Marşul pentru Viaţă

Donald Trump la Marșul pentru viață: „Când vedem imaginea unui copil în pântece, surprindem măreția Creației lui Dumnezeu” / Discursul integral

de Redacția Stiripentruviata.ro

Vineri, 24 ianuarie 2020, pentru prima dată în istorie, un președinte al SUA s-a adresat Marșului pentru viață. S-a întâmplat la cea de a 47-a ediție a evenimentului organizat la Washington, DC, care anul acesta a avut tema „Viața Emancipează: Pro-Viață înseamnă Pro-Femeie”. Redăm mai jos principalele idei din discursul lui, urmate de traducerea integrală (cu sublinierile și notele Redacției) și transmisiunea în direct cu discursurile de pe scena evenimentului.

Marșul pentru viață este o mișcare globală de apărare a dreptului la viață începând de la concepție. A început în 1973, după ce Curtea Supremă SUA a legalizat în întreaga Americă avortul la cerere din orice motiv și în orice stadiu de sarcină.

VIDEO. Discursul președintelui Donald Trump


Extrase din discursul președintelui Donald Trump:

 • Toți cei care suntem aici înțelegem un adevăr etern: Că fiecare copil este un dar prețios și sfânt de la Dumnezeu.
 • Împreună, trebuie să protejăm și să prețuim demnitatea și valoarea sacră a fiecărei vieți umane.
 • Când vedem imaginea unui copil în pântece, surprindem măreția Creației lui Dumnezeu.
 • O viață schimbă lumea. Vă pot spune din experiența propriei familii.
 • La Națiunile Unite, am spus răspicat că birocrații globali nu au dreptul să atace suveranitatea națiunilor care protejează viața nevinovată.
 • Copiii nenăscuți nu au avut niciodată un apărător mai puternic în Casa Albă. După cum ne spune Biblia, fiecare persoană este „o făptură… minunată”.
 • Am luat măsuri decisive pentru a proteja libertatea religioasă, care… este sub asediu în întreaga lume și… a fost foarte puternic atacată și în țara noastră.
 • Organizațiile religioase vor putea continua să ofere servicii de adopție
 • Protejăm dreptul studenților pro-viață la liberă exprimare în campusurile universitare.
 • În ceea ce privește avortul, membrii Partidului Democrat au îmbrățișat cele mai radicale și extreme poziții. Aproape toții liderii Partidului Democrat din Congres susțin acum finanțarea de către contribuabili a avortului până la momentul nașterii.
 • Astăzi, milioane de femei extraordinare din întreaga Americă își folosesc dreptul la vot pentru a apăra alte drepturi, printre care și dreptul la viață, consfințit în Declarația de Independență a SUA. Către toate femeile prezente astăzi aici: devotamentul și inițiativa voastră inspiră întreaga națiune și vreau să vă mulțumesc pentru aceasta.
 • Vreau să le spun tuturor mămicilor care sunt astăzi aici: Vă celebrăm și declarăm că mamele sunt eroine. Puterea, devotamentul și motivația voastră dau putere națiunii noastre.
 • Fiecare viață aduce dragoste în această lume. Fiecare copil aduce bucurie unei familii. Fiecare persoană merită să fie protejată. Și, mai presus de toate, știm că fiecare suflet uman este divin și că fiecare viață umană – născută sau nenăscută – este făcută după chipul și asemănarea Atotputernicului Dumnezeu.
 • Cu speranță neclintită, primim toate binecuvântările care vin odată cu frumusețea, talentul, ambiția, noblețea și harul fiecărui copil american

Discursul integral al Președintelui SUA, Donald Trump, la Marșul pentru viață 2020 din Washington, DC

Vă mulțumesc foarte mult. Mulțumesc, Jeanne [Mancini, de la March for Life, SUA – n.red.]. Este o profundă onoare să fiu primul președinte din istorie care participă la Marșul pentru viață. Suntem aici dintr-un motiv foarte simplu: ca să apărăm dreptul fiecărui copil, născut și nenăscut, să-și împlinească potențialul dat de Dumnezeu.

