educaţie sexuală

Opinia unei eleve despre gustul mai mult decât amar al unei ore de educație sexuală

Material primit pe adresa stiripentruviata@gmail.com. Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiecte de actualitate scriindu-ne la această adresă.

Încep prin a vă mărturisi că mă simt de-a dreptul scârbită, revoltată de o oră pe care am avut-o astăzi. Am simțit să vă scriu despre asta, ca să îmi descarc sufletul de amarul ce a intrat în el…

În timpul orelor de curs, câteva studente la medicină au venit în liceu să ne vorbească, evident, despre educația sexuală, pornind direct cu afirmația care pe mine m-a înfiorat până-n adâncul firii: „Noi, fetele, ar trebui să schimbăm lumea, nu scutece”. De când cu toată discuția asta în școli despre sexualitate, se consideră că toată lumea, toți studenții care au trecut cu cel mult 2-3 ani de adolescență știu să educe când, de fapt, împărtășesc doar opinii. Și nu e vina lor, ci a celor care îi trimit în mijlocul elevilor într-un asemenea mod.

Dar eu mă întreb ce mai poate să înțeleagă un elev?! Săptămâna trecută au venit trei studente să ne explice și să susțină că ar fi bine să avem răbdare până după căsătorie, atât din punct de vedere medical, cât și spiritual, iar astăzi au venit alte câteva să ne povestească despre cum se pune prezervativul, să ne arate imagini care mi-au făcut greață, să ne vorbească despre toate metodele contraceptive și de ce trebuie să le folosim și în special despre avort, că „e bine să beneficiem de ceea ce ne pune la dispoziție era în care trăim, că nu mai suntem în perioada comunistă”. Dacă naștem un copil handicapat, cum să nu facem avort?! Că el nu e o ființă vie decât după 3-4 luni.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

E bine să ne începem viața sexuală când ne dorim, numai să folosim metode contraceptive. Știți ce cred eu? Promovează plăcerea, nimic științific explicat până la capăt, lămuritor! Adică ești trimis tu, în anul 1-2 de facultate să îmi explici de metodele contraceptive și să începi să îmi spui cu amuzament maxim: „Faceți cum vreți, dar nu aveți încredere în bărbați! Verificați prezervativul înainte și după! Nu știu despre metoda asta, eu pe asta nu am folosit-o…” Păi chiar crezi că pe mine mă interesează, ca ascultător al tău, cum îți petreci tu viața sexuală? Vrei să mă convingi că trebuie să am grijă, să mă feresc cum pot mai bine, sau să-mi stârnești curiozitatea de a încerca?!

Și, dacă tot am deschis subiectul explicațiilor „științifice”, nu pot înțelege de ce nu îmi explici și că nu e sănătos pentru mine, pentru corpul meu, să îmi încep viața sexuală la o vârstă fragedă?! De ce nu îmi explici totul până la capăt și îmi trezești doar curiozitatea și conștiința că e bine să omor copilul care e în mine?! De ce vii cu scuze: „Ah, e inconștiență la adolescente, trebuie metode contraceptive sau avort…”?!

De ce nu încerci să îmi trezești conștiința că e mai bine și mai sănătos să încerc să stau cât pot mai departe de asta?! De ce nu îmi prezinți riscurile, consecințele biologice, psihologice care EXISTĂ…?! De ce nu vii TU informat în profunzime, să fii capabil să mă lămurești? De ce îți permiți și de ce accepți, dacă ești trimis, să umbli în licee cu strictul care ți se predă la facultate, când ar trebui să știi bine că pe unde umbli se poate să mai întâlnești și gânditori cu opinii diferite, care sunt însetați după explicații sănătoase?! De ce vii cu dorința de a influența prin afirmații ca: „Începeți când vreți, eu sunt de acord și cu avorturile, numai aveți grijă să nu luați boli”?!

Cum poți să iei lucrurile astea în râs, să vii să mă sfătuiești, tot cu amuzament, pe mine, ca fată, că e bine să umblu tot timpul cu un prezervativ în buzunar și să îl pun eu partenerului, să-l verific dacă stă bine, să nu se rupă…?! Care e, de fapt, scopul cu care umbli în școli cu astfel de prezentări superficiale, incomplete, având informații pe care le pot întâlni și eu, fără ajutor, doar dacă-mi deschid facebook-ul, că tot ni se bagă pe gât din toate părțile educația sexuală?! Să îmi explici sau să mă convingi că e bine să fac sex?

