prostitutietrafic de persoane

Mama unei tinere omorâte în Germania de un proxenet român: „Şi pe mine m-a luat poliţia în râs, aşa cum s-a întâmplat cu părinţii fetei din Caracal“

Adevarul.ro informează că mama unei tinere din Prahova care a fost forţată să se prostitueze şi apoi ucisă de un proxenet român într-un bordel din Germania, a fost tratată și ea tratată de poliţiştii din Prahova la fel cum polițiștii din Olt i-au tratat pe părinţii fetelor răpite și duse la Caracal.

Povestea Ioanei Condea, tânăra care a murit în ianuarie 2019, după ani de suferinţă pe un pat de spital din Koln, este cunoscută. Ioana a fost torturată de proxenetul român pentru că refuza să se prostitueze. Loviturile primite au transformat-o în legumă, iar timp de patru ani a zăcut în comă, dependentă de aparate, într-o clinică privată din Germania.

Fata a murit departe de ţară, de copilul pe care îl lăsase acasă şi de părinţii care nu au avut puterea şi ştiinţa să lupte cu indolenţa autorităţilor române, cu procedurile greoaie care favorizează infractorul, nicidecum victima.

MAMA IOANEI A CERUT AJUTORUL POLIŢIŞTILOR ROMÂNI DE DOUĂ ORI

Ceea ce se cunoaşte mai puţin este că şi în acest caz poliţiştii au tratat cazul cu superficialitate. Graţiela Condea, mama Ioanei, a fost de două ori la Poliţie pentru a cere ajutorul. Ştia că fiica ei este sechestrată de un proxenet român în Germania, avea adresă, nume, fotografii, mărturia unei alte fete care reuşise să evadeze din infernul din Koln, dar toate acestea nu au fost suficiente pentru ca autorităţile din România să facă ceva pentru salvarea Ianei.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Fata, de fel din comuna prahoveană Poiana Câmpina, a plecat în Germania la vârsta de 19 ani, la invitaţia unei foste colege de liceu care îi promisese un loc de muncă, într-un azil de bătrâni. A plecat din România în data de 13 martie 2014, iar părinţii ei au fost cei care au condus-o la autocar. Toţi trei visau la un viitor mai bun pentru copilul tinerei care abia se născuse.

 Din ziua în care a plecat, Ioana a dispărut pur şi simplu. Nu trimitea bani în ţară, iar la telefon nu răspundea. Au fost câteva apeluri, foarte scurte, în care Ioana vorbea aproape monosilabic şi nu răspundea la întrebările fireşti ale mamei, dacă îi este bine, dacă vrea să vină acasă etc. Graţiela Condea spune că în puţinele dăţi când a vorbit cu fiica ei la telefon, auzea în permanenţă o voce de bărbat care ”îi sufla” ce să vorbească, iar totul se rezuma la: ”sunt bine, mi-e dor de copil”. 

Femeia şi-a dat seama că ceva nu este în regulă, iar suspiciunile ei s-au adeverit odată cu întoarcerea în ţară a unei alte tinere, prietenă cu Ioana. Această fată i-a povestit Graţielei Condea că Ioana nu are grijă de bătrâni în Germania, ci este forţată să se prostitueze. Ambele femei au mers la Poliţia Câmpina şi au cerut ajutor.

„Ea a plecat pe 13 martie 2014, iar eu am aflat în Săptămâna Mare a Paştelui că nu este bine şi m-am dus la Poliţie. Domnul Banu Robert se numeşte poliţistul din Câmpina la care am fost. M-am dus de două ori la Poliţia din Câmpina. Prima dată m-am dus împreună cu fata din Germania care a reuşit să scape de acolo şi a venit la mine să-mi arătate poze. Le-am dat adresa din Germania, le-am dat număr de telefon de acolo, le-am dat numele proxenetului. El era căutat în România, pentru că avea puşcărie de făcut. Sigur îl ştia poliţia pe acest Robert Tănase care mi-a omorât fata. Poliţistul nu trebuia decât să sune acolo în Germania. M-a luat în râs, exact cum i-au luat şi pe părinţii din Caracal. <<De unde ştii, doamnă, că nu face de bunavoie!>>, aşa mi-au zis. Ştiam că nu s-a dus de bunavoie, pentru că dacă era liberă, poate trimitea şi ea un ban acasă la copil, că pentru el plecase, poate asvea şi ea dreptul să vorbească la telefon, nu păzită aşa cum s-a întâmplat. M-am dus şi a două oară la Poliţia din Câmpina şi tot aşa au râs. Chiar mi-aş dori din suflet să dau cu ochii cu acel poliţist Banu. Şi a doua oară când m-am dus i-am spus. Ce aşteptaţi? Să-mi omoare copilul? Şi exact asta s-a întâmplat”, povesteşte Graţiela Condea.

Ioana Condea, după bătiaia luată de la proxenet. Era paralizată şi abia îţi putea mişca mâinile şi capul. Nu mai putea vorbi şi era hrănită artificial FOTO Arhiva personală

Concret, mama Ioanei a sesizat Poliţia din Câmpina că fiica ei este sechestrată în Germania în aprilie 2014. Poliţiştii aveau adresa unde se află fata, numele bărbatului care o forţa să se prostitueze, numărul de telefon şi mărturia unei victime care reuşise să evadeze. Robert Tănase, proxenetul, nu era un necunoscut. Avea antecedente penale. Fusese anchetat de către DIICOT Ploişeti într-un dosar care viza o grupare de proxeneţi care acţiona pe raza localităţii Floreşti, comună care se afla în aria de competenţă a Poliţiei Câmpina. 