De 47 de ani încoace, americani din toate categoriile sociale străbat țara pentru a susține viața [la Marșul pentru viață – n.red.]. Iar astăzi, ca Președinte al Statelor Unite ale Americii, sunt mândru să vă fiu alături.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Vreau să le urez bun venit zecilor de mii de persoane – este o participare extraordinară – zeci de mii de studenți de liceu și colegiu care au venit cu autocare din toată țara pentru a fi aici, în Capitala Națiunii noastre. Și, ca să vă simțiți și mai bine, venind încoace am trecut pe lângă alte zeci de mii care nu au mai încăput aici. Dacă sunt unii care vor să le cedeze locul, se poate rezolva. Aveți niște oameni extraordinari aici. Mii și mii de oameni au vrut să intre. Este un eveniment deosebit de reușit. Tinerii sunt inima Marșului pentru Viață și generația voastră este cea care face din America o națiune pro-familie, pro-viață.

Mișcarea pentru viață este condusă de femei puternice, de lideri religioși minunați și de studenți curajoși, care continuă moștenirea strămoșilor, care au luptat pentru conștiință națională și drepturile cetățenilor noștri. Voi îmbrățișați mamele cu grijă și compasiune. Rugăciunea vă dă putere, iar iubirea curată, dezinteresată, vă motivează.

Le sunteți recunoscători – și le suntem și noi, căci sunt niște oameni incredibili – Alex Azar [Secretarul SUA pentru Sănătate, echivalentul ministrului sănătății la noi – n.red.] și lui Kellyanne Conway, [consilier prezidențial – n.red.]. Mulțumesc!

Le mulțumesc și senatorilor Mike Lee și James Lankford, care sunt și ei aici.  James, Mike – mersi mult, oameni buni! Și reprezentanților Steve Scalise; Chris Smith; Ralph Abraham; Warren Davidson; Bob Latta; John Joyce; Lloyd Smucker;  Brian Fitzpatrick; și Brad Wenstrup. Vă mulțumesc tuturor!

Și trebuie să spun – văd chiar acum – că avem mult mai mulți politicieni printre participanți. Dar, dacă nu vă supărați, nu îi voi mai prezenta pe toți.

Toți cei care suntem aici înțelegem un adevăr etern: Că fiecare copil este un dar prețios și sfânt de la Dumnezeu. Împreună, trebuie să protejăm și să prețuim demnitatea și valoarea sacră a fiecărei vieți umane.

Când vedem imaginea unui copil în pântece, surprindem măreția Creației lui Dumnezeu. Când ținem în brațe un nou-născut, înțelegem iubirea nemăsurată pe care fiecare copil o aduce în familie.

Când vedem un copil crescând, vedem splendoarea care iradiază din fiecare suflet uman. O viață schimbă lumea. Vă pot spune din experiența propriei familii. Ofer multă dragoste, multă-multă dragoste. Încă din prima mea zi în funcție am luat o măsură istorică pentru a sprijini familiile americane și a proteja copiii nenăscuți.

Chiar din prima săptămână în care am fost în funcție am reinstaurat Politica de la Mexico City [care le retrage finanțarea publică organizațiilor din străinătate care promovează avortul și furnizează servicii de avort la cerere – n.red.].

Am notificat Congresul că nu voi ratifica nicio lege care slăbește politicile pro-viață sau încurajează distrugerea vieții umane.

La Națiunile Unite, am spus răspicat că birocrații globali nu au dreptul să atace suveranitatea națiunilor care protejează viața nevinovată.

Copiii nenăscuți nu au avut niciodată un apărător mai puternic în Casa Albă. După cum ne spune Biblia, fiecare persoană este „o făptură… minunată”.

Am luat măsuri decisive pentru a proteja libertatea religioasă, care este foarte importantă. Libertatea religioasă este sub asediu în întreaga lume și, sincer, a fost foarte puternic atacată și în țara noastră. Voi vă confruntați cu aceasta mai mult decât oricine. Dar aceasta va înceta, deoarece protejăm medicii și personalul medical, profesorii și grupurile de caritate precum Little Sisters of the Poor [care fuseseră obligate să le deconteze angajaților servicii de contracepție și avort împotriva credinței la care organizația aderă – n.red.]. Organizațiile religioase vor putea continua să ofere servicii de adopție [fără să se teamă că vor fi închise pentru că „discriminează” cuplurile homosexuale – n.red.].

Și, pentru a susține principiile din actul fondator al națiunii americane, am confirmat 187 de judecători federali care aplică principiile Constituției așa cum au fost ele scrise și doi judecători extraordinari la Curtea Supremă: Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh.

