Administrația Trump va prioritiza finanțarea proiectelor de transport public în statele unde se nasc mulți copii

Administrația Trump vrea să finanțeze proiecte de transport de care să beneficieze cât mai multe familii cu copii mici, informează Mail Online.
Într-un mesaj adresat angajaților, Sean Duffy, Secretarul Departamentului Transporturilor – echivalentul unui ministru, a declarat că familiile ar trebui să beneficieze de tratament preferențial în acordarea împrumuturilor și subvențiilor oferite de Departament.
Finanțările se acordă pentru proiecte ca reparații de drumuri, extinderea terminalelor aeroportuare, instalarea de semafoare și remedierea problemelor legate de sistemele de transport public.
Memorandumul precizează că Departamentul Transporturilor ar trebui să îmbunătățească serviciile pentru „familiile cu copii mici” și „să acorde prioritate comunităților în care căsătoria și nașterea de copii înregistrează o rată mai mare decât media națională”.
Un sistem de transport care ajută familiile
„Poporul american merită un sistem de transport eficient, sigur și favorabil creșterii economice, bazat pe decizii solide, nu pe ideologii politice”, a mai transmis Sean Duffy în documentul citat.
Sean Duffy își instruiește subordonații „să atenueze impactul unic” al programelor departamentului asupra familiilor și să acorde prioritate „dificultăților specifice familiilor, cum ar fi accesibilitatea transportului pentru familiile cu copii mici”.
În SUA sunt 6,4 milioane de kilometri de drum public, iar traficul a crescut cu 18% față de anul 2000. Aproape jumătate din drumuri sunt în stare proastă, în special cele municipal și rurale. Din această cauză, șoferii ajung să cheltuiască 130 de miliarde de dolari în fiecare an pe reparații suplimentare.
Rata căsătoriilor și a natalității în SUA
Rata natalității a înregistrat o tendință descrescătoare continuă din anul 2000 și până în prezent, anul trecut ajungând la cea mai mică cifră înregistrată, de 55,4 nașteri la mia de femei.
Corelată cu aceasta, rata fertilității, care arată numărul mediu estimat de copii pe care îi are fiecare femeie de-a lungul vieții, a scăzut și ea la un minimum istoric de 1,6, cu mult sub nivelul de 2,1 care ar asigura înlocuirea populației, adică menținerea numărului de locuitori în viitor.
În 2022, rata națională a căsătoriilor în SUA era de 6 la mie. Statele care depășesc această medie sunt în sud-est și vestul muntos al Statelor Unite: Florida are rata căsătoriilor de 7 la mie, iar Utah de 10 la mie.
În centrul și vestul SUA (Midwest), precum și în sud sunt state ca Texas, Nebraska, South Dakota, Mississippi, Tennessee, care, tot majoritar republicane ca preferință politică, au rate de fertilitate care depășesc media națională.
Scăderea natalității amenință civilizația
Noua politică publică va favoriza statele în care se votează majoritar cu Partidul Republican, deoarece acolo se înregistrează rate mai mari ale căsătoriei și nașterii de copii: aceste state sunt Wyoming, Arkansas, Iowa, Kansas, Kentucky, Utah, Idaho și Montana, preponderent rurale.
Guvernatorul Jared Polis al statului Colorado, care are o rată a fertilității sub media națională, a numit noua măsură „ridicolă pe față”, iar purtătoarea lui de cuvânt a transmis că „o groapă în asfalt nu aparține de un partid politic și nu-I pasă dacă ești căsătorit sau nu”.
Doar noua politică se aliniază cu accentual pus pe „valorile familiei tradiționale” de Președintele SUA, Donald Trump. În campania electorală, el a declarat: „Familia este realmente fundația unei societăți prospere și bune”.
Iar Vicepreședintele JD Vance spunea în 2021, când era Senator: „Îi suntem datori țării. Suntem datori cu ceva viitorului. Cea mai bună investiție este să ne asigurăm că există o generație următoare. Cred că trebuie să ne luptăm cu ideologia anti-copil din țara noastră”.
Elon Musk, un aliat al lui Donald Trump, a avertizat că „prăbușirea demografică în urma scăderii ratei natalității este o amenințare mult mai mare la adresa civilizației umane decât încălzirea globală” și că scăderea globală a ratei fertilității nu este „doar o criză, ci cea mai mare criză”.