valorile familiei

„Sărbători pentru toți”, un spectacol unic pentru mamele și copiii victime ale violenței domestice

6

de Stiripentruviata.ro

Sâmbătă, 20 decembrie 2014, Aula Magna a Universității din București a găzduit un eveniment special: concertul caritabil „Sărbători pentru toți”, avându-l ca invitat special pe maestrul Nicolae Voiculeț.

Evenimentul, care a avut ca scop sprijinirea activității Asociației Diaconia a Patriarhiei Române și conștientizarea publicului cu privire la problemele victimelor violenței domestice, a fost organizat de filiala din Universitatea București a asociației Studenți pentru viață, prin președinta acesteia, Maria-Antonia Stanc, și a fost prezentat de Alexandra Nadane, Președintele Asociației Studenți pentru viață, și de Cosmina Dragomir, profesoară de artă. Evenimentul nu ar fi fost posibil fără implicarea actriței Ioana Picoș, de la Asociația Feminism proFamilie, și fără compania Artist Party, cei care l-au adus pe Moș Crăciun.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

5

Momentul principal al serii l-a reprezentat recitalul Maestrul Nicolae Voiculeț, un suflet uriaș și un muzician desăvârșit. Cu toate că era ziua sa de naștere, el a fost prezent la eveniment împreună cu fiica lui, Maria.

4

„Sunt aici pentru acești copii minunați și o să vă cânt cu lacrimi în inimă, pentru că noi trăim prin voi, pentru voi și din bucuria voastră și din sclipirea ochilor pe care o aveți pentru noi. La fel, pentru Maria mea, fetița mea, care este aici am să cânt”, a declarat Nicolae Voiculeț la începerea recitalului. Auzind plânsul unui copil în sală, maestrul a continuat imediat: „…O să-ți cânt imediat și atunci nu o să mai plângi, o să vezi…”

Mulțumindu-le Ioanei Picoș de la asociația Feminism proFamilie și Alexandrei Nadane de la Studenți pentru viață, Nicolae Voiculeț a mai spus: „Îmi făceam griji acum câteva zile ce o să fac de ziua mea. Dumnezeu a vrut să-mi ofere acest cadou și dar imens de a fi aici cu dumneavoastră. Vă mulțumesc.”

8

În repetate rânduri, chiar pe scenă, muzicianul a îmbrățișat copiii de la centru, într-o recunoaștere demonstrativă a adevăratelor nevoi cu care se confruntă aceștia: nevoia de iubire și de a avea pe cineva aproape.

2Pe lângă muzica dedicată copiilor de la centrul de primire în regim de urgență „Patriarh Justinian Marina” (care funcționează în cadrul Asociației Diaconia), maestrul Voiculeț a mai dedicat o piesă eroilor martiri ai Revoluției din Decembrie, la împlinirea a 25 de ani de la sacrificiul acestora. „Am vrut să fac un concert mâine pentru un sfert de secol de când 5.000 de oameni au murit și au fost răniți în 1989. Am dat câteva mesaje câtorva oameni pe care îi cunosc bine din conducerea acestei țări. Nu mi-au răspuns. Dar  eu consider că și acum este un prilej bun de a ne gândi la ei, la familiile lor și să le aducem un omagiu așa cum putem. Eu, în seara asta, mă gândesc și la ei”, a spus muzicianul.

9

Recitalul s-a încheiat cu imnul național, „Deșteaptă-te, române!” cântat la nai și cu urarea lui Nicolae Voiculeț: „Doamne ajută! Dumnezeu să fie cu țara asta frumoasă cu oameni minunați. La mulți ani!”.

3

În continuare, inginerul Alexandru Dan Bartoc, cel care a introdus Crucea de pe Caraiman în Cartea Recordurilor, i-a conferit artistului o distincție pentru implicarea în acest proiect prin susținerea unui recital de Ziua Crucii, pe data de 14 septembrie 2014, la Crucea de pe Caraiman. Medalia oferită artistului a fost comandată special de Fundația Culturală Bartoc, având pe o parte înfățișată Crucea de pe Craiman și pe cealaltă portretul Reginei Maria. „Crucea de pe Caraiman, construită între 1926 și 1928, în timpul Reginei Maria, numai de români, este simbolul eroilor care au făcut România Mare”, a declarat vizibil emoționat inginerul Bartoc.

Maestrul Voiculeț a rămas până la final alături de participanții la eveniment, asistând cu plăcere la colindele tradiționale cântate de tinerii din Asociația Tradiții Românești, dar și la cele oferite de copiii de la Centrul „Patriarh Justinian Marina” din cadrul Asociației Diaconia.