Protejăm dreptul studenților pro-viață la liberă exprimare în campusurile universitare. Și, dacă universitățile doresc banii contribuabililor americani, atunci trebuie să protejeze dreptul acesta conferit de Primul amendament al Constituției Americane, care ne asigură că putem spune ce gândim. Dacă nu respectă acest drept, vor plăti amenzi foarte mari, pe care nu și-ar dori să le plătească.

Împreună, suntem vocea celor fără voce. Știți bine, ați văzut ce s-a întâmplat: în ceea ce privește avortul, membrii Partidului Democrat au îmbrățișat cele mai radicale și extreme poziții care s-au văzut în această în ultimii ani, în ultimele decenii și chiar secole putem spune.

Aproape toții liderii Partidului Democrat din Congres susțin acum finanțarea de către contribuabili a avortului până la momentul nașterii.

Anul trecut, legislatorii statului New York au ovaționat adoptarea legii care permite smulgerea copilașului din pântecele mamei până în ultima clipă înainte de naștere.

Am văzut și cazul guvernatorului democrat din statul Virginia. Iubim acest stat, dar ce se întâmplă acolo? Ce se petrece în Virginia? Guvernatorul a declarat că ar executa un copil după naștere [afirmând că susține o lege care ar permite avortarea copilului chiar și după ce femeia a intrat în travaliu, ceea ce ar conducea la nașterea unui copil viu – n.red.]. Vă amintiți.

Democrații din Senat au blocat până și legislația care ar acorda îngrijiri medicale bebelușilor care supraviețuiesc unui avort indus. De aceea, am apelat la Congres – la doi dintre senatorii noștri minunați care sunt aici, la mulți dintre congresmenii noștri, care sunt și ei aici – și i-am îndemnat să apere demnitatea vieții și să adopte legi care interzic avortul în stadii avansate ale sarcinii, când copilul din pântece poate simți durere.

Anul acesta, Marșul pentru viață sărbătorește 100 de ani de la introducerea celui de al 19-lea Amendament, care a consacrat în Constituție dreptul femeilor la vot. Un eveniment mare.

Astăzi, milioane de femei extraordinare din întreaga Americă își folosesc dreptul la vot pentru a apăra alte drepturi, printre care și dreptul la viață, consfințit în Declarația de Independență a SUA. Către toate femeile prezente astăzi aici: devotamentul și inițiativa voastră inspiră întreaga națiune și vreau să vă mulțumesc pentru aceasta.

Zecile de mii de americani adunați astăzi nu susțin doar viața, ci o fac cu mândrie și împreună, de aceea vreau să le mulțumesc tuturor.

Apărați viața zi de zi. Le oferiți adăpost, educație, locuri de muncă și îngrijiri medicale femeilor pe care le ajutați. Le găsiți familii iubitoare copiilor nevoiași. Organizați petreceri pentru mamele însărcinate. Vă trăiți viața cu misiunea de a contribui la răspândirea harului lui Dumnezeu în lume.

Vreau să le spun tuturor mămicilor care sunt astăzi aici: Vă celebrăm și declarăm că mamele sunt eroine. Este adevărat. Puterea, devotamentul și motivația voastră dau putere națiunii noastre. Și, datorită vouă, țara noastră a fost binecuvântată cu suflete uimitoare, care au schimbat cursul istoriei.

Nu putem ști ce vor realiza cetățenii noștri care încă nu s-au născut, ce vise vor avea, ce capodopere vor crea, ce descoperiri vor face. Dar știm un lucru: Fiecare viață aduce dragoste în această lume. Fiecare copil aduce bucurie unei familii. Fiecare persoană merită să fie protejată. Și, mai presus de toate, știm că fiecare suflet uman este divin și că fiecare viață umană – născută sau nenăscută – este făcută după chipul și asemănarea Atotputernicului Dumnezeu.

Împreună, vom apăra acest adevăr pe cuprinsul măreței noastre patrii. Le vom permite oamenilor să viseze liber. Și, cu speranță neclintită, primim toate binecuvântările care vin odată cu frumusețea, talentul, ambiția, noblețea și harul fiecărui copil american.

Vreau să vă mulțumesc. Acesta este un moment foarte special. Este minunat să vă reprezint. Vă iubesc pe toți și dați-mi voie să vă spun din toată inima: Vă mulțumesc! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Și Dumnezeu să binecuvânteze America. Vă mulțumesc tuturor! Mulțumesc.

Sursa: WhiteHouse.gov


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button