Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități: Scrisoare deschisă către Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker
de Știri pentru viață, 3 decembrie 2014
De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, peste 100 de organizații europene profamilie i-au adresat o scrisoare deschisă Președintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Junker.
Pentru a înțelege mai bine care este miza subiectului în discuție, vă vom reaminti câteva știri care au apărut la noi pe site:
- Deținătorii unei locații de nuntă din statul Iowa au avut pierderi financiare și au fost abuzați verbal pe email după ce au refuzat unui cuplu format din persoane de același sex organizarea nunții în locația lor
- O florăreasă din Washington s-a ales cu dosar la procuratură după ce a refuzat să furnizeze aranjamente florale pentru o nuntă între persoane de același sex
- Curtea Supremă a statului american New Mexico a decis împotriva unei fotografe care a refuzat să lucreze la nunta unui cuplu de lesbiene și a obligat-o la o amendă de 6.600 de dolari
Revenind la recenta scrisoare deschisă, aceasta cere respingerea Directivei pentru Tratament Egal propusă acum cinci ani de Comisia Europeană și rămasă pe agenda legislativului UE, în ciuda faptului că nu există consens pentru adoptarea ei.
Directiva era inițial gândită pentru a combate discriminări specifice cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în câmpul muncii și în viața de zi cu zi. Însă, pe parcursul discutării ei, directiva a fost confiscată în alte scopuri, devenind un instrument periculos de avansare a unei agende politice mai largi, într-un limbaj vag, care poate da naștere la multe probleme.
Semnatarii scrisorii sunt preocupați că această directivă, care în prezent este blocată de multe state, se poate transforma în îngrădirea libertății de conștiință a tuturor persoanelor, limitând drepturile fundamentale civile.
Aceasta deoarece Comisia Europeană nu s-a limitat la menținerea actului de lege ca unul menit să apere persoanele cu dizabilități, ci a inclus alături de acestea și diverse alte criterii, precum religia, credințele și orientarea sexuală a persoanelor.
Rezultatul a fost o propunere inacceptabilă, despre care în scrisoare se spune că este „împovărătoare și prost redactată, reglementând comportamentul din viața particulară a cetățenilor într-un mod fără precedent – fără a putea demonstra necesitatea acestui lucru – și înmulțind posibilitățile de conflict și confuzie”.
Iată un extras mai amplu din scrisoare:
„Furnizarea de servicii profesionale și încheierea de contracte în mod liber și lipsit de coerciție sunt modalități importante prin care oamenii interacționează în societate. Cetățenii trebuie să fie liberi să facă acest lucru și trebuie să li se lase libertatea de a avea opțiuni, convingeri și concepții diferite despre lume. Directiva propusă ar crea, însă, obligații legale abstracte cu un impact dramatic asupra unor astfel de acorduri voluntare. Aceasta poate submina grav autonomia individuală și diversitatea socială, orice cetățean european devenind în general suspect că manifestă un comportament discriminatoriu față de alți cetățeni.”
Problemele draftului de lege sunt:
– limitează libertatea cetățenilor de a încheia contracte cu cine vor (sau de a nu furniza servicii atunci când nu doresc asta)
– poate afecta competitivitatea întreprinderilor europene
– conține un limbaj mult prea vag, care poate conduce la interpretări legale imprevizibile și nedorite
– nu argumentează de ce ar fi nevoie de o astfel de lege
„În timp ce se este în mod general acceptat că Statul trebuie să își trateze toți cetățenii în mod egal, acest lucru nu este valabil și în cazul cetățenilor, care trebuie să aibă libertatea de a trăi în conformitate cu propriile opțiuni și preferințe”, se mai arată în scrisoare.
Semnatarii cer abandonarea negocierilor pentru acceptarea acestei legi, care trenează deja de cinci ani, din moment ce câteva state europene au blocat întreaga directivă.
„Abordarea pe tema discriminării este prea problematică și invazivă în viața privată și în activitatea economică a cetățenilor. Subsemnații suntem convinși că există instrumente legale mai potrivite, care limitează mai puțin libertățile oamenilor, pentru a combate nedreptățile și inegalitatea. De aceea, cerem abandonarea actului legislativ în conformitate cu principiul discontinuității politice”, se mai spune în document.
Sursă: europeandignitywatch.org