familie

Referendum pentru căsătorie în Australia: Curtea Supremă a permis consultarea națională privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Propunerea extrem de criticată a guvernului australian de a supune problema căsătoriei homosexuale unui vot prin corespondență la nivel național este legală și poate merge mai departe. Așa a decis joi, 7 septembrie 2017, Curtea Supremă a Australiei, în unanimitate, eliminând astfel și ultimul obstacol înainte ca buletinele de vot pentru această consultare națională să fie expediate săptămâna viitoare, scrie New York Times.

Australia, care acceptă uniunea civilă în unele dintre statele sale,  a fost criticată de asociațiile LGBT pentru ritmul lent al legalizării căsătoriilor între persoane de același sex.

Există mulți australieni care sunt în favoarea căsătoriei între persoane de același sex, însă un impas politic, care durează de aproape zece ani, a blocat orice pas înainte privind legalizarea mariajelor gay, așa cum a promis actualul șef al Guvernului în timpul campaniei electorale.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Tabăra care se opune redefinirii căsătoriei în Australia este foarte bine organizată. Website-ul lor se numește Australian Marriage Forum | Think of the Child.

Guvernul de la Canberra a anunțat la începutul lunii august organizarea unui vot prin corespondență, care ar permite alegătorilor să-și exprime opina pe bază de voluntariat. Dar susținătorii legalizării căsătoriei între persoane de același sex au pretins că un vot la nivel național ar fi mult prea costisitor și ar expune homosexualii și familiile lor unor discursuri homofobe.

Organizată sub supravegherea Biroului Australian de Statistică, această consultare prin corespondență va fi unică în istoria statului australian: pentru că niciun articol din legislația țării nu impune ca acesta să aibă loc înainte ca Parlamentul să acționeze, iar legiuitorii nu sunt obligați să ia vreo decizie în urma rezultatelor votului.

Militanții LGBT care fac presiuni pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex ar fi dorit ca votul asupra acestei chestiuni să fie dat direct în Parlament, unde aleșii nu sunt constrânși să se supună liniei partidului. Două asociații pro-homosexualitate au depus recursuri la Înalta Curte împotriva  votului prin corespondență, reclamând faptul că Biroul Australian de Statistică, responsabil de organizarea acțiunii, nu este împuternicit. În plus, au acuzat guvernul de la Canberra că și-a depășit drepturile legale prin alocarea a 122 de milioane de dolari (81 de milioane de euro) pentru a finanța această consultare la nivel național,  fără a avea aprobarea Parlamentului.

Curtea Supremă  a respins însă cele două apeluri. Decizia magistraților a fost salutată de premierul liberal Malcolm Turnbull, care s-a declarat din primul moment în favoarea legalizării căsătoriei homosexualilor, dar a trebuit să se confrunte cu aripa conservatoare a partidului din care face parte și care nu admite sub nicio formă ideea legalizării. „Îi încurajăm pe toți australienii să voteze la această consultare”, a afirmat premierul Turnbull în fața Parlamentului, subliniind că el va vota „DA”.

Decizia privind organizarea votului privind corespondență a dat naștere unor polemici aprinse la nivel național, împărțind clasa politică și societatea în două. Inițiativa premierului a întâmpinat critici dure și îndemnul la un vot „împotrivă” chiar din partea colegilor lui Turnbull din Partidul Liberal. Eric Abetz, senator liberal, le-a cerut susținătorilor săi de pe Twitter să dea un vot negativ: „Să spunem NU corectitudinii politice”.

Abetz este cunoscut ca un apărător al familiei tradiționale, promovând Coaliția pentru Căsătorie, organizație care se opune oricăror modificări aduse Legii Căsătoriei și care a taxat acest vot drept un  „referendum privind libertățile și educația sexuală radicale”.

Procurorul general al Australiei, George Brandis, a respins această caracterizare negativă a votului, declarând că este un „sondaj care va încerca să determine opinia poporului australian cu privire la întrebarea: „Ar trebui schimbată legea pentru a permite perechilor de același sex să se căsătorească ?”

Alegătorii vor începe să primească buletinele de vot prin poștă săptămâna viitoare, iar rezultatele consultării nu sunt așteptate mai devreme de luna noiembrie.

În cazul în care australienii vor spune DA în număr covârșitor, Parlamentul va organiza un așa numit „vot liber”, permițând legiuitorilor să voteze conform propriei conștiințe asupra legalizării căsătoriei între persoane de același sex, și nu să se alinieze la directivele partidului.

Dacă tabăra NU va fi mai numeroasă, lucrurile vor rămâne ca și până acum: Legea Căsătoriei nu se va modifica.

Sursa: New York Times
Traducerea și adaptarea: ActiveNews.ro

Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button