avortlibertate de conștiință

O moașă alungată din spitalele suedeze pentru că refuză să facă avorturi își duce cazul la CEDO: „Cineva trebuie să fie și de partea copiilor, cineva trebuie să lupte pentru dreptul lor la viață”

142605

ActiveNews.ro, 12 aprilie 2017

În 2013, cazul ei apărea în presa din Suedia, care se împărțise în tabere pro și contra. Ellinor Grimmark, moașa care a refuzat să facă avort unei paciente, punând mai presus de job libertatea de conștiință, a pierdut procesul cu justiția din țara sa, iar acum vrea să se adreseze CEDO.

Refuzând să protejeze libertatea de conștiință, Curtea de Apel din Suedia a constatat că moașele nu pot avea dreptul la alegere. Hotărârea instanței suedeze contravine însă legislației internaționale care protejează libertatea de conștiință pentru medici și personalul medical. Așa că, Ellinor Grimmark, moașa refuzată la angajare de mai multe clinici, pentru că nu a vrut să facă un avort unei paciente,  își va duce cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Curtea de Apel nu a reușit să protejeze dreptul fundamental a lui Ellinor Grimmark la libertatea de conștiință, în ciuda protecțiilor legale clare care există în Dreptul Internațional. Unii au încercat să spună că acest caz reprezintă o încercare de a asmuți un drept al omului împotriva altuia. Dar, singura persoană ale cărei drepturi au fost încălcate este Ellinor Grimmark”, a declarat Robert Clarke, director european al ADF International, organizație cu statut consultativ la ONU.  Acesta a precizat că „tocmai dorința de a proteja viața determină multe moașe și asistente medicale să aleagă această meserie. În loc să oblige moașele care au nevoie de un loc de muncă să facă anumite lucruri, statul ar trebui să protejeze convingerile morale ale personalului medical”.

Iar pentru cei care uită, Clarke le aduce aminte că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei susține că „nici o persoană, spital sau instituție nu poate constrânge, nu poate trage la răspundere sau discrimina, în orice fel, pe cineva care refuză să facă sau să ajute la efectuarea unui avort”.

După decizia ei din 2013, trei clinici din Suedia au refuzat să o angajeze, așa că Ellinor Grimmark s-a adrsat justiției. Care însă a constatat, în 2015, că nu i-a fost încălcat în niciun fel libertatea de conștiință ba chiar a menționat că „În Suedia trebuie să fie garantat dreptul efectiv al femeilor la avort”. Ca și cum nu era suficient, moașa a fost obligată să plătească statului suma de 100.000 de euro, reprezentând cheltuieli de judecată.

Indiferent de cum se va finaliza acest caz, un lucru este cert: decizia lui  Ellinor Grimmark a reușit să fisureze un zidul uriaș al tăcerii care s-a înălțat în Suedia, in ultimii ani, în privința avorturilor practicate pe bandă rulantă.

„Ca moașă vreau să apăr și să salvez, cu orice preț, viața. Noi, suedezii care lucrăm în domeniul sanitar, ar trebui să fim obligați să luăm parte la procedee medicale care duc la curmarea vieții, în primul stadiu sau în cel final? Cineva trebuie să fie și de partea copiilor, cineva trebuie să lupte pentru dreptul lor la viață”, a declarat Grimmark într-un interviu pentru cotidianul Aftonbladet.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button