CUM, dar CUM(!!) poți să vii, tot cu amuzament, să îmi spui că fetele pot să întrețină acte sexuale câte și de câte ori vor într-o zi, că rezistă mult mai mult ca bărbații?! CINE e cel sau cei care vă lasă și vă trimit, fraților, să porniți caravană de prezentare, studenți în ani incipienți, în licee din județ cu o astfel de pregătire superficială, puerilă, fără finalitate concretă și care unora care mai și gândesc câteodată le lasă un sentiment de scârbă?! Cum se poate lăsa să intre în fața elevilor cu informații transmise strict științific, incomplet, cum se poate să nu se aprofundeze de-a binelea, să nu se afle alte puncte de vedere, de la oameni, doctori cu experiență, opinii din toate domeniile, pentru a ajunge la ceva concret?! Cum poate fi lăsat singur un student cu o pregătire superficială, din punctul meu de vedere, să prezinte ceva de o asemenea importanță la sute de elevi?! Și întrebările mele ar continua…

Nu neapărat pentru că sunt crescută și formată într-un mediu creștin, ci pentru că mă marchează superficialitatea cu care sunt tratate niște lucruri ATÂT de importante despre care toată lumea crede că știe să vorbească, transmițând niște informații neclare, fără contur, neaprofundate, cu un conținut doar al plăcerii… iar consecințele reale te lasă să le simți singur, atunci când nu mai poți face nimic… Boală fizică și sufletească, psihologică… tortură a minții și a sufletului… Despre riscurile astea nu vorbește nimeni?? Sau, dacă se vorbește, se trece atât de fugitiv, aproape insesizabil… De ce nu ni se prezintă concret totul, de la cap la coadă, cu cauze și efecte? De ce, dacă tot vor să ne ajute?

În momentul în care ai fost trimis cu astfel de discuții, pe mine, ca elev care cred că gândesc ceva, dar poate că sunt nepus în temă cu ceea ce înseamnă educația sexuală și nu am o părere cât de cât stabilă despre asta, m-ai pierdut de tot.

De când cu educația asta sexuală, NE SUFOCĂ cu prezentări și informații transmise de către oameni total nepregătiți în această direcție, care vin să arate niște slide-uri și să își expună, în cele mai multe dintre cazuri, opinii diverse, pentru că, în afara discuțiilor despre metodele contraceptive, boli și ce mai conțin slide-urile alea, informațiile transmise nu seamănă între ele, de la o prezentare la alta. Și cine sunt lăsați să ne explice despre sexualitate? Câțiva studenți de 20, 21, 22 de ani, care vin să se adreseze adolescenților cu „voi”, ca și cum ei ar fi mult experimentați în viața de adult?! Bun, e ok, să zicem… Dar trimite-i informați, pregătiți, capabili în adevăratul sens, că tot îi trimiți de la medicină, că nu e jucărie ceea ce vorbesc… Dar pe cine mai interesează…?!

Nu e de râs! E de urlat de durere! Dacă eu, elev de liceu, am reușit să îmi dau seama de aceste lucruri… Mă întrebam la un moment dat, dacă eu am fost înfiorată de-a dreptul de ceea ce am văzut la aceste prezentări, ce ar putea simți un copil din ciclul primar, căruia voiau și cred că vor în continuare să-i introducă educația sexuală…? Păi nu-i rupi tu lumea și curăția din suflet?! Nu-i spulberi tu copilăria și inocența?! Nu-i furi tu, din momentul acela, visarea și libertatea de a se desprinde de urâtul celor mari?!

Atât de multe aș mai scrie…! Dar închei. Am un gust… mai mult decât amar…

Citește și Studiu, SUA: Tot mai mulți adolescenți își păstrează fecioria. Family Research Council: Politicile publice în educație au presupus exact contrariul și i-au expus pe tineri la comportamente de risc


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button