avort
50.000 de participanți la Marșul pentru Viață de pe Coasta de Vest, în San Francisco
Seria de articole despre marșurile pentru viață din Occident este un îndemn adresat românilor pentru a prelua ceea ce este folositor din străinătate și de a participa pe 23 Martie la Marșul pentru Viață din România.
De Johanna Dasteel
Pe 26 ianuarie 2013, în San Francisco, a avut loc Marșul anual pentru Viață de pe Coasta de Vest, la care au participat peste 50.000 de oameni.
Mulțimea a fost formată în cea mai mare parte din tineri, supraviețuitori ai celor 40 de ani de avort la cerere, inaugurați în 1973 prin decizia Curții Supreme a Statelor Unite în cazul Roe versus Wade.
Înainte să înceapă marșul, 26 de femei, participante în campania Silent No More Awareness, au luat cuvântul și au vorbit despre dramele lor legate de avort, exprimând-și durerea și regretul. Alături de pancartele purtate de ele cu mesajul „Îmi regret avortul” s-au aflat bărbați cu pancarte inscripționate „Îmi regret paternitatea pierdută” – drama pierderii copilului nu le afectează numai pe mame, ci și pe tați, care uneori presează pentru avort, iar alteori nici nu sunt înștiințați despre copil ori despre avort.
Georgette Forney, președinte al campaniei Silent No More Awareness, a stat lângă fiecare femeie care a vorbit, încurajând-o în timp ce mulțimea de oameni cu fețele în lacrimi asculta tăcută.
Deborah Schneider, una dintre femei, a explicat că a făcut avort în perioada imediat următoare legalizării avorturilor, când cei care făceau avorturi nu-și băteau capul să ascundă „rezultatele” muncii lor, așa cum se face astăzi. Așa că, atunci când a intrat în camera în care urma să i se facă avortul, a văzut peste tot borcane cu rămășițele copiilor avortați de la femeile care intraseră înaintea ei. „Am trăit cea mai insuportabilă formă de agresiune sexuală pe care mi-aș fi putut-o imagina vreodată, cu părțile intime ale corpului meu folosite violent și cu copilul meu mort alături.” Cu ochii în lacrimi, Deborah Schneider a spus că există speranță de vindecare pentru oricare dintre femeile care au trecut prin trauma avortului și că, prin mărturia ei, vrea să „rupă tăcerea despre pretențiile false ale industriei avortului.” A mai spus că este firesc ca „întrucât avortul nu și-a îndeplinit promisiunile de a aduce fericire, să fie interzis”.
La începutul marșului au vorbit clerici ai Bisericii Catolice, care au transmis mesajul de binecuvântare al papei Benedict pentru cei prezenți la această mărturisire publică a “dreptului fundamental la viață al omului și la susținerea demnității și inviolabilității fiecărui membru al familiei noastre, în special a celor mai mici și mai lipsiți de apărare dintre frații și surorile noastre.”
O mărturie deosebită a adus Lacy Buchanan al cărei fiu, atunci când era însărcinată, a fost diagnosticat cu handicap și a cărei mărturie pro-life a ajuns la 11 milioane de telespectatori prin intermediul unui filmuleț de pe Youtube. Ea a spus că „dizabilitatea lui nu face ca viața sa să fie mai puțin valoroasă și nu este definitorie pentru valoarea sa”.
Elaine Riddick, victimă a proiectului de eugenie din Carolina de Nord, a împărtășit povestea ei: a rămas gravidă în urma unui viol și a fost sterilizată forțat la vârsta de 14 ani, pentru că a fost considerată de către stat „debilă” și „promiscuă”. Alături de fiul său, Elaine a îndemnat călduros mulțimea să se ridice în apărarea celor vulnerabili.
Kelly Clinger, fostă cântăreață alături de Britney Spears, a apărut pe scenă împreună cu soțul ei pentru a-și mărturisi regretul de a fi făcut avort și a arătat că există vindecare după trauma avortului. „Nu voi mai tăcea până când avortul nu se va eradica” a mai spus ea.
A mai vorbit Petru Irving, pastor în Long Beach, California, ai cărui enoriași sunt cu toții implicați în salvarea copiilor de la avorturi și care ajută femeile și copiii pe tot parcursul sarcinii și după naștere. Ei au putut raporta 556 de cazuri de copii salvați de la avort de la începutul activității, în februarie 2006. Un alt pastor, Clenard Childress, a rugat, la sfârșitul marșului, pe toți cei prezenți să nu dea înapoi din efortul lor de apărare a vieții până când „toți copiii aflați în pântecele mamei lor vor fi liberi să se nască”.
Mai puțin de douăzeci contra-protestatari au fost prezenți la locul de desfășurare.
Evenimentul a fost o demonstrație puternică și pașnică în apărarea drepturilor copilului nenăscut și a demnității femeilor.
Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la stiripentruviata@gmail.com
DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.