mai mare aspiratie a liceenilor de atunci era sa aibe „o viata de familie si casatorie” fericita. Deamenea, un sondaj de opinie de la mijlocul deceniului trecut arata ca doar 10% dintre americani opinau ca „marriage is an out-dated institution” („casatoria este o institutie demodata”) Dar, conform aceluasi studiu, 26% dintre britanici si 36% dintre francezi vedeau casatoria ca pe o institutie demodata. (Pagina 4)

Studiul UFI are ceva de spus si privind violenta domestica. Conform lui, femeile si copiii care traiesc in familii de concubinaj au un risc de patru (4) ori mai mare decit femeile si copiii care traiesc in familii casatorite de a fi abuzate ori abuzati fizic. In alte cuvinte, tot la o femeie ori un copil care sunt abuzati de sot ori tata in casatoriile traditionale, patru (4) femei ori copii sunt abuzati in caminele in care partenerii traiesc in concubinaj. (Pagina 14)

Rezultatele sunt similare privind gradul de fericire al partenerilor. In timp ce 40% dintre persoanele casatorite afirmau ca sunt „foarte fericite”, doar 25% dintre persoanele care traiau in concubinaj se simteau „foarte fericite”. (Pagina 5) Rezultate similare au fost depistate privind si alti parametrii ai vietii. Persoanele casatorite si copiii lor sunt nu doar mai fericiti, dar si mai sanatosi, mai echilibrati din punct de vedere emotiv, castiga mai bine, copiii invata mai bine la scoala si sunt mai bine ajustati social decit copiii crescuti in concubinaj. Aceste aspecte, insa, au si efecte economice. Statele scandinave, de exemplu, cheltuie mult mai multi bani pentru a contracara efectele concubinajului decit tarile occidentale unde nivelul concubinajului e mai scazut. (Pagina 7)

Satisfactia sexuala e si ea mult mai ridicata la partenerii casatoriti decit la cei care coabiteaza. Studiul UPI e categoric in privinta aceasta – „surveys show that husbands and wives are more satisfied with sex than sexually active singles”. („Sondaje de opinie arata ca sotii sunt mult mai satisfacuti sexual decit necasatoritii care intretin relatii sexuale”) (Pagina 15) 58% din barbatii casatoriti afirma ca sunt „foarte satisfacuti emotional” cu viata lor intima din casatorie, in comparatie cu 37% dintre barbatii care coabiteaza. La femei, rezultatele sunt diferite iar diferentele mai putin relevante. In timp ce 42% dintre femeile casatorie exprima satisfactie cu viata intima, 39% dintre femeile care coabiteaza exprima satisfactie sexuala.

Celor interesati le recomandam o examinare si mai aprofundata a Studiul UFI pentru ca el arata diferente majore intre casatorie si coabitare in 18 domenii de viata. In fiecare domeniu casatoria se dovedeste superioara concubinajului. Notam, in plus, ca Studiul UFI si concluziile lui sunt fondate pe sute de studii sociologice facute in multe tari din lume pe parcursul mai multor decenii. Aceste studii apar, si sunt comentate pe scurt, in anexele Studiului.

Studiul Rutgers University – 2002

Rutgers University din New Jersey e una din cele mai prestigioase universitati ale Americii. La inceputul Mileniului a lansat The National Marriage Project (Proiectul National despre Casatorie). Unul din studiile programului a fost publicat in 2002 cu numele sugestiv Should We Live Together? What Young Adults Need to Know about Cohabitation before Marriage. A Comprehensive Review of Recent Research(„Sa traim impreuna? ce ar trebui sa stie tinerii adulti privind concubinajul inainte de casatorie. O trecere cuprinzatoare in revista a cercetarilor recente”) [Studiul il aflati aici: http://nationalmarriageproject.org/wp-content/uploads/2013/01/ShouldWeLiveTogether.pdf]

Conform Studiului Rutgers, la inceputul Mileniului III jumatate din adolescentele americane deja au trait cu prietenii lor inainte de casatorie. Justificarea la 88% dintre ele a fost identica- sa vada daca cei doi sunt compatibili si sa evite divortul in caz de casatorie. Concluziile Studiului Rutgers sunt aceleasi ca si ale Studiului UFI: (1) concubinajul creste riscul divortulului dupa casatorie („living together before marriage increases the risk of breaking up after marriage”); (2) concubinajul creste riscul violentei domestice impotriva femeilor si riscul abuzului fizic si sexual al copiilor („living together outside of marriage increases the risk of domestic violence for women, and the risk of physical and sexual abuse for children”); (3) cuplurile necasatorite cunosc un grad de fericire si bunastare mai mic decit al cuplurilor casatorite („unmarried couples have lower levels of happiness and wellbeing than married couples”) (Pagina 1)