7

La finalul recitalului celor mici și-a făcut apariția și Moș Crăciun, împreună cu spiridușii săi, care au încins atmosfera în sală, ovaționându-i pe copiii care tocmai cântau colindul „Moș Crăciun cu plete dalbe”.

Donatorii prezenți la eveniment i-au delectat pe copii cu deliciile preparate pentru târgul de prăjituri preparate cu scop caritabil.

După eveniment, Nicolae Voiculeț, exprimându-și regretul că eroii recenți ai României, cei din 1989, sunt prea puțin pomeniți, a declarat: „Uitându-ne familia, uitându-ne părinții, uitându-ne trecutul și martirii nu ne onorează, ne împovărează. Pentru că, atunci când nu ai un trecut, nu ai un prezent. Iar, neavându-le pe acestea, nu ai nici un viitor. Copiii noștri, tinerii, trebuie să știe ai cui sunt – de unde vin, unde sunt și unde vor ajunge. Suntem un neam demn și un neam frumos”.

Doamna Elena Costeleanu, Directoarea Centrului Diaconia de la București, a declarat la cald, după eveniment: „Atmosfera a fost cu adevărat unică, la fel ca într-o mare familie, în pragul unei mari sărbători cum este cea a Crăciunului. Copiii s-au simțit minunat, au fost impresionați de întregul eveniment, pentru că, într-un timp destul de limitat, au avut ocazia să întâlnească mari artiști, să-l întâlnească pe Moșul cu spiridușii lui, să se picteze pe față, să servească prăjituri și dulciuri și toate acestea într-un cadru atât de deosebit, al Sălii Aula Magna a Universității București”.

Problemele cu care se confruntă copiii ajutați de Asociația Diaconia a Patriarhiei Române sunt grave și e nevoie de intervenție importantă în această direcție. Doamna Elena Costeleanu explică: „Avem cazuri de copii cu o situație materială precară sau cu probleme medicale, psihologice. Avem copii care trebuie să recupereze materia școlară sau aptitudinile sociale. Avem copii bătuți sau abandonați de părinți. Toți au nevoie de sprijin, dragoste și ajutor, pentru că altfel riscă să ajungă marginalizați, să renunțe la școală și să fugă de acasă, toate acestea sfârșind pe panta periculoasă a delincvenței juvenile, de unde cu greu se mai poate repara ceva”.

1

Pentru a-i putea ajuta în continuare pe copii și a preveni astfel de consecințe, asociația are nevoie de resurse pentru reabilitarea termică și igienizarea unor spații de activitate, precum și de voluntari și parteneri pentru proiecte complexe de intervenție în cazurile de violență domestică, dar și de prevenire a acestor fenomene prin protejarea și educarea copiilor.

În încheiere, doamna Costeleanu a dorit să adreseze un mesaj de recunoștință tuturor celor care au făcut posibilă acțiunea: „Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, care pentru noi a reprezentat un moment unic. Am cunoscut oameni sensibili, cu dragoste pentru copii și dorința de a-i sprijini  pe cei care suferă și se confruntă cu probleme sociale. Vor rămâne pentru totdeauna în inimile noastre!”

Dar poate că cele mai frumoase mesaje de mulțumire au venit de la copiii centrului, care, după eveniment, au așternut pe hârtie câteva gânduri bune despre seara de sâmbătă. Iată câteva dintre acestea:

„Mi-a plăcut să cânt colinde pe scena dumneavoastră, pentru că ne-ați primit cu căldură și multă dragoste.” (Andrei, 13 ani)

„Doamnele prezentatoare au fost frumoase. (…) Domnul Nicolae Voiculeț m-a impresionat cântând la nai, mi-au dat lacrimile.” (Maria, 9 ani)

„Mie mi-a plăcut mult de domnul Nicolae Voiculeț și pe scenă m-am simțit ca o vedetă.” (Alex, „8 ani și 8 luni”)

„Mie mi-a plăcut că am primit cadouri.” (Alexia, 8 ani)

„Mie mi-a plăcut atunci când grupul de colindători au cântat” (Claudia, 10 ani)

„Mi-a plăcut și de Moș Crăciun, că a fost haios” (Alexandra, 10 ani)

mesaje-din-partea-copiilor-11 mesaje-din-partea-copiilor-2 mesaje-din-partea-copiilor-3

Foto: Dinu Savopol


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button