avort

Întoarcerea la avort / „Avortul, ultima exploatare a femeii” (24)

fundal site v1.0

Întoarcerea la avort

La finele anilor 1960, aceste schimbări de atitudine au dus la relaxarea legilor statale privitoare la avort. Spre deosebire de predecesoarele lor, feministele de acum erau recrutate de bărbați, cu scopul de a sprijini avortul.

Legislația avortului s-a îmblânzit în 1967, când statele Colorado, California și Carolina de Nord au adoptat toate o legislație-model care legaliza avortul în caz de sarcini apărute după viol sau incest, în situații care puneau în pericol viața mamei și în cazuri în care fătul avea handicap grav. Alte nouă state aveau să pună în aplicare legi similare în 1970: Arkansas, Delaware, Gerogia, Kansas, Maryland, New Mexico, Oregon, Carolina de Sud și Virginia [102].

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Primul stat care a oferit avort fără nicio restricție a fost New Yorkul, în 1970. Avortul era legal acolo în primele 24 de săptămâni de sarcină. Curând, au urmat Hawaii, Alaska și Washington. Un an mai târziu a început procesul în faimosul caz Roe vs. Wade. Când s-a dat verdictul, în 1973, toate legile statale care reglementau avortul au fost lovite de nulitate, iar avortul la cerere a devenit standardul în toate cele 50 de state americane.

Cursa pentru legalizare

Cum s-a realizat legalizarea atât de rapidă a avortului? Cum s-a ajuns de la prohibiția aproape absolută la legalizarea avortului la cerere în întreaga Americă?

Dr. Bernard Nathanson, figură proeminentă a mișcării de promovare a liberalizării avortului, ne pune pe tavă strategia din spatele acestei schimbări.

La un dineu din 1967, el l-a cunoscut pe ziaristul Lawrence Lader, pe care feminista Betty Friedan avea să-l numească „părintele mișcării pentru dreptul la avort” [103]. Cei doi și-au descoperit pasiunea comună pentru avort. „Am început să stăm de vorbă, iar conversația a durat vreo opt ani”, își amintește Nathanson. „În tot acest timp, stat după stat și-a abolit legea împotriva avortului, s-a tras linie între cei pro- și cei anti-avort, iar bătălia a început.” [104]

El a fondat, împreună cu Lader, NARAL (inițial denumită Asociația Națională de Respingere a Legilor Avortului, iar acum cunoscută ca NARAL Pro-Choice America), organizație care a devenit vârful de lance în lupta pentru legalizarea avortului la cerere. Nathanson își amintește că Lader l-a întâlnit „la momentul potrivit”:

„Mă supărau pericolul pe care îl reprezentau avorturile ilegale și trecusem de la deziluzie la cinism și apoi la furie cu privire la ipocrizia din afacerea cu avorturi… Lader nu și-a ascuns niciodată scopurile radicale, ce constau din abolirea totală a restricțiilor… Nu părea momentul pentru o analiză minuțioasă a chestiunilor” [105].

NOTE:

[102] Leslie J. Reagan, When Abortion Was a Crime: Women, Medicine, and Law in the United States, 1867-1973 (Berkeley, Calif.: University of California Press, 1997), p. 222, v. nota 15 pentru lista statelor. V. și Sarah Kliff, „CHARTS: How Roe v. Wade changed abortion rights”, WashingtonPost.com, 22 ianuarie 2013. http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2013/01/22/charts-how-roe-v-wade-changed-abortion-rights/

[103] Douglas Martin, „Lawrence Lader, Champion of Abortion Rights, Is Dead at 86”, New York Times, 10 mai 2006. http://www.nytimes.com/2006/05/10/nyregion/10lader.html?_r=1&

[104] Bernard Nathanson, The Hand of God (Washington, D.C.: Regnery, 1996), p. 86.

[105] Bernard Nathanson, Richard N. Ostling, Aborting America (Garden City, New York: Doubleday, 1979), p. 31.

Pe 8 decembrie 2014, ProValori Media a lansat a lansat cartea Avortul, ultima exploatare a femeii, de Brian E. Fisher, fondatorul organizației americane Online For Life, care, de la înființarea ei, în 2007, a salvat de la avort peste 2.000 de copii.

Acest volum, dintr-o perspectivă originală și provocatoare, pune în discuție tocmai drepturile femeii și ale copilului nenăscut, explorând rolul bărbaților în impunerea și răspândirea practicii avortului în cea mai puternică națiune din lume și apoi în alte țări.

Pe parcursul mai multor săptămâni ne propunem să vă prezentăm fragmente din acest volum.

Cartea “Avortul, ultima exploatare a femeilor” se poate achiziționa de la Librăria bizantină, din rețeaua de librării Supergraph și online de pe site-ul Librăriei Sophia.

De asemenea, cartea este disponibilă și gratuit, în format digital, la adresa de web www.avortulexploateazafemeile.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button