Studiul Rutgers ofera si citeva retete cuplurilor care coabiteaza pentru a reduce efectele toxice ale cubinajului asupra partenerilor si a copiilor. Mentionam patru (4) dintre ele: (1) abstinenta („consider not living together at all before marriage”); (2) nu transformati concubinajul intr-o regula a relatiilor de cuplu („do not make a habit of cohabiting”); (3) limitati durata concubinajului cit se poate de mult („limit cohabitation to the shortest possible period of time”); (4) nu traiti impreuna daca aveti copii („do not cohabit if children are involved”) (Pagina 2)

Studiul Rutgers da si date statistice care ingrijoreaza. Daca in 1960 in America erau doar o jumatate de milion de cupluri necasatorite, adica in concubinaj, in anul 2000 numarul acesta a ajuns la aproape cinci milioane de cupluri, adica o crestere de 10 ori, iar jumatate din toate casatoriile din America la inceputul Mileniului au fost precedate de concubinaj. Dar consecintele sunt la fel de negative in anul 2000 cit au fost in 1960. Ele sunt consistente si similare cu rezultalele publicate de Studiul UFI din 2008. In alte cuvinte, concubinajul e in crestere, consecintele lui sunt negative de-a lungul generatiilor, si consecintele economice sunt tot mai grave, in sensul ca societatea trebuie sa asigure viabilitatea economica a caminelor unde se coabiteaza pentru a scapa copiii de saracie, si femeile si copiii de abuz si violenta. (Paginile 3-9)

Studii britanice – 2010 si 2013

Si britanicii fac studii periodice privind concubinajul in Marea Britanice. Rezultatele studiilor britanice sunt similare cu ale celor facute in America, dar datele statistice si mai ingrijoratoare. In 2010 The Institute for Fiscal Studies din Marea Britanie a publicat studiul Cohabitation, marriage and child outcomes („Concubinajul, casatoria si impactul asupra copiilor”). [Il aflati aici: http://www.ifs.org.uk/comms/comm114.pdf] Studiul a fost revizuit in 2013 dar a ajuns la acelasi concluzii toxice, unul important fiind subdezvoltarea cognitiva, sociala, si saracia copiilor care cresc cu parinti care coabiteaza in comparatie cu copiii crescuti in casatoria traditionala. [Detalii: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2245029]

Studiul britanic confirma ca in 2008 30% dintre toti copiii nascuti in Marea Britanie s-au nascut in camine unde parintii traiau in concubinaj. Studiul a implicat 19.000 de copiii nascuti in anul 2000 pe care cercetatorii i-au monitorizat pina in 2008. 26% dintre copiii nascuti si crescuti in concubinaj au fost parasiti de unul din parinti pina cind au ajuns la varsta de 3 ani, in comparatie cu 7% la copiii nascuti si crescuti in familiicasatorite. De fapt, diferentele in abilitati, ajustare sociala, dezvoltare cognitiva, emotionala si afectiva intre copiii crescuti in relatii de concubinaj si cei crescuti in familii cu parinti casatoriti, incep sa se manifeste de la varsta de 3 ani si devin mai accentuate la 5 ani. Adica, in perioada formativa a copiilor. („On average, children born to married parents display better social and emotional development and stronger cognitive development than children born to cohabiting couples.” (Pagina 4) Practicile parentale sunt si ele diferite. In timp ce 57% dintre tatii casatoriti afirma ca sunt parinti buni, doar 44% dintre tatii care coabiteaza simt asa.

Alianta Familiilor din Romania este o organizatie a societatii civile, care promoveaza valorile vietii si familiei. AFR a devenit cunoscuta, printre altele, prin Ghidul Alegatorului pe care il publica cu ocazia alegerilor si prin implicarea in dezbaterile pe marginea Codului Civil. Asociatia este in legatura cu politicieni si factori de decizie de la Bucuresti si Bruxelles, in scopul influentarii actului legislativ catre afirmarea valorilor traditionale ale romanilor in ceea ce priveste viata si familia.
Facebook: Alianța Familiilor din România

Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button