avort

Avortul are urmări psihice


Un articol din ianuarie 2006 arăta efectele psihologice ale unui avort, indiferent dacă avortul a fost alegerea mamei sau nu. Aceste efecte sunt numite astăzi „sindromul post-avort” și includ atât simptome fizice, cât și psihice. Activiștii pro-alegere neagă existența acestui sindrom. Indiferent de părerea acestora, femeile care pierd un copil au nevoie de grijă si compasiune din partea celorlalți.
(25 ianuarie 2006) Un avort poate cauza 5 ani de angoase psihice, anxietate, vinovăție și chiar rușine, arăta în 2006 un studiu al jurnalului BMC Medicine citat de BBC News.

Cercetătorii de la Universitatea din Oslo au studiat și comparat 40 de femei care au suferit o pierdere de sarcină și 80 de femei care au ales să facă avort. Pierderea sarcinii a produs mai mult disconfort psihic în primele 6 luni după pierderea copilului – dar avortul a avut un efect negativ de mult mai multă durată.

Susținătorii campaniei au afirmat că nu există nici o dovadă că avortul a provocat în mod direct traume psihologice. Cercetătorii, la rândul lor, au afirmat că studiul lor subliniază importanța oferirii informațiilor necesare femeilor asupra efectele psihologice a pierderii unui copil – fie prin pierdere de sarcină (avort spontan), fie prin avort provocat.

Echipa de la Oslo a descoperit că, după 10 zile, 47,5% dintre femeile care au pierdut sarcina sufereau într-o oarecare măsură de disconfort psihic, în comparație cu 30% din femeile care au făcut avort provocat. Proporția femeilor care au avut pierdere de sarcină și care au suferit disconfort psihic în timpul perioadei de studiu a scăzut la 22,5% la sfârșitul primelor 6 luni, și apoi la 2,6% după trecerea a 2-5 ani.

Însă, în grupul celor care au făcut intenționat avort, 25,7% încă experimentau un disconfort psihic după primele 6 luni, iar 20% după trecerea a 5 ani de la avort. Cercetătorii au afirmat, de asemenea, că femeile care au făcut avort provocat aveau nevoie să facă eforturi pentru a nu se mai gândi la acel eveniment.

Reacție complexă

Cercetătorii conduși de Anne Nordal Broen au afirmat că reacțiile femeilor din grupul celor care au suferit pierderea sarcinii (avort spontan) erau asemănătoare reacțiilor care apar în cazul evenimentelor traumatizante din viață, însă femeile din grupul celor cu avort provocat au avut reacții mai complexe.

Richard Warren, de la Royal College of Obstetricians and Gynaecologists a afirmat că: “S-a pus această problemă dintotdeauna, iar acest studiu demonstreaza încă o dată că decizia de întrerupere a sarcinii poate fi acompaniată pe termen lung de sentimente de anxietate și vinovăție.”

“Chiar dacă majoritatea femeilor pot face față și pot depăși aceste sentimente, dacă e necesar, totuși trebuie recunoscută nevoia de suport și consiliere continuă, iar ajutorul corespunzător trebuie oferit.”

Anna Pringle, de la organizația pentru viață Charity Life, afirma: “Acest studiu confirmă ani întregi de experiență cu femei care vin la noi pentru consiliere post-avort. Suferința emoțională poate să fie imensă.”

Decizie serioasă

Totuși, o purtătoare de cuvânt din partea British Pregnancy Advisory Service – cea mai mare instituție din Marea Britanie ce oferă servicii de avort – afirma că majoritatea femeilor au cântărit serios consecințele, înainte de a alege să facă avort provocat.

“Noi nu vedem chiar atât de multe femei care caută consiliere post-avort. Noi oferim acest serviciu, însă foarte rar vin înapoi pentru că nu ar fi în stare să facă față avortului.”

O purtătoare de cuvânt de la Family Planning Association (Asociația de Planificare Familiară) afirma că nu există nici o dovadă care să ateste faptul că avortul cauzează în mod direct traume psihologice. “Femeile pot trăi după un avort sentimente confuze, amestecate, cum ar fi ușurare sau tristețe. Acestea sunt reacții naturale și puține sunt femeile care experimentează probleme pe termen lung.”

Sursa: Altermedia

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button