dizabilităţidizabilităţi fizice

A trecut la cele veșnice Sorin Focuță. Avea boala oaselor de sticlă. Ce spunea despre viața lui

Astăzi a trecut la cele veșnice Sorin „Focuță” Constantin, un băcăuan care avea boala oaselor de sticlă. A fost țintuit la pat toată viața, dar aceasta nu l-a împiedicat să se bucure că trăiește.

Iată ce a scris Sorin Focuță pe Facebook acum doi ani, dupa ce dr. Monica Pop, oftalmolog bucureștean, afirmase într-o emisiune televizată că persoanele cu dizabilități nu ar trebui lăsate să se nască, deoarece nu au o viață fericită:

Sunt dator în fața lui Dumnezeu să apăr acești copilași ce nu se pot apăra singuri, și – cu tot respectul pentru doamna oftalmolog și toți ce sunt porniți vehement pe ideea că noi, cei care ne naștem cu niște dizabilități, nu am gusta la fel de mult bucuria de a trăi ca și domniile lor – spun că ar trebui să nu își facă absolut nici o problemă, am trăit bucurii pe care mulți copii crescuți acum la bloc și-n orașe, nici nu prea le mai trăiesc: ani buni de lecturi și stat într-un cadru natural debordând de vietăți care mai de care mai frumoase, lucru de mână alături de mămica, jocuri cu fratele meu mai mare.

Nu, nu șotron, minge… dar se găseau destule gen: șah, table, cărți, Nu-te-supăra-frate… și chiar fotbal pe scândura furniruită cu care se lungea masa  (asta-i ghidușie făcută fără să știe mămica, jucam doar când pleca ea de acasă). Iar ceilalți copiii de pe stradă, care pot oricând da mărturie că niciodată n-am plâns că de ce trăiesc, că de ce m-am născut, că de ce ei pot și eu nu, că ei au și eu nu. Slavă Domnului, nici vorbă de așa ceva.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Sorin Focuță, pe Facebook (2017)

Găsiți aici un articol frumos scris de Ioana Picoș despre Sorin Focuță.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button