Compania de transport londoneză schimbă apelativul de „Doamnelor şi domnilor” din anunţurile sale, ca să nu-i mai jignească pe radicalii de extremă stângă şi pe cei care nu se identifică cu un gen clar

IMG_4638

The Evening Standard, 12 iulie 2017

Pentru a transforma compania transport a oraşului Londra într-una „neutră din punct de vedere al genului”, angajaţii acesteia au fost instruiţi să nu mai folosească apelativul „Doamnelor şi domnilor” în comunicările pe care le difuzează la microfon către pasageri.

Regulamentul Intern al companiei Transport for London (TfL) menţionează:

Comunicările despre servicii făcute către călători prin sistemul de Adresare Publică (PA) trebuie să înceapă întotdeauna cu adresarea: Ladies and gentlemen, excepţie făcând anunţurile uzuale de tipul Mind the gap („Atenţie la spaţiul dintre peron şi podeaua vagonului!”) şi Stand clear of the doors („Îndepărtaţi-vă de uşi!”)

Aceasta însă se va schimba după ce organizaţiile LGBTQ (pro-homosexualitate şi pro-transsexualitate/transgen) au reclamat la primarul Londrei, Sadiq Khan, că limbajul cu care şoferii de autobuz se adresează călătorilor este „politicos, dar aparţine trecutului”.

Picătura care a umplut paharul radicalilor de extremă stângă a fost când Aimee Challenor, purtătoarea de cuvânt a Partidului Verzilor – Green Party (formaţiune neomarxistă), a sunat la un hotline al companiei londoneze de transport, unde i s-a spus că nu pare să aibă vocea unei domnişoare.

aimeechallenor0912a

Challenor (foto sus), o politiciană în vârstă de numai 19 ani care este transgender, a apreciat că schimbarea de adresare este binevenită şi că formule precum „Bună tuturor” sau „Toţi pasagerii către…” ar fi mult mai potrivite.

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.comStiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.