Marxism culturalteoria genului

Pe ce bec a călcat cu adevărat fostul secretar de stat Vasile Șalaru?

 

de Anca Mironescu

În ordinea cronologică, filmul evenimentelor arată astfel:

Prima zi, marți, 20 octombrie: Are loc o conferință de presă la Deva, în care Vasile Șalaru, secretar de stat la Ministerul Educației, spune:

O integrare mai ușoară în societate prin atitudine, prin ținută, prin a învăța ceea ce școala nu ne învață. Nu fizică, chimie, matematică, că asta elevii noștri sunt învățați bine. Nu sunt învățați să calce frumos pe stradă. Eu aș vrea să văd o elevă de clasa a XI-a, a XII-a, mergând frumos pe tocuri, dansând vals sau tango, știind să fie o gazdă bună, dovedind cultură prin ceea ce citește, prin limbile străine pe care le vorbește. (…)

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Mai în glumă, mai în serios, eu cred că spatele drept, pieptul bombat și privirea înainte contează mai mult și optimismul pe care îl exprimă un tânăr îl ajută să privească altfel viața.

A doua zi, miercuri, 21 octombrie: O ziaristă de la Glasul Hunedoarei relatează episodul decupând cu foarfeca ideologiei gender declarația și începându-și articolul astfel:

Declarații halucinante, ieri, la Deva, făcute de secretarul de stat în Ministerul Educației, Vasile Șalaru (ALDE). Acesta a susținut că dorește să introducă în școli cursuri în care fetele să învețe să «meargă frumos», «să știe să fie gazde bune» și «să învețe cum se servește ceaiul». La sfârșitul conferinței de presă, oficialul a declarat că elevele ar trebui să se ghideze după următorul enunț: «Pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții».

De fapt, cuvintele spuse de secretarul de stat după încheierea conferinței de presă, în timp ce ieșea din sala unde a avut loc, sunt cu totul altele!

În ideologia gender, tot ce ține de distincția masculin-feminin înseamnă discriminare, sexism, inegalitate de șanse, Evul Mediu, inferioritatea femeii și toate celelalte calificative ale limbajului de lemn gender. Ideologia gender susține că feminitatea femeii și masculinitatea bărbatului nu sunt daturi naturale care trebuie consolidate în dezvoltarea persoanei, ci constructe sociale, clișee care trebuie depășite, deoarece, conform teoriei neomarxiste, acestea ar perpetua menținerea femeii într-o stare de inferioritate, atribuindu-i un anumit tip de roluri în familie și societate. Formulele „stereotipuri de gen”, „roluri de gen” sunt menite să incrimineze pe cei care cred altfel.

Ca urmare, pe pagina ziarului se adună comentarii insultătoare și instigatoare la ură la adresa oficialului, iar ideologii gender din media centrală și ONG-urile gender cer demisia, preluând lectura „colegei” de la Hunedoara.

Secretarul de stat declară că a fost citat mincinos dar că, pentru a proteja Ministerul Educației, își înaintează demisia de onoare.

A treia zi, joi, 22 octombrie: Ministrul Sorin Cîmpeanu anunță că Vasile Șalaru și-a înaintat demisia „pentru a nu afecta sistemul de învățământ din România într-o manieră și mai apăsată, în condițiile în care știm cu toții cu câte probleme ne confruntăm”.

Vasile Șalaru, într-o altă conferință de presă, a reiterat declarațiile de la Deva, plecând de la susținerea educației nonformale:

Este normal ca elevii să urmeze una-două ore pe semestru în care să învețe despre monografia localității și județului în care se nasc și învață și, de asemenea, cei de vârste mari, de clasele a XI-a, a XII-a, să aibă și o educație care să le permită să se integreze mai ușor în viață. (…) Nu cred că este o rușine să spunem – și nu cred că ar trebui să ne ascundem după deget – că avem nevoie în viață de o ținută corespunzătoare, că avem nevoie să știm să ne îmbrăcăm nu neapărat ca la club, ci ca pentru o recepție. Nu cred că este o rușine să știm să dansăm vals sau tango, iar atunci când mergem pe stradă să avem o poziție a corpului demnă, cu pieptul înainte, – așa cum se spune sau cum mi se spunea mie la orele de Educație fizică încă din clasa I și să privești înainte – să privești în ochi omul cu care vorbești. Dacă asta este o greșeală atunci, logic, plătesc pentru asta.

A patra zi, vineri, 23 octombrie: Apare și înregistrarea video (min. 13.15 – 15.05), care atestă clar că nici vorbă de „pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții”. În realitate, secretarul de stat s-a exprimat decent, iar spusele sale trimit simbolic nu doar la mersul pe stradă, ci la o întreagă atitudine în viață care ar trebui să le fie insuflată tinerilor.

Nici măcar nu fusese vorba de o scoatere din context, ci de minciună totală în respectiva relatare jurnalistică.

Cum a fost posibil ca știrea falsă a unui ziarist lipsit de deontologie să determine demisia un secretar de stat în doar câteva ore?

Dacă fostul secretar de stat ar fi fost acuzat de corupție, de plagiat, ar fi durat mult și bine până când, eventual, și-ar fi dat demisia. Dar acuza a privit un delict de opinie în privința căruia, precum în comunism, nu mai este necesară dovedirea, e suficientă acuzarea.

Dacă demisia secretarului de stat Vasile Șalaru ar fi fost solicitată pentru că a fost nepoliticos, necivilizat, bădăran, lipsit de eticheta necesară unui secretar de stat în Ministerul Educației ar fi fost foarte normal – dar numai dacă se și dovedea că a fost așa. Din păcate, nu acestea au fost criteriile.