PROXENETUL A FOST LIBER SĂ FACĂ CE A VRUT

Robert Tănase (foto jos) era dat în urmărire internaţională de la începutul anului 2014 pentru că se sustrăgea unei condamnări definitive la închisoare. Deşi era foarte activ pe Facebook (posta frecvent fotografii cu el în spaţii care puteau fi identificate, fotografii chiar şi cu maşina lui cu numerele de înmatriculare la vedere), poliţiştii nu l-au prins.

Din aprilie 2014 şi până în august acelaşi an, Robert Tănase a fost liber să facă bani pe spatele fetelor pe care le forţa să se prostitueze în moteluri aflate în zone rău famate fie în Koln, fie în Leipzig. Fetele lui Tănase, inclusiv Ioana, erau fotografiate în ipostaze indecente, iar imaginile erau postate pe site-uri dedicate unde existau şi date de contact. Aceste informaţii au fost prezentate inclusiv poliţiştilor prahoveni, iar mărturia tinerei care fugise din Germania ar fi trebuit să fie o dovadă certă că la mijloc nu este doar o bănuială a unei mame îngrijoate.

La începutul lunii august, mama Ioanei Condea este contactată de autorităţile din Koln. A fost anunţată atunci că fiica ei se află în stare gravă la un spital din Germania. Fusese găsită într-o cameră de motel din Koln, inconştientă, cu multiple urme de suferinţă pe corp şi o rană gravă la cap. 

Faptul că medicii au descoperit răni cictatrizate pe corpul Ioanei, dovedeşte că fata fusese torturată o lungă perioadă de timp. Rănile vindecate deja la momentul la care a fost găsită inconştientă în motel nu erau doar de la vânătăi sau zgărieturi banale, ci de la arsuri produse de o substanţă chimică (acetonă, s-a dovedit ulterior). Ioana fusese arsă cu acetonă chiar şi în zona genitală. Săptămâni la rând poliţiştii din Germania au încercat să afle cine este autorul faptei.

Abia în data de 5 decembrie 2014, la patru luni după ce a ucis-o pe Ioana, proexenetul român a fost prins de poliţiştii germani cu sprijinul poliţiştilor români.

Robert Tănase nu se ascundea de poliţie, deşi era dat în urmărire internaţională. Se fotografia în locuri uşor de identificat, iar fotografiile erau postate ulterior pe contul de Facebook FOTO facebook

Cooperarea între cele două poliţii şi succesul prinderii principalului suspect de tentativă de omor, cum a fost încadrată fapta atunci, a venit mult prea târziu pentru tânăra româncă. Ioana Condea, aşa cum am precizat, a murit după patru ani de suferinţă. Robert Tănase a fost condamnat iniţial la şapte ani de închisoare, dar acum urmează să fie rejudecat pentru că încadrarea faptei comise de el în august 2014 s-a schimbat din tentativă de omor în omor, odată cu decesul victimei.

”L-AŞ ÎNTREBA PE POLIŢISTUL CARE A RÂS DE MINE DACĂ ARE ŞI EL COPII”

La exact şase ani de când a primit cumplita veste că fiica ei a fost găsită aproape moartă în Germania, Graţiela Condea retrăieşte în aceste zile coşmarul văzând că la Caracal, alţi părinţi trec şi ei prin ceea ce a trecut ea.

”Ceea ce s-a întâmplat la Caracal a păţit fata mea! Poliţia Română n-a făcut nimic nici atunci când cu Ioana, nici acum, la Caracal şi nici n-o să facă vreodată, ascultaţi-mă ce vă spun eu! Pentru că văd câtă suferinţă au şi oamenii aceia, părinţii Alexandrei, părinţii Luizei şi sunt luaţi în râs, aşa cum m-au luat şi pe mine. Şi tot nu se mişcă şi tot nu face nimeni nimic! L-aş întreba pe poliţistul care a râs de mine, dacă are şi el copii, în special fată, şi, dacă i s-ar întâmpla şi lui ceea ce mi s-a întâmplat mie, ce-ar face dacă l-ar lua cineva în râs cam cum m-a luat el pe mine?”, se întreabă Graţiela Condea.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


2 Comments

  1. Nu au frica de Dumnezeu.
    Această feneie a fost o proastă, pentru ca ea trebuia sa ia legatura direct cu poliția din Koln.
    Ceva e putred în treaba asta.
    Cealalta fata, cznd a scapat de proxenet, DE CE NU S-A DUS DIRECT LA POLITIE IN KOLN, DE CE A VENIT IN ROMÂNIA???

  2. Fata aia a dus-o pe Ioana în schimbul libertății ei,eu asa cred,iar polițiștilor romani sa le fie rusine,nu isi fac si nu isi vor face treaba niciodata ca cei din occident,iar criminalului închisoare în chinuri pe viață,nu 7sau 10ani.!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button