avort

Serviciile secrete poloneze au spionat activiștii pro-viață

JRKRUK_20130519_MARIUSZ_KAMINSKI_PINCZOW_IMG_6269_810_500_55_s_c1

LifeSiteNews.com, 19 mai 2016

Autoritățile poloneze nu au rămas insensibile la apelul societății civile în ceea ce privește restricționarea totală a avortului. După apelul jurnaliștilor și liderilor de opinie, care afirmau că „A venit timpul să scoatem în afara legii uciderea copiilor nenăscuți în Polonia”, premierul polonez Beata Szydło a declarat răspicat în luna martie, la radioul public din Polonia: „Da, sprijin această inițiativă”.

Odată cu instalarea actualului guvern pro-familie, o nouă conducere a fost numită la serviciile de informații poloneze. Pe 11 mai, Mariusz Kamiński (foto), noul șef al Agenției Poloneze de Securitate Internă, a prezentat un raport de activitate al instituției în Sejm, camera inferioară a Parlamentului Poloniei. Acesta a dezvăluit că activiștii pro-viață erau spionați ca niște reale amenințări la siguranța națională.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Astfel, în perioada 2007-2015, agenția a monitorizat multe grupări care se opuneau politicii guvernului, inclusiv participanții la mitingurile și adunările publice. Într-o procedură calificată în raport drept „non-standard”, participanții la manifestările patriotice și pro-viață erau trecuți cu numele, adresele și numerele naționale de identificare în bazele de date ale agenției, care mai deținea și numerele de telefon ale coordonatorilor locali, precum și conversațiile acestora relatate de informatori infiltrați printre manifestanți.

Agenția mai deținea și informații personale (agenda telefonică, situația familială) despre 52 de juraliști. Se urmăreau și fotogafiau ședințele de redacție, iar telefoanele a doi jurnaliști erau ascultate.

Kamiński a remarcat cu amărăciune că, în timp ce respectivul serviciu era atât de ocupat să spioneze cetățenii, nu a reușit să se concentreze la fel de bine asupra elucidării accidentului aviatic de la Smolensk, din 2010, în care și-a pierdut viața crema clasei politice poloneze, alături de fruntași ai Bisericii și Armatei naționale și de fostul președinte al țării, Lech Kaczyński.

Mariusz Kamiński a promis:

Nimeni nu este și nu va mai fi supravegheat din cauză că are alte opinii. Nimeni nu este și nu va mai fi supravegheat pentru că a participat la o demonstrație sau a scris un articol nefavorabil [regimului]. Acum avem libertatea adunării și libertatea de exprimare, iar acestea ar trebui respectate într-o țară democratică.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button