Coaliția pentru Egalitate de Gen – formată din CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA – Societatea de Analize Feministe, Asociația Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Asociația Front (Feminism România), Centrul Filia, Asociația EMA din Brașov, Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP),  Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) și Asociația Plural – a susținut clar în scrisoarea în care a solicitat demisia: declarațiile secretarului de stat ilustrează „existența în Ministerul Educației a unor atitudini și tendințe” care contravin convenției CEDAW (Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor) – ratificată de România – cât și prevederilor Convenției Consiliului Europei pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice – pentru care guvernul a aprobat recent proiectul de ratificare.

Dar care sunt prevederile CEDAW?

Recomandările Comitetului Convenției CEDAW la rapoartele de țară depuse de România au subliniat în repetate rânduri eliminarea „stereotipurilor de gen” din educație. Totodată, Convenția Consiliului Europei cere statelor membre să ia „măsurile necesare pentru a promova schimbările în modelele sociale și culturale de comportament al femeilor și bărbaților, în vederea eradicării prejudecăților, obiceiurilor, tradițiilor și a altor practici, care sunt bazate pe ideea inferiorității femeilor sau pe roluri stereotipe pentru femei și bărbați” (Art. 12).

Iar scrisoarea prin care Coaliția pentru Egalitate de Gen cere demisia fostului secretar de stat arată că declarațile acestuia „contribuie la tratarea femeilor care (sic!) obiecte sexuale și la perpetuarea rolurilor tradiționale de gen din societate”.

În declarațiile fostului secretar nu apare ideea inferiorității femeilor. Cât despre preocuparea pentru tratarea femeilor ca obiecte sexuale, e de mirare că este invocată acum, deoarece aceasta lipsește de obicei din tematica organizațiilor tributare ideologiei gender, majoritatea lor fiind susținătoare ale legalizării prostituției și pornografiei, practici care degradează și devalorizează femeia (condițiile pe care aceste organizații le cer în privința respectivei legalizări nu schimbă raportarea la femei ca obiecte sexuale!).

Coaliției pentru Egalitate de Gen i s-au alăturat și câteva importante organizații de tineret. Este vorba despre Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Tineretului din România și Asociația Elevilor din Constanța, organizații care în ultima perioadă cosemnează „la pachet” sau se alătură inițiativelor activiștilor gender. Acestea au cerut și ele demisia oficialului pentru… delict de opinie, pe aceleași criterii gender: „Am ieșit din Evul Mediu de câteva sute de ani. (…) E cazul să eliminăm total din sistemul educațional toate prejudecățile, preconcepțiile și stereotipurile sexiste și să promovăm egalitatea de gen, echitatea și toleranța” (Vlad D. Cherecheș, ANSOR); „este intolerabil ca în România secolului XXI încă să ne lovim de preconcepții, de sexism, de viziunea potrivit  căreia competențele necesare unei persoane de sex feminin dezvoltate în învățământ sunt inferioare celor necesare unei persoane de sex masculin” (Horia Onița, CNE).

Așadar, motivația fundamentală a cererii demisiei rămâne „perpetuarea rolurilor de gen din societate”.

Problema nu este că fostul secretar a folosit un limbaj neadecvat (atunci sau în trecut), ci că el a spus: „Eu aș vrea să văd o elevă de clasa a XI-a sau a XII-a mergând frumos pe tocuri, dansând vals sau tango, știind să fie o gazdă bună”. Și că fostul secretar vede o valoare în „educația de pension” – a se citi educația pentru eleganță și bune maniere – și ar vrea ca aceasta să se regăsească în cadrul sistemului educațional actual.

Așadar, becul pe care secretarul de stat a călcat și a scurtcircuitat ideologia gender este faptul că el consideră că fetele trebuie să învețe să fie doamne în sensul înalt al cuvântului. A fi bădăran este nimica toată pe lângă delictul de opinie! Și, precum în comunism, doar acuzația de deviaționism este suficientă ca să fii exclus de la putere, fără a fi nevoie ca aceasta să fie probată.

De ce nu a reacționat niciun autor de blog sau ONG care au cerut demisia, după postarea înregistrării video și verificarea declarațiilor?

Ca în orice sistem totalitar, pedepsirea celor nevinovați de către activiștii gender face parte din strategia de intimidare a posibililor contestatari: dacă acesta nevinovat a pățit așa, îți dai seama ce vei păți dacă te vei face vinovat față de ideologia gender?

Până acum, diferite instituții românești de cel mai înalt nivel au acceptat, în numele modernității, elemente ale ideologiei gender, inclusiv în educație – e drept, cu pași mai mici decât ar vrea activiștii de serviciu. Au făcut-o fără să înțeleagă consecințele limbajului de lemn care se livrează ca obligatoriu pentru cine vrea să fie modern. Dacă răul se poate descoperi și practica și în prezent, aceasta nu îl face modern și nu face din el în mod obligatoriu un progres.

Poate că și fostul secretar de stat se gândește acum, precum „tovarășii de drum” pedepsiți de comuniști pentru deviaționism, că totuși a greșit el ceva, nu se poate să se înșele activiștii gender… Până la urmă, își va da seama de gravitatea gestului său când va înțelege că a fost similar cu cel al unui secretar în Ministerul Educației care ar fi propus elevilor din anii `50, în plină consolidare a comunismului, cursuri de antreprenoriat.

Important este ca cei din Ministerul Educației să înțeleagă că ideologia gender are capacitatea de a afecta educația românească la fel cum a afectat-o ideologia comunistă în anii `50.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button